Recep Ergenç
Of’ta on numara iş
Vesile olmadan dost bağına girilmez.
Of’a ziyaretlerimiz sıklaştı bu aralar. Evvelki hafta değerli dostumuz Oflu Ahmet Akyüz’ün (kanunsuz) vesile olması ile KİLPA’nın Solaklı’daki HES ve Uzungöl’deki turizm yatırımlarını yerinde incelemiştik. Dönüş yolunda Kanunsuz, Of’a birkaç km kala inşaatı süren, Of Teknoloji Yüksek Okulu karşısında derenin içini ve etrafını da içine alan bir düzenleme ile yüzleştirdi bizi.
Ne ben, ne de Hasan Melek ile Nusret Onur şaşkınlığımızı gizleyemedik. Dere ve çevresinde yapılan düzenleme çalışmalarını çok beğendik.
İşte budur
Of’ da yüzleştiğimiz ve bizim de çok beğendiğimiz çalışmaları evde anlatınca, hafta sonu (geçen Pazar) bizimkilerde “biz de görmek istiyoruz” dediler. Bu nedenle Of’a tekrar gelmek için bir nedenimiz oluştu.
Hep denir ya; vesile olmadan dost bağına girilmez.
Derenin iki tarafını içine alan düzenlemeler bizimkilerde de şaşkınlık yarattı ve çok beğendiklerini açık açık söylediler. Çalışmalar henüz bitmemiş olmasına rağmen, gençler (kızım, oğlum ve damat) çektikleri fotoğrafları oracıkta hemen sosyal medyada paylaşıma açtılar.
Fotoğraflara yapılan ilk yorumlar çok olumlu oldu.
Şehirler biz varız diye varlar…
İnsan yaşamında uyumaya, çalışmaya ayrılan zaman önemli;
Ya arta kalan zaman?
O da önemli. Hem de çok önemli.
Şehir yaşamında,
Bu arta kalan zamanın kullanılması için fiziki mekanlara (müzeler, tematik parklar, spor alanları, yürüyüş yolları, mesire yerleri, hobi bahçeleri, seyir terasları, açık alanlarda yapılabilecek yüzlerce aktivite için) düzenlemelere şiddetle ihtiyacımız var.
Saydıklarımız kadar aklımıza gelmeyen mekansal düzenlemeler şehir yaşamında çok önemdedir. Gerek şehir sakinlerinin ihtiyacını, gerekse turizmi tetikleyici böyle alanlar, batı da fazlasıyla mevcut. Gidenler bilirler.
Bu fiziki düzenlemelerin gerçekleştirilmesi sorumluluğu ise yasa gereği yerel yönetimlerdedir.
Of’da neler oluyor?
Niyetiniz getirdiğiniz eleştiriler kadar güzellikleri de övmekse, Of Deresinde devam eden düzenlemeyi görmelisiniz. Çünkü insan yaşam kalitesini artırma amacına hizmet edecek çevre düzenlemeleri içinde Trabzon’da uzak ara birinciliğe oturacak bir imalat oluyor. Denizin kıyıcığında bir ilçe için, derede düzenleme de neyin nesi, görmeden karar vermeyin.
Trabzon için örnek oluşturacağı kesin.
Trabzon’daki “sahil yürüyüş yolu” nu saymazsak;
Park deyince iki salıncak bir kaydıraktan oluşan çocuk oyun alanları dışında,
Pek bir şey yok. (Zağnos vadisini, konum itibariyle ailece vakit geçirecek bir alan olarak göremiyorum maalesef)
Bu tür düzenlemeler çok önemseniyor.
Of’ta yapılan, zaman kullanımına olumlu katkı verecek düzenleme çalışması bu nedenle çok önemli.
Derenin önü birkaç metrelik beton bir duvarla kesilerek küçük ama işlevsel bir gölet oluşturulmuş durumda. Gölet çevresinde oturma yerleri, piknik alanları; balık tutma platformları, şöyle böyle on metre yükseğe kurulu bir asma köprü ve çağlayan etkisi yaratan suyun düşüşü ile elde edilen görsellik, yürüyüş parkuru ile çok hoş bir kombinasyon oluşturulmuş.
Dünya genelindeki ulaşım ve erişebilme olanaklarının artması, farklı bireyler, topluluklar ve toplumlar arasındaki etkileşimi daha da artırıyor. Bu etkileşimden aslan payını şehirler alıyor. Özellikle kentleşmenin hızlanması, çok büyük kalabalıkları yakınlaştırıyor. Aynı zamanda bu durum rekabeti ve yeni iş olanaklarını yaratıyor.
Geleceğin zenginliğini çoğunlukla şehirler yaratacak. Büyük şehir olma yolunda ilerleyen Trabzon’da sadece Of değil, diğer ilçelerin de ekstra işlere imza atması gerekiyor. Bütçe, particilik, insan kaynağı sorunları bizim duymak istediğimiz bahaneler değil. Belediyeler çözüm makamları olmalı. Belediye Başkanlarına önemli sorumluluklar düşüyor.
Dedim ya vesile olmayınca dost bağına girilmiyor.
İnanıyorum ki bu düzenleme Of için önemli bir çekim gücü yaratacaktır. Trabzon için de bir model olacaktır.
Emeği geçenleri tebrik ederim.