Recep Ergenç

Recep Ergenç

Organize İşler

Organize olamıyoruz.

Lakin zaman bizi organize olmaya, organize olmayı içselleştirmeye,  davranışa dönüştürebilmeye itmektedir.

 

Organize olmak, “başkalarına da gereksinmemiz var”ın farkında olmaktır; farklılıklara saygı duymak, anlamak için çaba harcamak;

 

Organize olmak, birlikte üretmeyi, paylaşmayı ve yaşamayı zorunlu kılmaktadır. Bu anlamda Türkiye’de olduğu gibi Trabzon’da da yerleşmiş kalıpları kırmak zorundayız, ama bu atomu parçalamaktan daha zor.

 

Organize olmak yalnız ekonomide değil, sporda da başarı için kaçınılmazdır.

 

Bireysel girişimlerin kahramanları boks, karate, judo ve tekvando gibi spor dallarında Dünya Şampiyonluklarını Trabzon’a getirdiklerinde olsun, yerel ya da gurbetteki hemşerilerimizin bireysel olarak gerçekleştirdikleri ekonomik başarı öyküleri de aynı duygusal atmosferi oluşturmaktadır.

 

Organize işler için

 

Organize Sanayi Bölgeleri, Organize Tarım ve Hayvancılık bölgeleri ya da vadileri, Silikon Vadileri, Tarım ve Maden Borsaları, TEKNOPARKLAR, İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEMLER), üniversite sanayi işbirlikleri, kümelenme yöntemleri ile rekabetçi ve sürdürülebilir ekonomik yapıları ancak organize olarak yaratabileceğimiz akıldan çıkarılmamalıdır.

 

Dünyada artık büyük ekonomik başarılar organize işlerden elde edilmektedir.

 

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Bölgemizde organize olmayı gerekli kılan bir modele öncülük edecek.

 

DOKA, Gümüşhane’ de TR 90 Bölgesi için (DOKA’nın Kapsama alanı olan illerde) ilk ve büyük adımı “organik tarım, gıda ve hayvancılık” vadisini kurarak atacak.

 

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, özellikle Hollanda’ da büyük başarılar elde etmiş bu modeli Bölgemizde hayata geçirerek, organik tarım ve hayvancılık vadisinden elde edilecek ürünlerden yüksek katma değerli ürünler yaratarak rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonominin inşasına öncülük etmek üzere harekete geçti.

 

Gümüşhane için önerilen “organik gıda, tarım ve hayvancılık organize bölgesi (vadisi) projesi”, Eylül 2011’de Trabzon Kent Sempozyumunda, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı tarafından “Trabzon Hayvancılığının Kurtuluşu” başlığı ile bir tebliğ olarak sunulmuş, uygulama yeri olarak da Galanima Vadisi önerilmiştir.

 

 

doka.jpg

Hollanda gıda vadisi mezat salonu

 

Modelin en iyi uygulandığı ülke Hollanda

 

Gümüşhane’nin organik tarım, gıda ve hayvancılık vadisinin taşıdığı potansiyel Hollanda’dan daha fazlasını yapacak güce sahip aslında. Sadece aşılması gereken bir zihniyet sorunu var. Konuyu sadece devlete bırakmak da sorunu çözmüyor. Devletten bekleme dönemini bitirmek, verimlilik, bilimsellik, ileri teknolojiyi acilen tarımsal gündemin ayrılmaz parçası hâline getirmek gerekiyor

 

Hollanda tarımında üniversitelerin büyük payı için sadece şu bilgi yeterlidir: Wageningen şehri çevresinde yer alan Gıda Vadisi (Food Valley) tarımsal üretim, bölgesinde dünyaca ünlü 15 bin bilim adamı çalışıyor. Hollanda’nın tarımda bu kadar ileri gitmesine rağmen ülkede araştırmanın ve yenilik arayışının hiç bitmediğini biliniyor. Üniversitede yapılan araştırmalarda elde edilen bulgular tarım dergileri, workshoplar ve seminerler yoluyla çiftçiye aktarılıyor.

 

Gümüşhane “organik tarım, gıda ve hayvancılık vadisi projesi” başlı başına heyecan verici; ancak Gümüşhane Üniversitesinin bu anlamda aktif katılımı olmadan başarılabilecek bir iş olmayacağı örneklere bakıldığında net olarak anlaşılıyor.

 

Bu alanda dünyanın bir numarası Hollanda tarım sektörünün bütün oyuncuları da Türkiye ile işbirliğine son derece istekli. Hatta Türkiye’de modern tarım ve modern seracılığı öğretmek için eğitim merkezi bile açmak istiyor ve ‘Türkiye yeter ki istesin’ diyorlar, “Hollanda küçücük bir ülke ama çok büyük bir ortaktır.”

 

Organize işler bunlar… Tebrikler DOKA…

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.