Recep Ergenç

Recep Ergenç

Trabzon’da gemi inşa ve metal sanayi

Sürmene"de inşa edilen tersanenin mendireği bitti.

 

Şimdi sanayi parselleri için dolgu yapılıyor. Toplam 600 dönüm kadar bir tersane alanı elde edilecek.

 

Sonra her biri 35 dönüm büyüklüğünde 12 sanayi parseli olarak üretilerek 2009 yılının başında dağıtımları yapılacak.

 

Bu tersane parsellerinin her birinde 110 metreye kadar boyu olan gemiler inşa edilebilecek.

 

Tersanede 6 bin işçinin istihdam edilebileceği; ayrıca raporlarda; tersanede çalışan bir işçinin dışarıda üç işçinin daha istihdam edilmesine katkı sağlayacağı da yazılı.

 

Gemi inşanın temeli metal ve kaynak teknolojisinde yetişmiş işgücü olacak.

 

Gemi mekaniği, elektriği, elektroniği, gemi mobilyası vb pek çok alanda yetişmiş işgücüne ihtiyaç duyulacak.

 

Gemi inşa ve metal sektöründe ki bu gelişme, kurum ve kuruluşlara hangi sorumlulukları yüklüyor?

 

Trabzon SİAD, Gemi İnşa ve Metal Sektörünü Trabzon"un yerel kalkınmasında sürükleyici sektör olarak görmektedir. Bu nedenle sektöre iki açıdan katkı verme gayreti içindedir.

 

BİR: Yaklaşık 25bin kişinin istihdamını tek başına sağlayacak bu sektörde kümelenme modeli uygulanarak daha karlı,  rekabetçi ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulamaz mı? Sorusuna yanıt aramaktadır. 

 

Kümelenme nedir? diye soranlara;

 

Kümelenme,  aynı bölgede ve aynı iş kolunda, aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, birbiriyle işbirliği içinde bulunan, aynı zamanda birbirine rakip olan, aralarında ticari ilişki bulunan işletmelerin ve üniversiteler, kamu kuruluşları, bankalar gibi onları destekleyici kurumların bir araya geldikleri örgütlenme modelidir, diyebiliriz.

 

Trabzon"da gemi inşa ve metal sektöründe kümelenme yoluyla yukarıdaki tanımda ki gibi kurum ve kuruluşların ortaklığını ete kemiğe sarmalıyız.   

 

Kümelenme konusu 9. yedi yıllık planda da yer almış bulunuyor.

 

Küme modeli içinde Mesleki Eğitim; gemi inşanın gerektirdiği ara elemanı, Üniversite bir taraftan MYO aracılığı ile ara kademe elemanlarını, lisans eğitimi ile diğer ihtiyaç duyulan mühendis ve yöneticileri yetiştirmeye yönelecek.

 

Bankalar harice teminattan, alternatif finansman modelleri ile gerekli desteği verecek.

 

Kurum ve kuruluşlar model etrafında yerlerini alacaklar. Hepsi birden işletmelerin

hizmetinde olacaklar. İşletmeler de birbirleri ile diyalog içinde olacaklar.

 

İKİ: Trabzon SİAD- TÜBİTAK ve TÜSİAD ile Fransa"nın iki önemli metal ve gemi inşa inovasyon merkezi ile ilişki içinde Trabzon"a bir metal inovasyon merkezi kazandırma çabasını sürdürüyor.

 

Sivil toplumculuk böyle bir şey; tek tanımı “toplum yararına çalışmak”.

 

Yapılan iki çalışmada özü itibariyle Sivil Toplum çalışmalarında adına savunuculuk dediğimiz husustur;  yıllarca bir tek konuyu takip etmektir. Savunuculuk yapmak öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Başarmanın koşulu ise; STK"nın zaman, para, insan gücü ile sabrı bir arada tutmasına bağlıdır.

 

Sektörde uygulanacak kümelenme yöntemi ve sektör için kurulacak inovasyon merkezi sektörü karlı,  sürdürülebilir, rekabetçi bir yapıya kavuşturacak katkıları sağlayacaktır.

 

Sizce Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği sadece bu çalışmaya baş koyduğu için övgüyü hak etmiyor mu?

 

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.