Murat Temel

Murat Temel

Türkiye'de şubesi bulunan sosyal medya platformları

Türkiye’deki birçok insan çeşitli sosyal medya platformlarını kullanmaktadır. Bu nedenle sosyal medya platformlarına hızlı ulaşım oldukça önemlidir.

Twitter, Youtube, Instagram gibi sosyal medya platformlarının kullanıcı sayısı bir yandan her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu durumda ilgili şirketlerin Türkiye’ye temsilci ataması konusu da gündeme gelmektedir. Dolayısıyla bir ülkede hizmet sağlamak için temsilci veya şube açmak gerekmektedir. Türkiye’de diğer sosyal medya platformlarına göre daha çok kullanan sosyal medya siteleri bulunmaktadır. Bunlar Instagram, Twitter ve Facebook olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak Youtube’un da geniş bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır. Ülkemizde Youtube, Instagram, WhatsApp, Facebook ve Twitter’ın şubeleri bulunmaktadır. Dolayısıyla dünyada popüler olan bu platformların, ülkemizde de resmi temsilcileri mevcuttur. Özellikle son zamanlarda gündeme gelen sosyal medya yasası, şube açmayı zorunlu kıldı.

Bu kapsamda pek çok sosyal medya platformu, ülkemizde teker teker şubeleri açtı. Geçtiğimiz sene yürürlüğe giren kanun kapsamında Facebook, Instagram, LinkedIn, VK, Youtube, Dailymotion, TikTok, Amazan Prime, Spotify ve Netflix gibi platformlar, Türkiye’de şube açmaya karar verdiklerini beyan etmişti. Reklam yasakları döneminde Twitter, Periscope ve Pinterest ile birlikte şube açmayan platformlar arasında yer alsa da, daha sonra şube açtı. Periscope’un da birkaç önce şube açmasıyla birlikte Türkiye’de şube açmayan bilinen tek platform Pinterest oldu. Başlangıçta temsilci atamayan platformlara belirli oranlarda para cezası verildi. İlk olarak 10 milyon TL olan bu ceza, ikinci aşamada 30 milyon TL oldu. Verilen bir aylık sürenin ardından şube açmayan platformlara ise reklam yasakları gelmişti. Ancak şu an sosyal medya platformlarının neredeyse hepsinin Türkiye’de şubesi bulunmakta.

Türkiye’de En Çok Kullanılan Sosyal Medya Platformları

Türkiye’de sosyal medya kullanımı oldukça fazladır. Özellikle bazı platformlar diğerlerinden daha çok kullanılmaktadır. Örneğin Twitter’a günlük olarak yaklaşık 1 milyon kişi erişim sağlamaktadır. Sunduğu geniş imkânlar ve güncel bilgiler sebebiyle Twitter oldukça fazla tercih edilmektedir. Sadece Türkiye değil dünya hakkında da bilgi sahibi olmak isteyen birçok insan Twitter’ı aktif bir şekilde kullanmaktadır.

Twitter’a ek olarak bir başka yaygın kullanılan sosyal medya platformu da Instagram’dır. Instagram’ın temel mantığı bilindiği gibi fotoğraf paylaşma üzerine kurulmuştur. Burada milyonlarca kullanıcı kendi fotoğraflarını ya da beğendikleri şeylerin fotoğraflarını paylaşırlar. Twitter ve Instagram’a ek olarak, Türkiye’de milyonlarca Facebook kullanıcısının olduğunu söylemek de mümkündür. Tüm bu platformlarla birlikte, geniş bir video merkezi olan Youtube da Türkiye’de kullanılan bir başka sosyal medya platformudur.

Instagram ve Twitter’ın Türkiye’de Şubeleri Var Mı?

Geçtiğimiz senenin ekim ayında yürürlüğe giren kanun ile birlikte Türkiye’den erişimi olan sosyal medya platformlarının ülkemizde şube açmalarına karar verildi. Bu kapsamda birçok sosyal medya platformu, Türkiye’de hizmet vermeye devam etmek amacıyla, şube açmak ya da temsilci atamak yönünde aksiyon aldı. Kanun doğrultusunda başlangıçta şube açmayan Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarına toplamda 40 milyon TL para cezası verdi.
Bir süre sonra reklam yasakları da gelen bu uygulamalar, son kertede şube açmaya karar verdi. Türkiye’de yoğun bir şekilde kullanılan iki platform olan Instagram ve Twitter’ın böylelikle temsilcileri olmuş oldu. Böylelikl olası yasaklama ya da yavaşlama durumlarının önüne geçen platformlar, daha rahat bir şekilde hizmet vermeye başladılar. Bazı sosyal medya platformları bilgilerini her ne kadar paylaşmak istemeseler de, sayısı milyonları geçen kullanıcıları kaybetmemek için farklı bölgelerde temsilcilik açmaktadırlar.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.