İnternet sansürü başlıyor

İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem 23 Kasım Cuma günü başlıyor. Sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenecek.  Telekomü

İnternet sansürü başlıyor

İnternet suçlarının önlenmesinde yeni dönem 23 Kasım Cuma günü başlıyor. Sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenecek.
 
 Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve öngörülen denetim yapısının kuruluşu için 6 aylık bir süre öngörüldüğünü belirtti.
 
 Sürenin 23 Kasım 2007 Cuma günü dolacağını kaydeden Şimşek, bu tarihten itibaren uygulamanın başlayacağını belirtti. Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren ve “katalog suçlar” olarak nitelendirilen 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderileceğini söyledi.
 
 Şimşek, 5651 sayılı yasanın 8. maddesinin, özellikle müstehcenlik ve çocuk istismarı suçlarını oluşturan yayınlara ilişkin erişimin engellenmesi kararının doğrudan Başkanlık tarafından verilebilmesine imkan tanıdığını da belirtti.
 
 
ERİŞİMİN ENGELLENMESİ
 

 Şimşek, erişimin engellenmesi konusundaki hukuki sürecin işleyişine değinirken, erişimin engellenmesi kararlarının, soruşturma evresinde hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından verildiğini kaydetti. Şimşek, soruşturma evresinde gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise Cumhuriyet savcısı tarafından da erişimin engellenmesine karar verilebileceğini ifade etti.
 
 Hakim kararını aldıktan sonra kolluk güçleri tarafından elektronik ortamda kendilerine intikal ettirildiğinde, erişim sağlayıcılarla irtibatı sağlayarak en kısa sürede erişimin engellenebileceğini kaydeden Şimşek, çocuk istismarı ve müstehcenlik konusunda, uluslararası kabul gören filtre programlarıyla otomatik engelleme yapılacağını bildirdi. Şimşek, diğer suçlarla ilgili hakim kararlarının da erişim sağlayıcısına gönderilerek en kısa sürede erişimin engellenmesinin istenilebileceğini belirtti. Şimşek, şöyle devam etti:
 
 “Bu çerçevede, Başkanlığımıza gönderilen kararlar, gereği derhal yapılmak üzere elektronik ortamda erişim sağlayıcılara bildirilecektir. Katalog suçların takibinde, internet ortamında yapılan yayınlar izlenebilecek ancak tüm internet içeriği takip edilmeyecektir. Kısacası, haberleşme ile kişisel veya kurumsal bilgisayar sistemleri dışında kalan ve kamuya açık olan yayınlar takip edilecektir.
 Katalog suçları zaten devamlı olarak yetkili ve görevli kurumlar tarafından sadece internet ortamdaki yayınlar itibariyle değil, her alanda takip edilmektedir.”
 
 Şimşek, söz konusu suçlarla ilgili vatandaşların ihbarda bulunma haklarının da olduğuna işaret ederek, bunun için kurulacak ihbar merkezinin fiziksel kurulumunun tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi. Şimşek, “Vatandaşlardan, kamu kurum ve kuruluşlarından Başkanlığımıza, telefonla ve web sayfası üzerinden doldurulacak form ile ya da elektronik posta yoluyla gelen ihbarlar kabul edilebilecek” dedi.
 
 YÖNETMELİK HAZIRLIĞI
 
 Fethi Şimşek, yasada geçen 8 suçla mücadele amacıyla 5651 sayılı Kanun kapsamında Telekomünikasyon Kurumunca hazırlanan erişim sağlayıcılara ve yer sağlayıcılara faaliyet belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Erişim Sağlayıcılara ve Yer Sağlayıcılara Faaliyet Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ile internet toplu kullanım sağlayıcıları ve ticari amaçla internet toplu kullanım sağlayıcılarının yükümlülükleri ve sorumlulukları ile denetimlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik”lerin yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
 
 Şimşek, önümüzdeki dönemde ise içerik sağlayıcıların, yer sağlayıcıların ve erişim sağlayıcıların yükümlülük ve sorumlulukları ile internet ortamında işlenen belirli suçlarla içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı ve erişim sağlayıcıları üzerinden mücadeleye ilişkin esas ve usulleri düzenleyen “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesine Dair Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in, Başbakanlık tarafından yayımlanmasının beklendiğini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler