Doktor, sahada kalbine yenildi!

Araklı’da uzun yıllar gazetecilik yapan,  Osman Terzi’nin oğlu Diş Hekimi Alparslan Terzi, halı sahada fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Büyük üzüntü yaşayan Terzi, yıllar önce kızı Serpil’i, geçtiğimiz yıl da

Doktor, sahada kalbine yenildi!

Araklı’da uzun yıllar gazetecilik yapan,  Osman Terzi’nin oğlu Diş Hekimi Alparslan Terzi, halı sahada fenalaştıktan sonra kaldırıldığı hastanede kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi. Büyük üzüntü yaşayan Terzi, yıllar önce kızı Serpil’i, geçtiğimiz yıl da eşini kaybetmişti. Alparslan Terzi’nin cenazesinin bugün Araklı Küçük Cami’de öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Kale mevkiindeki aile kabristanına defnedileceği öğrenildi.

HALI SAHADA KALP KRİZİ RİSKİ NE?

Halı sahada kalp krizi riski hakkında uzmanlar sporcuları dikkatli olmaya davet ediyor. Genel olarak haftada bir oynanan maçlarda bile kalp krizi riskinin bulunduğunu belirten uzmanlar mutlaka spor yapmadan önce alıştırma yapmak gerektiğini belirtiyor.

Kardiyoloji Bölümü‘nden Uz. Dr. Özlem Batukan Esen'de konuyla ilgili yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı;

"Halı saha maçlarında kalp krizine bağlı ani ölümlerin ortaya çıkmasının nedeni, oyuncuların profesyonel sporcu olmamaları. Çünkü haftada bir kez halı sahada maç yapan amatör sporcular yeterli kondisyona sahip değil, düzenli olarak spor yapmıyor ve hareketsiz yaşıyor. Bu hareketsizlik, haftada bir yapılan maç ile yüksek adrenalin deşarjını ve kalp krizinden ölümü getiriyor. Gençlerin halı saha maçlarında kaybedilmesinin altında da stres yüzünden damar içindeki plakların yırtılması ve kalp krizi oluşması yatıyor.

Yaşınız genç de olsa kalp sağlığınızı kontrol altında tutun
Kalp krizini önceden teşhis edebilmenin tek bir yolu yok. Sporcuların sahada kaybedilmemesi için ayrıntılı tetkiklerin çok titiz bir şekilde yapılması gereklidir. Özellikle rekabet gerektiren sporlarla uğraşanların yıllık olarak, tüm kolesterol profili, genetik risk marker’i olabilecek kan tahlilleri ve bunların yanında ekokardiyografi ve efor testleri incelemeleri yapılmalıdır. Riskli gruplar yani birinci derecede yakınlarında ani ölüm hikayesi bulunanlar, kalp kasında kalınlaşma oluşmuş sporcular, kas hastalığı olanlar üst tetkiklere yönlendirilmelidir. T Dalga Alternansı yüksek riskli kişilerde uygulanması gereken bir tetkiktir. Risk gruplarında birinci basamak olarak kullanılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler