Giresun Tıp Fakültesi'nde bir ilk gerçekleşti
Merkezde, yeni kurulan göz anjiyosu ve göz lazer ünitelerinin faaliyete geçmesinin ardından ilk kez ileri derecede şaşılık ameliyatı yapıldı.Ömer Hekim Tıp Fakültesi’nin göz kliniğinde muayenesi yapılan Gürcistanlı 5 yaşındaki Keti Tsulukıdze, Sağlık Araş
Merkezde, yeni kurulan göz anjiyosu ve göz lazer ünitelerinin faaliyete geçmesinin ardından ilk kez ileri derecede şaşılık ameliyatı yapıldı.
Ömer Hekim Tıp Fakültesi’nin göz kliniğinde muayenesi yapılan Gürcistanlı 5 yaşındaki Keti Tsulukıdze, Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde 50 dakika süren başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşturuldu. Keti, hem hastanede ilk şaşılık ameliyatı yapılan hasta, hem de ilk kez ameliyat edilen başka ülke vatandaşı hasta oldu. Annesi Milene Tsulukıdze ile birlikte fındık toplamak için Giresun’a gelen Kete’nin tedavi süreci, fakültedeki göz kliniğindeki ilk muayene ile başladı.
Önceki gün GRÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirilen ve burada Fakülte Dekanı Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ergin tarafından muayene edilen Keti Tsulukıdze, gerekli işlemlerin ardından ameliyat kararı alınarak hastaneye yatırıldı. Küçük Keti, Prof. Dr. Ergin başkanlığında Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Atılım Armağan Demirtaş ve Anestezi Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Apan’dan oluşan ekip tarafından 50 dakika süren başarılı bir operasyonla ameliyat edildi.
Keti ve annesini ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini ileten Ergin, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ve Göz Servisi’nde ameliyat sonrası tedavisinin ardından taburcu edileceğini söyledi.
Keti Tsulukıdze’nin durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Ergin, şunları söyledi:
“Gözlerinde doğuştan ‘yüksek açılı içe şaşılık’ bulunan hastamız, Gürcistan’da tedavi için başvurmuş. Ancak 16 yaşını beklemesini belirtmişler. Bize ulaştıktan sonra bu yaşta ameliyat başarısının daha yüksek olduğuna karar vererek süreci başlattık. İleri derece şaşılık ameliyatı (İnfantil Ezotropya) yaparak hastamızı sağlıklı bir göz yapısına ve görüşe kavuşturduk. Hastamızın durumu şu anda son derece iyi.“
Hem ameliyatın hem de hastanın bir başka ülkeden olmasını ilk olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Ergin “Yeni kurulan ve yeni donanımlara kavuşan göz kliniğimizde, göz anjiyosu ve göz lazer ünitelerinin hizmete girmesinden sonra göz ameliyatları da başlamıştır. Bundan böyle bu ve bunun gibi ameliyatları yapmaya devam edeceğiz. Tıp Fakültemizin Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin açılmasını sağlayarak bu tür sağlık hizmetlerini Giresun’a ve bölgemize kazandıran Rektörümüz Prof.Dr. Sayın Aygün Attar’a teşekkür ediyoruz. Başarılı ameliyatlarla ilkleri gerçekleştiren Tıp Fakültemiz, O’nun önderliğinde her geçen gün gelişimini sürdürecektir” dedi.
Bu tür hastalıkları olanlara çağrıda bulunan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ergin, “Şaşılık, hasta kaç yaşında olursa olsun tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Hasta mutlaka doktor muayenesine başvurmalı ve tedavisini ihmal etmemelidir. Gözlükle de giderilebilen şaşılık rahatsızlığı, vakamızda olduğu gibi ileri derecelerde ameliyatla da sorunsuz bir şekilde giderilebilmektedir” diye konuştu.
Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde geçtiğimiz günlerde de Karadeniz Bölgesi’nde ilk kez , Kapalı Teknik Radyo Frekansı ile Bel Fıtığı (Perkutan Lomber- Disk Nükleoplastisi) ameliyatı gerçekleştirilmiş ve 4 yıldır bel fıtığı hastası Fatma Kırhan 20 dakika süren operasyon sonrasında sağlığına kavuşmuştu.