KTÜ'de ortak doktora programı
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Anabilim Dalı (ABD) öğretim elemanları ve Lisansüstü öğrencileri ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü BÖTE Bölümü öğretim el
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Anabilim Dalı (ABD) öğretim elemanları ve Lisansüstü öğrencileri ile Anadolu Üniversitesi (AÜ) Eğitim Bilimleri Enstitüsü BÖTE Bölümü öğretim elemanları video konferans görüşmesi gerçekleştirdiler. Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nin (KTÜ UZEM) Fatih Stüdyolarında gerçekleştirilen video konferansta iki üniversitenin ortak doktora programının açılmasına ilişkin fikir alış-verişinde bulunuldu.
Yaklaşık iki saat süren yayına Anadolu Üniversitesinden Eğitim Bilimleri Enstitüsü BÖTE ABD Başkanı Prof. Dr. Ferhan Odabaşı, BÖTE ABD öğretim elemanları ve öğrencileri ile AÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Esmahan Ağaoğlu beraberinde 15 kişilik bir ekip katıldı. KTÜ tarafında ise KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi (BÖTE) Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Hasan Karal, BÖTE bölümü öğretim elemanları ile BÖTE ve OFMA bölümlerinde lisansüstü öğrenim gören öğrencilerle 25 kişilik bir ekip yer aldı. Karşılıklı çalışma projelerinin de tanıtıldığı bu toplantıda, ağırlıklı olarak Anadolu Üniversitesi ile KTÜ BÖTE bölümleri arasında işbirliği ile açılması düşünülen ortak doktora programı üzerinde konuşuldu.
KTÜ BÖTE Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr Hasan Karal,KTÜ BÖTE'de Fen Bilimleri Enstitüsü'ne bağlı olarak yürütülen tezli ve tezsiz yüksek lisans programları bulunduğunu ancak, doktora programı bulunmadığını söyledi. Karal, yüksek lisans programlarına yapılan başvuruların incelendiğinde, her yıl gerek KTÜ gerekse diğer üniversite mezunları tarafından yapılan başvuru sayılarının hayli yüksek olduğunun görüldüğünü belirtti.
Yüksek lisans programını tamamlayan öğrencilerden doktorasına KTÜ'de devam etmek isteyenlerin enstitüye bağlı diğer anabilim dallarına (OFMA Matematik, Kimya, Fizik ve Biyoloji Eğitimi) devam etmek durumunda kaldığının altını da çizen Karal şunları söyledi: Bu durum zaman ve işgücü açısından bölüme olumsuz yansımaktadır. Kaldı ki bu sorun yalnızca bizim değil, ülkemizin bir sorunu olarak önümüzde durmaktadır.
Yeni açılan üniversitelerdeki BÖTE'lerde yetişmiş elemana ihtiyaç vardır. Dolayısı ile BÖTE alanında doktora eğitimini tamamlayarak uzmanlaşmış nitelikli öğretim üyelerinin sayısı artırılmalıdır. Doktora eğitiminin hep aynı üniversitelerde verilerek, buraların birer merkeze dönüştürülmesinden ziyade, teknik ve akademik anlamda yeterli olduğu düşünülen üniversitelerle ortaklaşa doktora programlarının açılması geleceğe dönük daha kalıcı bir çözüm olacaktır.
20 yılı aşkın süredir Uzaktan Eğitim (UE) çalışmalarını sürdüren ve bu konuda dünya çapında hatırı sayılır bir yere sahip olan Anadolu Üniversitesi ile işbirliği halinde açılacak bir UE doktora programı sözü edilen sorunlar için çözüm teşkil edecektir. Bilindiği gibi dosyamız her iki rektörlükten de onay alarak YÖK 'e sunulmuştur. Şu an yapabileceğimiz tek şey YÖK' ün onayını beklemek. En kısa sürede sonuçlanmasını umuyoruz
Prof.Dr. Ferhan Odabaşı da bölüm olarak çalışma prensiplerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Odabaşı, Proje çalışmalarına son derece önem veriyoruz. Bizim için önemli olan her bir dersten en az bir ürün çıkarmak ve saygın yayınlar yapmaktır. Etik konusu asla taviz vermeyeceğimiz tek konudur.
Bunun dışında bölüm içinde aşamayacağımız bir sorun yoktur. Son derece uyumlu şekilde proje ve grup çalışmaları yapmaktayız. Bu çalışmalara sizlerin de dahil olması bize mutluluk verir. Dersleri buradaki bir sınıfta anlatmakla, anlatılan dersin KTÜ'deki öğrencilere de ulaşacak şekilde UE ile anlatılması arasında hiçbir fark göremiyorum. Önemli olan öğrencilerimizi bilgilenmesi.
Kurmuş olduğunuz Uzaktan Eğitim Merkezi (UZEM), son derece iyi donanımlara sahip. Öğrenci potansiyeliniz de umut verici. Bu bağlamda KTÜ ile ortaklaşa doktora programı açılması düşüncesinin sonuna kadar arkasındayız, elimizden ne gelirse yaparız. Rektörlüğümüz de bu konuda bize destek vermektedir. Şu an YÖK'ten gelecek sonucu beklemekteyiz şeklinde konuştu.
KTÜ BÖTE Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr Hasan Karal, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi'nin (KTÜ UZEM) Fatih Stüdyolarında gerçekleştirilen video konferans hakkında Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ile Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'na bilgi verdi.
Nurgül Günaydın