Çorum İnönü Anadolu Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında önemli bir buluşa imza attı. Hint keneviri atığından plaka şeklinde radyasyon geçirmeyen zırh üreten öğrenciler, projelerini TÜBİTAK’a sundu.
Kurşun Zırhlamaya Alternatif Üretildi
11. sınıf öğrencileri Mert Ali Kulak ve Laysira Gencel, radyasyonun zararlı etkilerini önlemek için kurşun zırhlamaya alternatif olarak kenevir atıklarından zırh üretme fikrini geliştirdi. Öğrenciler, proje verilerini "Hint Keneviri Bitkisinin Atık Gövdesinden Üretilen Kompozit Zırhın Mössbauer Spektrometresiyle Radyasyon Geçirimi" başlığıyla TÜBİTAK’a sundu.
Proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mehmet Yalçın Taşmektepligil Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen TÜBİTAK 56. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışması'nda sergilendi ve büyük ilgi gördü.
X ve Gama Işınlarını Büyük Oranda Engelledi
Mert Ali Kulak, nükleer ve radyasyon konularına ilgi duyduklarını belirterek projelerinin detaylarını şöyle anlattı:
Kenevir gövdesinin atık kısmını Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinden temin ettiler.
Şeffaf su bazlı ağaç tutkalıyla karıştırıp mengeneyle sıkıştırdılar.
Kuruyan malzemeyi Mössbauer Spektrometresi sisteminde test ettiler.
X ışınlarının %98’ini, gama ışınlarının ise %65’ini engelledi.
Kulak, proje desteklendiği takdirde daha kalın üretimler ile gama ışını geçiş oranının çok daha fazla azaltılabileceğini belirterek kurşuna göre çok daha düşük maliyetli bir zırh ürettiklerini vurguladı.
Savunma Sanayi İçin Kritik Bir Çalışma
Kulak, projenin savunma sanayi açısından önemli olduğunu ve bu alanda kullanılan Mössbauer Spektrometresi cihazının Türkiye’de sadece iki adet bulunduğunu belirtti. Bu cihazlardan biri Hitit Üniversitesi’nde, diğeri ise bir savunma sanayi kuruluşunda yer alıyor. Kulak, Hitit Üniversitesi’ne yakın olmaları nedeniyle bu projeyi geliştirme fırsatı yakaladıklarını ifade etti.
X-Ray Cihazları ve Mikrodalga Fırınlarda Kullanılabilir
Projeye katkıda bulunan öğrenci Laysira Gencel, kenevirden üretilen radyasyon geçirmeyen zırhın x-ray cihazları ve mikrodalga fırınların zararlarını azaltmak için de kullanılabileceğini söyledi.
Gencel, "Hedefimiz bu projeyi insan yararına kullanabilmek, kurşun gibi zararlı elementlerden insanları korumaktır." diyerek projenin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
"Patent Almayı Hedefliyoruz"
Projenin danışman öğretmeni Yavuz Ahmet Gürbüz, öğrencilerinin **ken
evirin radyasyonu azalttığı yönünde bir makaleden etkilenerek bu projeye başladıklarını** belirtti.
Gürbüz, "Nükleer reaksiyonlar sonucunda açığa çıkan radyasyon, canlılar için ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Radyasyonu engellemek için en yaygın yöntem kurşun zırhlamadır ancak kurşun, insan sağlığı açısından zararlıdır. Biz de bu nedenle kenevirin atık kısmından, ağaç tutkalı karışımlı kompozit radyasyon zırhı ürettik." dedi.
Kaynak: