İmam Hatip'e ilgi % 100 arttı!
Katsayı uygulamasının YÖK tarafından kaldırılmasıyla, teknik liselerin yanı sıra, diğer mesleki liselerle birlikte imam hatip liselerini tercih eden öğrenci sayısında, bazı illerde yüzde 100'e varan oranlarda artışlar yaşandığı bildirildi. AA muhabirinin
Katsayı uygulamasının YÖK tarafından kaldırılmasıyla, teknik liselerin yanı sıra, diğer mesleki liselerle birlikte imam hatip liselerini tercih eden öğrenci sayısında, bazı illerde yüzde 100'e varan oranlarda artışlar yaşandığı bildirildi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bu yıl, meslek liseleri ve teknik liseler, öğrencilerden büyük talep gördü. Bazı okullarda öğrenci sayısının artmasıyla ikili eğitime geçilirken, bu okullara başvuran başarılı öğrencilerin sayısı da arttı.
Katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla, Trabzon'da da, meslek liseleriyle birlikte, imam hatip liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayılarında, bir önceki yıla göre önemli oranda artışlar yaşandı.
Buna göre, il merkezindeki imam hatip lisesine kayıt yaptıran öğrenci sayısında bir önceki yıla göre yüzde 65, Akçaabat'ta yüzde 124, Arsin ve Beşikdüzü'nde yüzde 100, Çaykara'da yüzde 95, Şalpazarı'nda yüzde 70, Tonya'da yüzde 55, Araklı'da ise yüzde 30 artış olduğu öğrenildi.
İmam hatip liselerine kayıtlarda yaşanan artışa ilişkin AA muhabirine değerlendirme yapan Tüm İmam Hatip Liseleri İlahiyat Fakülteleri Mezunları ve Mensupları Derneği (TİHMED) Genel Başkanı Akın Karadeniz, katsayı uygulamasıyla ilgili olarak, derneklerinin kurulduğu 2005 yılından bu yana çok ciddi çalışmalar yaptığını söyledi.
Katsayının kalkması için YÖK üyeleriyle görüştüklerini, Diyanet İşleri Başkanlığına çeşitli raporlar hazırlayıp sunduklarını ifade eden Karadeniz, ''Diyanet'in geleceği adına bu katsayı kalkmadığı takdirde yarın bir gün camilere bayanların imam olacağını, müftülerimizin tümünün bayan olacağını da söyledik. O nedenle biz bu uygulamadan çok memnun olduk. Çalışmalarımızın da neticelerini aldığımız için memnunuz'' dedi.
-''DAHA ÇOK KIZ ÖĞRENCİLER YÖNELİYORDU''-
Katsayı uygulaması değişmeden önce imam hatip liselerinde kalitenin çok düştüğünü ileri süren Karadeniz, ''Maalesef katsayı uygulaması kalkmadan önce, iş olanağı olmadığı için genellikle bayan öğrenciler imam hatiplere yöneliyordu. Muhafazakar aileler bayan öğrencilerini fakültelere göndermek istemiyorlardı. İmam hatiplerin çoğunluğu bayan öğrenciydi. Kontenjanlar da yetersizdi. İlahiyat fakültelerinin de çoğunluğu bayan öğrenciydi'' diye konuştu.
Katsayının kaldırılmasıyla birlikte kontenjanların arttığını ve çok ciddi oranda talep olduğunu anlatan Karadeniz, şöyle devam etti:
''Daha önemlisi, kaliteli öğrencilerin kayıt yaptırması oldu. 1990'lı yıllarda, Türkiye dereceleri alınırdı. Ancak katsayı engeliyle birlikte imam hatiplerde çok ciddi bir kalite düşüşü görüldü. Bu, ÖSS başarılarını da etkiledi. Bu yıldan itibaren daha kaliteli, daha idealist öğrenciler imam hatip liselerine girmeye başladı. Bu, imam hatip liselerinin ÖSS başarılarını çok ciddi artıracak.''
-''DİN HİZMETLERİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ''-
Karadeniz, ilahiyat fakültelerinin kontenjanlarının da son 3 yıl içinde büyük oranda artırıldığını dile getirerek, ''Bu tabi ki Türkiye'deki din hizmetlerinin daha sağlıklı, verimli yapılması açısından çok önemli. Eğer devlet kendi kontrolünde din adamlarını, ilim adamlarını yetiştiremezse, o zaman cemaatler, tarikatlar bu ihtiyacı görecek ve herkes kendi görüşünü, kendi ideolojisini topluma yaymaya çalışacak. Bu da sağlıksız bir din anlayışı ortaya koyacak maalesef'' dedi.
Bu yıl her ilde imam hatip liselerine kayıtta çok ciddi artış olduğunu vurgulayan Karadeniz, ''Bazı illerde yüzde 100'ün üzerinde. Hatta yeni kontenjan vermek zorunda kaldılar. Çok ciddi bir talep var. Gayet güzel gidiyor'' diye konuştu.
Karadeniz, sayı artışından daha çok kaliteli öğrencinin kayıt yaptırmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, ''Katsayı uygulamasının düzenlenmesiyle oluştu bu. Seçim yapma şansını da artırıyor. Sayı fazla olursa, kaliteli öğrenci daha fazla çıkar'' dedi.