İstanbul'da Öğretmenlik İşi Nasıl Alınır?

Meslek için başvurabileceğiniz özel ve devlet okulları, halk eğitim merkezleri ve kurs merkezleri bulunur.
İstanbul'da Öğretmenlik İşi Nasıl Alınır?

Devlet ya da özel kurumlarda kadrolu olarak görev almayan pek çok öğretmen ya da öğretmen adayı "İstanbul'da öğretmenlik işi nasıl alınır?" sorusunun cevabını merak eder. Meslek için başvurabileceğiniz özel ve devlet okulları, halk eğitim merkezleri ve kurs merkezleri bulunur. Sayıca okul ve branşın fazla olması sebebiyle İstanbul, ücretli öğretmenlik için en fazla tercih edilen illerden biri olarak öne çıkar.

Devlet ya da özel kurumlarda kadrolu olarak görev almayan pek çok öğretmen ya da öğretmen adayı "İstanbul'da öğretmenlik işi nasıl alınır?" sorusunun cevabını merak eder. Meslek için başvurabileceğiniz özel ve devlet okulları, halk eğitim merkezleri ve kurs merkezleri bulunur. Sayıca okul ve branşın fazla olması sebebiyle İstanbul, ücretli öğretmenlik için en fazla tercih edilen illerden biri olarak öne çıkar.

Avantajlarına rağmen İstanbul gibi büyük bir metropolde öğretmenlik işi bulmanın zorlayıcı tarafları olduğunu da söylemek gerekir. Ancak hazırlayacağınız etkili bir öğretmen CV’si ile bu durumu tersine çevirmeniz mümkün. Gelin, detaylı blog yazısı kapsamında İstanbul'da öğretmenlik işi almak için dikkat çeken bir özgeçmişle birlikte yapmanız gerekenleri birlikte inceleyelim.

Ücretli Öğretmenlik Nedir?

İstanbul’da öğretmenlik işi ile ilgili süreçlere değinmeden önce ücretli öğretmenlik kavramının bilinmesinde yarar var. Ücretli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı kadrosundaki eksik branşlarda ders saati karşılığı çalışan eğiticilere denir. Bu pozisyon 1 yıllık eğitim süresini kapsar ve şartların devamı için eğitim kurumunun ihtiyaçları göz önünde tutulur.

Ücretli öğretmenlerle ilgili kanun, anayasanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89. maddesindeki hususlara göre belirlenmiştir. Buna göre ücretli öğretmen görevlendirmeleri ihtiyaç halinde yapılabilir. Aynı kanunun 9. maddesinde ise bu görevin kapsamı açıklanmıştır.

İstanbul’da Ücretli Öğretmenlerin Görev Kapsamı

İstanbul’da öğretmenlik işi alanlar haftada 30 ders saatini geçmemek şartıyla girdikleri ders saati kadar ücret alırlar. Ücretli öğretmenler girdikleri ders saati kadar ücret almanın yanı sıra SGK primleri genel olarak 15 günden az ödenir. Örnekle açıklamak gerekirse bu pozisyonda çalışanlar haftalık çalışma süresi olan 40 saati dolduramadıkları için “Kısmı süreli” olarak tanımlanırlar. Kısmı süreli çalışmalarda toplam çalışılan saat 7,5’e bölünerek hesaplanır. Dileyen öğretmenler eksik prim günlerini kendileri de ödeyebilirler.

Ücretli öğretmenler için önemli konulardan biri okulların tatile ayrıldığı yaz sezonudur. Bu aylarda çalıştıkları kurumdan herhangi bir ücret alamazlar. Aynı şekilde her eğitim ve öğretim yılında yeni sözleşme yapmaları gerekir. Eğer öğretmenler yaz okulunda görevlendirilmişse görev yaptığı süre boyunca ücret almaya devam ederler. Ayrıca ÖSYM sınavlarında zaruri haller doğmadıkça sınav gözetmenliği yapamazlar. Bu gibi durumlarda mülki idarenin yazılı izni alınarak görev ataması yapılır.

Ücretli Öğretmenlerin Yasal Hakları

Ücretli öğretmenlerin görev kapsamı ve sorumlulukları kadar bazı yasal hakları da vardır. Bu haklardan bazıları şunlardır:

Doğum İzni: Doğum yapan öğretmenler tıpkı diğer meslektaşları gibi izne ayrılma hakkına da sahiptirler.

İşten Ayrılma: Ücretli öğretmenler herhangi bir sebepten ötürü çalıştığı kurumdan ayrılabilir. Bunun herhangi bir kanuni yaptırımı yoktur. Bazı milli eğitim müdürlükleri ise okul idaresine gerekli açıklamayı yapmadan ve yerine öğretmen bulunmadan gerçekleşen ayrılmalardan ötürü o öğretmene bir daha ücretli öğretmenlik hakkı tanımaz.

MEBBİS ya da EBA Şifresi: Ücretli öğretmenler de diğer öğretmenler gibi bu sistemlere erişebilir. Öğretmenin çalıştığı okuldaki görevli müdür öğretmene kullanıcı adı ve şifre gibi gerekli bilgileri verir.

Genel olarak ücretli öğretmenler, kadrolu meslektaşlarının yararlandıkları haklardan yararlanabilirler.

İstanbul’da Ücretli Öğretmenlik İşi için Başvuru Şartları Neler?

Ücretli öğretmenlik başvuruları için adayların birtakım yasal ve mesleki prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Bu prosedürler şöyle sıralanabilir:

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

18 yaşını doldurmuş olmak

4 yıllık lisans ya da 2 yıllık önlisans programlarından başarıyla mezun olmuş olmak

Erkek adaylar için askerliğini tamamlamış, askerlikten tecilli ya da muaf olmak

Kamu haklarından yararlanabilir olmak

Türk Ceza Kanunu’nun 53. maddesine göre yüz kızartıcı suç ve fiillerden hüküm giymemiş olmak

Kişinin sağlık durumunun öğretmenlik yapmaya engel teşkil etmemesi

Yurt dışında bir üniversiteden mezun olan adayların gerekli denkliği sağlaması

SGK’ya bağlı herhangi başka bir kurumda çalışmıyor olmak

Lisans ve önlisans mezunlarına ek olarak emekli öğretmenler de bu pozisyon için başvuru yapabilir. Lise ve altı eğitime sahip olanlar ise herhangi bir başvuruda bulunamaz. Beden eğitimi ve spor meslek yüksekokulu, eğitim, mesleki eğitim fakültesi, güzel sanatlar, fen-edebiyat, dil, tarih, coğrafya ve ilahiyat fakültesi mezunları ücretli öğretmenlik yapabilirler.

Başvuru için Hangi Bilgiler Gerekli?

Öğretmenlik başvurusu için yasal olarak kurumlara sunulması gereken bazı bilgiler bulunur. Bu bilgiler ise şunlardır:

Lisans ya da önlisans diploması,

Formasyon belgesi (Zorunlu değil, başvurularda avantaj sağlar.)

KPSS sonuç bilgileri (İhtiyaç halinde adaylardan istenir.)

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü web sitelerinden yapılan ilanlarla gerekli pozisyonlardaki açık öğretmen ihtiyacı duyurulur. Duyurularda pozisyon şartları ve başvuru tarihleri de belirtilir. Genellikle devlet okulları için merkezi sınavlardan alınan puanlar daha fazla önem taşısa da özel okullar ve kurs merkezleri KPSS sınavı ve sonucu hakkında daha esnek davranabilirler.

Ücretli Öğretmenlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ücretli öğretmenlik başvuruları e-Devlet sistemi üzerinden yapılır. İlk olarak e-Devlet arama ekranına Milli Eğitim Bakanlığı hizmetlerinden “Ücretli Öğretmenlik Başvurusu” seçilir. Daha sonra kişisel bilgilerin doldurulduğu ekran gelir. Sırasıyla şu bilgiler girilir:

İletişim bilgileri

Eğitim bilgileri

KPSS bilgileri

Daha sonra “Kaydet” ve “İlerle” butonlarına tıklanır. Burada adayın karşısına tercih bilgileri çıkar. Aday, lisans ya da önlisans mezuniyetine dair bilgileri görür. Daha sonra tercih yapılacak il, ilçe ve branş seçilir. Ekle ve kaydet seçeneğine tıklanır. Her bir tercih bu şekilde eklenir. Aday başvurusunu yaptıktan sonra tercih bilgileri ve başvuru bilgileri ilgili kurumların ekranına düşer. Bunun akabinde değerlendirme süreci başlar. Henüz mezun olmayan adayların bilgileri sisteme düşmediğinden başvuru yapsalar bile geçersiz sayılır.

Adaylar ilan edilen tarihlerde başvurusunu yaptıktan sonra sonuçların ilanını yine e-Devlet üzerinden takip eder. Uygun görülen adaylar görev yerleri ve göreve başlama tarihlerini “ücretli öğretmenlik başvurusu” bölümünden öğrenebilirler. Kesin görevlendirme işlemi sonrasında adaylar, mesleğe başlamadan istenen belgeleri okullarına teslim ederler.

İstanbul’da Ücretli Öğretmenlerin Görev Kapsamı ve Sorumlulukları Neler?

İlkokul, ortaokul ve lise gibi farklı seviyelerde görevli ücretli öğretmenlerin bazı görev ve sorumlulukları vardır. Bunlar şu şekilde sıralanır:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen müfredat ve programı eksiksiz uygulayıp bitirmek

Öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik becerilerinin gelişimine katkı sunmak

Sınıf içi eğitim ve öğretim faaliyetlerini yürütmek için her türlü sunum ve materyali hazırlamak

Sınıf ve okul içerisinde öğrenci davranışlarını kontrol etmek

Sınıf içi disiplini sağlamak

Öğrenci gelişimleri için velilerle iletişim kurmak

Genel olarak ücretli öğretmenlerin, kadrolu meslektaşlarının sahip olduğu tüm görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini söylemek mümkündür.

İstanbul’da Öğretmenlik için En Çok Hangi Branşlar Talep Görür?

Hemen hemen her branşta ücretli öğretmenlik bulunsa da bazıları diğer seçeneklere göre okullar tarafından daha çok tercih edilir. Bunun temel nedeni öğrencilerin ihtiyaç duyduğu ana dersler olmasından kaynaklanır. Matematik, biyoloji, fizik ve kimya dersleri en çok tercih edilen dersler olarak öne çıkar.

Yabancı dil dersleri; özellikle Almanca, İngilizce ve Fransızca da okullar tarafından yoğun talep görür. Bunu haricinde coğrafya, felsefe, tarih gibi sosyal bilimlerde de ücretli öğretmenlere ihtiyaç duyulur. Son olarak sanat, müzik, beden eğitimi gibi özel branşlarda da iş fırsatları bulunur. Öğretmen adaylarının kendi uzmanlık alanlarına odaklanmaları iş bulma şansını artırır.

İstanbul’da Ücretli Öğretmenler Hangi Kurumlarda Çalışır?

Ücretli öğretmenler başta devlet okulları olmak üzere özel okullar, halk eğitim merkezleri, yabancı uyrukluların eğitim gördüğü merkezler ve meslek edindirme kurslarında görev yapabilirler. İstanbul'da öğretmenlik işi almak isteyenler için branşların dağılımı oldukça geniştir. İlkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çeşitli branşlarda öğretmenlik yapılabilir.

İstanbul'da öğretmenlik işi almak için özgeçmişinizi güncel tutmak, öğrencilere katkı sağlayabileceğinizi yapacağınız mülakatlarda vurgulamak ve farklı eğitim kurumlarına başvurmak şansınızı artırır. Güncel iş ilanlarını takip ederek ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin web sitesini düzenli aralıklarla kontrol ederek süreci hızlandırabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir