Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, bölgenin markası Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin yol haritasını anlattı.
Prof. Dr. Çuvalcı, KTÜ’nün ‘Araştırma Üniversitesi’ olduğunu hatırlatarak üretime, gelişime ve dönüşüme dikkat çekti. Çuvalcı, KTÜ’nün marka değerinin daha da yükseltilebileceğini söyledi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, katıldığı bir TV programında kendisine yöneltilen soruları içtenlikle cevapladı. Güz yarıyılının başlamasına günler kala öğrencilere seslenen Prof. Dr. Çuvalcı, “Özellikle birinci sınıfa gelecek olan öğrencilerimizi hem otogardan hem havaalanından alacak şekilde ulaşım hizmeti sağlayacağız. Oralarda stantlarımız olacak ve orada öğrencilerimizi karşılayacağız” dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’ni geliştirmek ve dönüştürmek için yapılan çalışmaları da anlatan Prof. Dr. Çuvalcı, “Trabzon’u tam manasıyla sağlık kenti haline getirmek istiyoruz” ifadelerini kullanarak, KTÜ’nün daha çok üreten bir üniversite olarak dünyada öne çıkacağının altını çizdi. İşte Prof. Dr. Çuvalcı’nın o açıklamaları:
BİR AN ÖNCE BEKLİYORUZ
KTÜ’lü öğrencilerimizi nasıl bir eğitim-öğretim yılı bekliyor?
Deprem sebebiyle geride bıraktığımız bahar yarıyılında üniversitelerimiz çevrimiçi eğitim öğretim yapmıştı. Daha önce Covid-19 sebebi ile üniversitelerimiz kapalı kalmıştı. Şimdi ise yüz yüze eğitime başlayacağız. Biz yeni eğitim-öğretim yılını 18 Eylül olarak öngörmüştük ama Yükseköğretim Kurumu’nun aldığı bir kararla bütün üniversiteler 2 Ekimde başlayacak. Öğrencilerimiz ne kadar özlediyse öğrencilerimizi bizlerde o kadar onları özledik. Biran önce evlatlarımızı okulumuza bekliyoruz. Özellikle birinci sınıfa gelecek olan öğrencilerimizi hem otogardan hem havaalanından alacak şekilde ulaşım hizmeti sağlayacağız. Oralarda stantlarımız olacak ve orada öğrencilerimizi karşılayacağız. 14 haftalık güz yarıyılı 2 Ekim tarihinde böylelikle başlayacak.
A’DAN Z’YE HAZIR BİR ÜNİVERSİTEYİZ
Yeni dönem ile birlikte; yurtlarımız, üniversitemiz ve sosyal alanlarımız öğrencilerimiz için hazır mı?
Üniversitelerin açılışının ertelenmesinin en büyük sebebi yurtlarımızı öğrencilerimize hazır hale getirmekti. Malumunuz deprem sebebi ile özellikle büyük kentlerde depremzede vatandaşlarımız yurtlarda kalıyordu. Özellikle Trabzon’da üniversitemizin bir barınma problemi yok. Bizde hazırlığımızı yaptık. Tüm tesislerimizi, fiziki imkanlarımızı hazır hale getirdik. Yemek, barınma tesislerimiz A’dan Z’ye hazır halde öğrencilerimizi bekliyor, bir eksiğimiz yok.
SAĞLIK İLK SIRADA AMA…
Bu yıl en çok hangi bölümler ilgi gördü?
Puan olarak Tıp Fakültesi ilk sırada. Diş Hekimliği, Eczacılık bunlar her yıl rağbet gören fakültelerimiz. Bu sıralar yazılıma büyük bir teveccüh var. Yazılım, mühendislik fakültesi bünyesinde ‘İngilizce Yazılım Mühendisliği’ kurduk. Tabii buraya daha yüksek başarı sırası ile öğrenci geldi. Sağlık ilk sırada ama şu anda Yazılım Programları daha fazla ilgi çekiyor. Mesela bu yıl ilk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne öğrenci alıyoruz. Tıp Fakültesi Farabi Hastanemizle de iş birliği içerisinde olarak altyapısı tamamlandı, hocalarımız hazır. Bu İngilizce Yazılım Mühendisliği Bölümü ile birlikte KTÜ tarihinde ilk oldu.
33 BİN 500 ÖĞRENCİMİZ VAR
Toplam kaç öğrenci var?
33 bin 500 öğrencimiz var. Bunların bin 500’ü yabancı uyruklu öğrenci. Biz hazırladığımı soru kitapçıklarıyla birlikte KTÜ olarak yabancı uyruklu öğrenci sınavı da yapıyoruz. Özelikle Afrika, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa’da kendimiz personellerimizi sınav merkezlerinde görevlendiriyoruz ve gerçekten o ülkenin yetenekli çocuklarını seçerek üniversitemizde eğitim görmelerini sağlıyoruz. Buda önemli bir hizmet.
KTÜ’DE BİR AİLE ORTAMI VAR
Zaman zaman yapılan araştırmalarda KTÜ’nün en iyi 10 üniversite arasında olduğu ve Tıp Fakültesi’nin de 13’üncü en iyi Tıp Fakültesi olduğu açıklanmıştı. Bu gurur tablosuna ilişkin neler söyleyeceksiniz?
Her üniversitenin önceliği daha tercih edilebilir, seçilebilir olmak ve bu sıralamalarda daha üste çıkmaktır. Biz şuanda URAP sıralamasında 21’inci üniversiteyiz. Araştırma üniversitelerinde 19’uncu sıradayız. Bazen fakülte bazında 13’üncüyüz, fakülte bazında ilk 10’un içindeyiz. Fakülte, fakülte daha iyi branşlarımız var. Amacımız kaliteyi daha da artırıp, çıtayı yükseltmek. Buralarla ilgili üniversitenin çıktılarını, görünürlüğünü akademisyenlerin daha fazla üretim yapmaları, gerek ulusal gerek uluslararası arenada değişik teşvik sistemlerimiz var. Hocalarımızı daha çok uluslararası dergilerde yayın yapmak için ilk defa 2 yıl önce teşvik sistemi getirdik. Yayın yapılması zor olan kaliteli dergilerde yayın sayımız arttı, bunun faydasını gördük. Proje yapan, patent alan hocalarımızı ödüllendiriyoruz. Daha Geçen yıl ki skorlarımız; ürettiğimiz makaleler, çıktılarımızla birlikte çıkış trendindeyiz. Tabiri caizse uçağın önü kalktı. Bizden önde birkaç üniversite var. Onlar bizim rakiplerimiz. İncelediğimizde onların yükseliş hızı bizim ki kadar değil. Muhtemelen bu yıl veya seneye onları geçebileceğiz. Bu tabii bir ekip işi. Rektör, rektör yardımcılarının gayreti önemli ama 5 bin 300 personelimiz var; sonuçta bütün personelin katkısı ve emeği var. Bir aile ortamı.
TEKNOKENT’İ DAHA DA ÖNE ÇIKARACAĞIZ
TEKNOKENT ve çalışmalarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
TEKNOKENT mevzuatında; öğretim üyelerinin fikirlerini hayata geçirdikleri, AR-GE yaptıkları, prototip üretim yaptıkları, daha çok mühendislik ve yazılım yaptıkları, sanayicilerle çalışılan, orak üretim yapılan bir mekan. TEKNOKENT’te yüzde 43 civarında bir hissemiz var. Burada Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon Ticaret Sanayi Odası, Trabzon Ticaret Borsası ve değişik kurumların hissesi var. Şuan itibariyle TEKNOKENT’te 75 civarında da şirket var. Bunun yaklaşık 34’ü akademisyenler tarafından kuruldu. Biz akademisyenlerimizi daha fazla üretim yapma konusunda teşvik ediyoruz. Mesela, bir hocamız elektrik sayaçlarına küçük bir kart takarak Wi-Fi ile elektrik sayacı yazılım, veya okuma işlemini yapılabiliyor. İngiltere’de bir belediyeye de bu noktada satış yapıyor. Bu şekilde ülkemize döviz getiren hocalarımız var. TEKNOKENT özelinde şunu ifade edeyim; Trabzon sanayicileri veya bölge sanayicileri tarafından fazla tanınmıyor. TEKNOKENT’te yapılan işlerin anlatılmasında biraz eksik var. İlerleyen süreçte TEKNOKENT’in En’leri ödül töreni yapacağız. İnşallah orada TEKNOKENT’i daha öne çıkarabiliriz.
KAMPÜS İÇERİSİNDE FABRİKA
Onun dışında hocalarımızın yaptığı çalışmalar var. Bizim malumunuz ‘Medikal Cihaz Tasarım Üretim’ diye bir araştırma merkezimiz var. İlaç geliştirme merkezimiz var. Oralarda da güzel çalışmaların altına imza atılıyor ve bu projeleri destekliyoruz. Bunun yanında Teknoloji Transfer Merkezi’miz var. Teknoloji Transfer Merkezi’miz; iş insanları, sanayiciler ve endüstricilerle akademisyenlerimizi bir araya getiriyoruz. Arsin ve Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgeleri’nde irtibat ofisleri var. Buralarda bizim firma sahiplerine proje ve eğitim destekleri veriyoruz. Şunu ifade etmek isterim; Daha önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir modern fabrika kurulma projesi vardı. Yalın üretim, daha fazla verimlilik, dijital üretim, dönüşüm… Kayseri’de ve diğer şehirlerde bu sistem çok güzel işliyor. Tam modern fabrika demeyelim ama buna yakın bir yapılanmayı Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde kurmayı planlıyoruz. Yer olarak Makine Mühendisliği Bölümü’nde; kampüsün içerisinde olacak. Firmalar ve iş insanlarına orada yaptıkları işlerle ilgili daha fazla verimliliği artırmak; yalın üretim konularında eğitim vereceğiz.
GENÇLİKTEKİ HEYECANI GÖRDÜM
Roket motoru projesine gelince; KTÜ Uzay Kulübü’nü işaret etmek isterim. Roket yapan arkadaşların ortaya çıkardı bir projeydi. İki hafta önce Ankara’da düzenlenen TEKNOFEST’e katıldım. Şunu gördüm; T3 Vakfı’nın, BAYKAR Firması’nın, Selçuk Bayraktar’ın ortaya çıkardığı milli heyecan özellikle gençlere yönelik yaptığı yatırım gerçekten gençlerimize büyük özgüven getirdi. Gençlerimiz artık ‘Bizde yapabiliriz’ diyor. Şimdi çok güzel işler ortaya çıkmaya başladı. Tabii hemen fabrika kurma, imalat yapma gibi bir durum söz konusu değil. Biraz zaman gerektirecek işler, bir bütçeye ihtiyaç var. Geçen gün biz Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAS) irtibat ofisi açtık. TUSAS Genel Müdürü Temel Kotil bey ve YÖK’ün destekleriyle. Mesela orada son sınıf öğrencilerimiz insansız hava aracının bir parçasını ürettiler ve çok hafif çelikten özeli bir teknikle yaptılar bunu. Şunu ifade etmek istiyorum; Türk gençliğine imkan tanıyınca yapamayacakları iş yok. Bir Girişim Evi Proje’miz var Vakıfbank fonlamasıyla. Bu projeyi hayata geçirerek gençlerimizin gece gündüz üretebileceği, çalışabileceği bir alan oluşturacağız.
HEDEFİMİZ: TAM DONANIMLI SAĞLIK KENTİ
Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bölgedeki en önemli sağlık merkezlerinden bir tanesi. Burada çalışmalar ne aşamada?
3’üncü basamak bölge hastanesiyiz. Eskiden Rize, Ordu ve Giresun’dan da bize çok hasta gelirdi. Buralarda da Tıp Fakültelerinin olmasıyla daha az hasta geliyor ancak hala ağır vakalar bize geliyor. Şu anda Artvin’den, Erzurum’dan hastalar geliyor. Şu anda malumunuz sağlık turizmine başladık, özellikle Trabzon’dan hastalar geliyor. Sağlık turizmi birimini kurduk. Tabii vatandaşımızın üniversitemizi ilk tanıma yeri hastane. Orada gördüğü iyi hizmet, güler yüz bizi daha iyi hale getiriyor. Biliyorsunuz otopark açtık. Yakında orada çevre düzenlemesi yapıyoruz. Yine de bazı böbrek nakli, karaciğer nakli konusunda çalışmalarımız var. Şuan Tıp Fakültemiz 900 yatağıyla en çok hasta bakımı yapılan hastane konumunda. Trabzon’u aynı zamanda bir sağlık kenti haline getirmek istiyoruz. Trabzon aslında eğitim, sağlık ve spor kenti. Bu konularda çalışmamız lazım, ortak akla ihtiyacımız var.
HAYIRSEVER İŞ İNSANLARIMIZI BEKLİYORUZ
Bizim bir projemiz daha Onkoloji Hastanesi. Bu proje Cumhurbaşkanı Strateji Planı’nda var. Buna bedel ayrılması kolay değil. Devletimizin malumunuz deprem bölgesine ciddi bir kaynak aktarımı var. Ama bu konuda hayırsever iş insanlarımız olur, yerimiz var hemen Diş Hekimliği ve Çocuk Hastanesi arasında 200 yataklı Onkoloji Hastanesi yapacağız. Malumunuz bölgede bu tür hastalar çok fazla. Kemoterapi alan hastaları da orada biz doktor kontrolünde yatırmak istiyoruz. Böyle bir çalışmamız var. Ama dediğim gibi hayırsever bir iş insanımız varsa onlara burada sesleniyorum; Onkoloji Hastanesi için destek bekliyoruz. Kalyon Grubu bunu yapabilir mesela, projesi hazır.
MARKA DEĞERİMİZ ARTTI
Karadeniz Teknik Üniversitesi 2021 yılında Araştırma Üniversitesi oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bunun ilk avantajı mesela belli bir üniversite grubunun içerisine giriyorsunuz. Bu sizin marka değerinizi arttırıyor. Bizim Web sitemize girdiğinizde ‘Araştırma Üniversitesi’ logosu vardır. Tabiri caizse şampiyonlar ligindesiniz. Ama geçen gün URAP’ın yaptığı bir sıralamada mesela içerisinde özel üniversitelerinde bulunduğu 21’inci sırada yer aldık. İlk 20’ye giremedi gibi eleştiriler olabiliyor ama hemen altında 21’deyiz… Devlet üniversiteleri sıralamasında ise 19’uncu sıradayız. Bunun ne avantajı var; Cumhurbaşkanlığı Bütçesi araştırma ve projeye daha fazla para veriyor. Bazen doçent ve profesör atamalarında bazı sınırlamalar var; ama araştırma üniversitesinde bu yok. Bunun dışında TÜBİTAK’ın projeleri var, bunlara başvurma, yurtdışına personel gönderme imkanımız var.
BİLİM, KÜLTÜR VE SANAT HAFTASI
Bu yıl festival olacak mı?
Biz kuruluş tarihimiz olan 20 Mayıs 1955’i Bilim, Kültür ve Sanat Haftası ilan ettik. O haftada bilimsel projeler, kültür, sanat faaliyetleri gerçekleştireceğiz. Bir şenlik havasında olacak. Akşamları ise yöresel veya ulusal faaliyetler yapacağız. Gelenekselleşen bir faaliyet olacak ve öğrenciler festival havasını kampüste bilgi ve eğlence yoluyla edinebilecekler. Karadeniz Teknik Üniversitesi olarak öğrencilerimizin güzel vakitler geçirebileceği zaman dilimlerini oluşturmak için çalışmalarımıza devam ettiğimizi söyleyebilirim.
EVLATLARIMIZI KAMPÜSE BEKLİYORUZ
Öğrencilerinize bir mesajınız var mı?
Biz öğrencilerimizi daha iyi şartlarda eğitmek için gerek altyapı gerek sosyal imkanlar açısından çalışıyoruz. Geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşkın Bak açıkladı KYK yurt sonuçlarını. Şu an itibariyle Trabzon’da KYK’ya başvuru yapan herkes yurtlarda kalabilecek. Bu çok önemli. Trabzon’da 50 bin öğrenci var. Bunu şehrin dinamikleri ile birlikte ortak akılla yönetmeliyiz. Bu konuda Trabzon Büyükşehir Belediyemiz, Ortahisar Belediyemiz ve Valiliğimiz çok duyarlı. Kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Umudumuzun en büyük parçası olan değerli gençlerimizin başarılarına tanıklık etmek için ve KTÜ ekolüne dahil etmek için KTÜ’ye bekliyoruz. Bu büyük ailenin bir parçası olduklarını hayatlarının tüm bölümlerinde hissedeceklerine eminim.
Kaynak: