KTÜ yarım asırdır ışık tutuyor
Türkiye'nin kuruluş sıralamasına göre dördüncü üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), 350 milyon liralık bütçesi ile başta engelliler olmak üzere 50 bine yaklaşan öğrencisine çağdaş standartlarda eğitim imkanı sunuyor.17 fakülte, 1 konserv
Türkiye'nin kuruluş sıralamasına göre dördüncü üniversitesi olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), 350 milyon liralık bütçesi ile başta engelliler olmak üzere 50 bine yaklaşan öğrencisine çağdaş standartlarda eğitim imkanı sunuyor.
17 fakülte, 1 konservatuvar, 3 yüksekokul, 10 meslek yüksekokulu ve 5 enstitüsü bulunan KTÜ, 283'ü profesör, 154'ü doçent, 346'sı yardımcı doçent olmak üzere 783 öğretim üyesi ile 48 yıldır bilime ışık tutuyor.
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Köse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KTÜ'nün Türkiye'nin, Ankara ve İstanbul dışında kurulan ilk üniversitesi olduğunu belirterek, "KTÜ, kuruluş sırasına göre Türkiye'nin dördüncü üniversitesidir, bölgenin sorunlarına çözümü ve ülkenin ihtiyaç duyduğu insan gücünü yetiştirilmesi amacıyla kurulmuştur. 56 yıllık bir Üniversite ve 1963'den beri yani 48 yıldır eğitim öğretim hayatının içerisinde. Trabzon, kamuoyunda iki markasıyla önde üniversitesi ve Trabzonspor ile" dedi.
Üniversite olarak öğrenciye Trabzon'un "eğitim şehri" imkanlarını, modern ve güvenli bir kampüs sunduklarını ifade eden Köse, "Her branşın içinde olduğu bir teknik Üniversite ki sosyal ve sağlık bilimlerini içinde barındıran tek bir teknik Üniversite var o da KTÜ. Ayrıca, KTÜ Avrupa'da şeffaflığın ve güvenilirliğin bir göstergesi olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi'ni Türkiye'de alan iki üniversiteden birisidir. Üniversitemize kaydolan bir öğrenci bölümünden memnun olmazsa, fakültesinin başka bölümlerine geçebildiği gibi üniversitenin başka fakültelerine de geçme imkanına sahip. Öğrenci kendi bölümünde okuduğu zaman bir başka bölümde de yan dal, çift ana dal yapabilmektedir. Bunlar öğrenciye sunulan önemli hizmetlerdir" diye konuştu.
Prof. Dr. Köse, KTÜ'nün 2006 yılına kadar Doğu Karadeniz'de 6 ilde kampüsü bulunan bir Üniversite olduğunu anımsatarak, "2006 yılında çevremizdeki illerde üniversiteler kurulmaya başlandı. Biz Üniversite yönetimi olarak bunları hep destekledik, çünkü üniversitelerin yatay olduğu kadar, dikey büyümesinin önemine inanıyorduk. 2006'da Rize, Giresun, Ordu, 2007'de Artvin Çoruh, 2008'de ise Gümüşhane Üniversitesi kurularak üniversitemizden ayrıldı" dedi.
-"MEVCUT ÖĞRENCİ SAYISI 50 BİNE ULAŞTI"-
Prof. Dr. Köse, 9 Eylül Cuma günü itibariyle 10 bin 700 öğrencinin ön lisans ve lisans programlarına kayıt yaptırdığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Lisansüstü ve yabancı öğrenci kayıtlarıyla beraber bu rakam 13 bine yaklaştı. Üniversitemizin şu an mevcut öğrenci sayısı 50 bine ulaşmıştır. Mezun sayımız da 150 bindir. Üniversitemizde 2 bine yakın akademik personel eğitim öğretim ve araştırma hizmetlerini sunmaktadır. Bunların 283'ü profesördür. 154 doçent, 346 civarında yardımcı doçent olmak üzere 780'i aşkın öğretim üyemiz vardır. Yarım asırdır eğitim veriyoruz ve öğretim üyesi bakımından zengin bir üniversiteyiz. "
Prof. Dr. Köse, öğrenci harçlarından ve çeşitli öğrenci girdilerinden oluşan bir bütçeleri bulunduğunu belirterek, "Buradan da öğrencilerimize beslenme, barınma, kırtasiye gibi ihtiyaç duyacakları yardımlar yapıyoruz. 1 milyon lira civarında bir para 2011-2012 yılında öğrencilere harcanacak. Öğrenciler ders dışında, ekonomik durumlarına bağlı olarak üniversitenin çok çeşitli imkanlarından yararlanabiliyor. Üniversitede komşu üniversitelerden olduğu gibi Almanya'dan, Myanmar'a kadar 36 farklı ülkeden bine yakın yabancı öğrencimiz var" diye konuştu.
-"KTÜ'NÜN BÜTÇESİ YILLIK YAKLAŞIK 350 MİLYON LİRA"-
Engelli öğrencilere sundukları imkanların her şeyin önünde olduğuna dikkati çeken Köse, şunları söyledi:
"Engelli öğrencilerin ihtiyacı olan kitap ve kırtasiyeyi alıyoruz. Karşılıksız bursunu veriyoruz veya kendilerinin engel durumuna bağlı olarak bir araç alınması gerekiyorsa bunu alıyoruz. İşitme, görme veya ortopedik engelli ihtiyacını karşılıyoruz. Akademisyenlere yaptığımız duyurularda engelli öğrencilere ek süre veriyoruz. Sınavlarda daha uzun süre verdiriyoruz. Bir katlı da olsa engelli öğrencilerimiz için binalara asansör kurduruyoruz. Biz bu tür farklılıklarımızı koruyamazsak, bu zenginliklerimizin engel durumlarını ortadan kaldıramazsak biz nasıl üniversiteyiz ki, biz ülkenin nasıl geleceği olabiliriz ki, biz nasıl bir demokratik Üniversite, nasıl bir bilimde ayrı bir Üniversite olabiliriz ki her şeyi özgür ortamlar içerisinde, hiç kimseye ayrım yapmadan, bütün hizmetleri sunabilmek bizim en önemli görevimizdir. "
Prof. Dr. Selahattin Köse, üniversitede 220 farklı alanda diploma verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Yaklaşık olarak 60 lisans, 75 yüksek lisans, 50 doktora ve ön lisans programları ile birlikte 220 çeşit programımız var. Yaklaşık olarak 200 milyon lira civarında devletin üniversitemize katkısı var. 120 milyon liranın üzerinde üniversitemiz döner sermaye üretmekte, öğrenci harçlar fonunda öğrenci katkılarıyla birlikte yaklaşık 350 milyon lira yıllık bir bütçe. Öğrenci harcamalarıyla birlikte Ktü'nün bölge ekonomik girdisi yaklaşık 400 milyon, günlük 1 milyon lira yani eski parayla 1 trilyon civarında. Üniversite kendi bulunduğu bölgenin akademik olarak bakıp sorunlarını çözmek için varken, aynı zamanda ekonomik, sosyal, kültürel ve sanatsal varlıklarıyla da yine çevreleriyle etkileşim içindedir. Biz de bunu yerine getirdiğimiz, Trabzon'u bir eğitim şehri, bir sağlık, kongre şehri yaptığımız inancındayım. "