Kurs ve Ödev'in katkısı yok
Cito Türkiye'nin, şuana kadar 62 bin ilköğretim öğrencisine uyguladığı Öğrenci İzleme Sistemi'nin sonuçlarına göre, ödevlerin ve okul dışında verilen kursların eğitime hiçbir katkısının olmadığı belirtildi.Eğitim kalitesini arttırmak için bilimsel çalışma
Cito Türkiye'nin, şuana kadar 62 bin ilköğretim öğrencisine uyguladığı Öğrenci İzleme Sistemi'nin sonuçlarına göre, ödevlerin ve okul dışında verilen kursların eğitime hiçbir katkısının olmadığı belirtildi.
Eğitim kalitesini arttırmak için bilimsel çalışmalar yürüten Cito Türkiye'nin geliştirdiği Öğrenci İzleme Sistemi (ÖİS), uygulamalarından elde edilen sonuçlar şaşırtıcı çıktı. Sonuçlara göre sistemin uygulandığı okullarda öğrenci bazında yapılan bazı değerlendirmelerde, öğrencilere uygun eğitim verildiğinde hedeflere ulaşmada artış olduğunu gösterdi.
Şu ana kadar ÖİS uygulamalarına anasınıfından 8. sınıfa kadar toplam 62 bin öğrenci alındı. 21 farklı ilde yapılan uygulamalara 40'ı devlet, 72'si özel olmak üzere 112 okul katıldı.
İlköğretim öğrencilerinin MEB öğretim programında yer alan zihinsel becerileri ne oranda edindikleri ve ÖİS Sosyal Gelişim Programı (ÖSGP) çerçevesinde okul dışı etmenlerin akademik başarı ile ilişkisinin ortaya konduğu sistemin sonuçları açıklandı.
1-7. sınıf uygulama sonuçlarına göre, Türkçe "okuduğunu anlama" alt alanında, devlet okullarında 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 4'ü, 7. sınıf öğrencilerinin yüzde 2'si en üst düzeye ulaşabiliyor. Özel okullarda ise aynı alanda 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 23'ü ve 7. sınıf öğrencilerinin ise yüzde 22'si en üst düzeye ulaşabiliyor.
Matematik "sayılar" alt alanında devlet okullarında en üst düzeye ulaşan öğrenci bulunmazken, özel okullarda 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 20'si ve 7. öğrencilerinin ise yüzde 12'si en üst düzeye ulaşabiliyor.
Fen ve Teknoloji alanında ise devlet okullarında 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 15'i, 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 7'si en üst düzeye ulaşabilirken, 6. ve 7. sınıf öğrencilerinden en üst düzeye ulaşan öğrenci bulunmuyor. Özel okullarda 4. sınıf öğrencilerinin yüzde 47'si, 5. sınıf öğrencilerinin yüzde 31'i, 6. sınıf öğrencilerinin yüzde 19'u ve 7. sınıf öğrencilerinin yüzde 13'ü en üst düzeye ulaşabiliyor.
Öğrenci İzleme Sistemi Sosyal Gelişim Programı (ÖSGP) uygulama sonuçlarına göre dershaneye gitme sıklığı ve ev ödevine ayrılan zaman ile başarı arasında hiçbir ilişki yok.
Öğrencilerin akademik yeterlilik anlamında kendilerine güvenmeleri ile akademik başarı arasında ise önemli ilişkiler var.
Diğer yandan sınıf seviyesi yükseldikçe öğrencilerin kendilerine olan güvenleri azalıyor.
Öğrencilerin okullarına karşı olumlu tutumları hiçbir değişikliğe uğramadan öğrenim süresince devam ediyor.
Okul öncesi eğitim ise ileri yıllardaki öğrenme ile olumlu ilişkiler gösteriyor.