SBS kalkıyor BDS geliyor
MEB'de mevcut sistemde 8. sınıfta yapılan SBS(seviye Belirleme Sınavı) kaldırılarak yerine BDS(Başarı Değerlendirme Sınavı) getirilmesiyle ilgili komisyon çalışmaları sürüyor.Bakanlık bir yandan 2013'de dershaneleri kapatmaya hazırlanırken, diğer yandan s
Yayınlanma:
MEB'de mevcut sistemde 8. sınıfta yapılan SBS(seviye Belirleme Sınavı) kaldırılarak yerine BDS(Başarı Değerlendirme Sınavı) getirilmesiyle ilgili komisyon çalışmaları sürüyor.
Bakanlık bir yandan 2013'de dershaneleri kapatmaya hazırlanırken, diğer yandan sınav sayısını 4. ve 12. sınıf arasında 8'e çıkacak olması eğitimcileri endişelendirdi. Sonuçları 'gizli' olarak yapılacak olan sınavın, kapatılması planlanan dershaneleri her evin salonuna taşıyacağı ve merdiven altına indireceği uyarısı geldi.
MEB'in 3 bin 961 dershane sahibine anketle "Kurumunuz okul olur mu? MEB yetki verirse dershanenizi özel okul yapar mısınız?"sorusuna yalnızca 200'e yakın dershane sahibi 'evet' yanıtını verdi. Ancak şimdi 'evet diyen dershane sahipleri de gelinen noktada, dershaneleri özel okula dönüşse bile derslik sayısı yetersiz olacağı için dönüşen okullar batacağı için dönüşüme sıcak bakmıyor.
Dershane talebi eskiye göre daha da artacak
Türkiye'nin 48 yıllık tarihi ve 100'ün üzerinde şubesiyle en köklü eğitim kurumların olan Fen Bilimleri Merkezi Dershaneleri de sadece 3 şubesi için 'özel okula dönüşebilir' dedi. Ancak şimdi derslik sayısı az olacağı için bu dönüşümün çok da sağlıklı olmayacağını düşünüyorlar.
Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Arıkan süreci Habertürk'e değerlendirdi. Bir yandan sınav sayısı artarken diğer yandan dershanelerin kapatılmasının, devletin ciddi vergi kaybına uğramasına yol açacağını anlattı.
"Sınav sayısı artarsa evler dershane olur"
Dershane sahiplerinin MEB'den çok acil açıklama beklediklerini anlatan Arıkan, üzerinde çalışılan 4-12.sınıf arasındaki her yıl sınav uygulamasının hayata geçmesinin, sınav sayısını arttıracağı için dershanelere talebi eskiye göre; arttıracağına dikkat çekti. Yeni sistemin Türkiye'yi merdiven altı dershaneciliğe iteceğini kaydeden Arıkan, "TÜBİTAK yurtdışında çok sayıda ülkeyi incelemiş.
Nereye gidildiyse sınavla karşılaşılmış.12. sınıfa kadar her yıl sınav konulması ve gizli tutulan sonuçlarla işlem yapılması planlanıyor. Öngörülen sistem, dershaneye olan talebi, geçmiş yıllardan çok daha fazla arttırır. Özel dersin bir öğrenciye yıllık maliyeti 50 bin TL'dir. Aileler bunu karşılayamayacağı için evlerin salonları 8-10 öğrencinin ders aldığı yerlere dönüşür. Kaçakçıların, ekmeğine yağ sürülür" dedi.
"Yeni sınav sistemi adil olmaz"
Türkiye Özel Okullar Birliği Dernek Başkanı Cem Gülan ise süreci şöyle değerlendiriyor; "Sonuçlar kamouyondan gizli yapılması planlanan sınav adil olmaz. Yapılmak istenen doğru. Öğrenci, öğretim hayatı boyunca takip edilsin. Sınav, açık uçlu sorularla yapılsın. Test sistemiyle birlikte, öğrencilerin yazarak da dahil olacağı sorular yer alsın. Böylece eksiklikleri saptanıp, giderilsin.
Ancak, 'Bu sınavlar sınıf geçmede veya bir üst kademeye geçmede kullanılmayacak' deniliyorsa bu da kamuoyuna kesin olarak taahhüt edilsin. Sınav sonuçları bir üst kademeye geçişte kullanılmaya kalkışılırsa, işte o zaman sınav her türlü şüpheye açık olur. Kişinin sadece kendi sonucunu değil herkesin sonucu karşılaştırma için görmesi gerekir"dedi.
"Kaliteden ödün verilip fiyat kırılır"
Sınav sisteminde yapılması planlanan değişikliğin dershaneleri yer altına indireceğini kaydeden Gülan, "Dershanelerin, özel okula dönüşme şartları arasında, '100 metre yakınında içkili restoran, kahvehane veya oyun salonu olmayacak. 100 öğrencisi olanın en az 250 metrekare bahçesi olacak.
Özel okullar, müstakil binalarda ve bahçeli olacak' gibi şartlar var. 3 bin 961 dershaneden sadece 200'ü dönüşebiliyor. Bir yandan da, sınav sayısı artıyor. Dershaneler, kapanmaz. Kapanmış gibi görünür, yer altına iner. Özel okulların yarısı boşken, sektöre yeni aktörler katılırsa, özel okullar fiyat kırar. Kaliteden ödün verileceği için, özel okulculuk da tamamen biter"diye kaydetti.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.