TEOG çilesi sürüyor!
Çocukları evlerinden 150 kilometre uzaklıkta tercih etmedikleri ilçelere ve okullara yerleşen velilerin TEOG çilesi son bulmuyor.4 gündür devlet okullarından özel’lere ‘nakil işlemleri’ yapılamadığı için okullarda da boş kontenjan oluşamıyor. Veliler devl
Çocukları evlerinden 150 kilometre uzaklıkta tercih etmedikleri ilçelere ve okullara yerleşen velilerin TEOG çilesi son bulmuyor.
4 gündür devlet okullarından özel’lere ‘nakil işlemleri’ yapılamadığı için okullarda da boş kontenjan oluşamıyor. Veliler devlet liseleri arasında ‘nakil yapabilmek için’ dilekçelerini veriyor ancak dilekçeler sistemde boş kontenjan görünmediğinden müdürlerin çekmecelerde bekliyor.
Önce 4’ü velilerin açtıkları davalarla 9 sorusu iptal edilen, ardından ikisi mahkeme kararıyla olmak üzere 3 kez yerleştirme puanları hesaplanan, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nde (TEOG) yaşanan sıkıntılar bitmiyor. Öğrencilerin evlerinden 150 kilometre uzaktaki okullara kaydedilmeleriyle başlayan yerleştirme kaosu bu kez de “nakil çilesi” ile sürüyor.
Okullarda boş kontenjanları doldurmak için getirilen ve 5 hafta tekrarlanacak nakil uygulamasının ilk haftası sistemin “aksaklıkları” nedeniyle yapılamadı. Çünkü veliler devlet okullarına yerleşen çocuklarının kayıtları gitmek istedikleri özel okullara bir e-okul sistemi izin vermediğinden geçirilemedi. Boş kontenjan ise ancak özel okula gidecek öğrencilerin kayıtlarının alınmasıyla oluşacağından “özel okula nakil” işlemi de yapılamadığından devlet liselerinde de boş kontenjan oluşamadı. Böylece ilk nakil uygulaması 4’üncü gününde de yapılamadı.
DİLEKÇELER ÇEKMECEYE GİRDİ
Veliler yine de bir üst okula gidebilmek için “nakil dilekçesi” verdi. Ancak dilekçeler boş kontenjan görünmediği için işleme konamadı, müdürlerin çekmecelerinde beklemeye alındı. Kadıköy Anadolu’ya 50’si özel okula 100’ü devlete gitmek için 150, Beşiktaş Anadolu’ya 35’i kolej 65’i devlet lisesini için 100, Kabataş Erkek’e 11’i koleje , 39 devlet’e geçmek için 50, Galatasaray’a koleje gitmek için 5 nakil dilekçesi verildi.
BU KEZ DE OKUL NUMARALARI DEĞİŞTİ
MEB’in liselere yerleştirdiği tüm 8. sınıf öğrencilerinin okul numaraları da değiştiği için bu kez de veliler e-okul veli bilgilendirme sistemine giremedi. 3 dersin puanına göre öğrenci alan aralarında yabancı özel okulların da olduğu liseler öğrencilerinin TEOG puanlarını göremedi. Veliler yerleştikleri okullara gidip, çocuklarının yeni numaralarını almak zorunda kaldı.
SIK SORULANLAR VE CEVAPLARI
MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) “TEOG’a İlişkin Sıkça Sorulan Sorular” rehberi hazırladı. Başlıca sorular ve cevapları şöyle: S: Bazı öğrencilerin evlerine 100 km uzaklıktaki okullara yerleştirildiği doğru mu? C: Tercih ettiği ilçeler dışına yerleşen öğrenci sayısı 9.802’dir. Bu öğrenciler, hiç tercih yapmamış ya da A veya B grubu tercihlerinden hiç birisine yerleşememiş öğrencilerdir.
S: Bu öğrenciler ne yapacak?
C: Boş kontenjanları takip ederek yakın bir okula yerleşebileceklerdir.
S: İmam Hatip tercihi olmadığı halde yerleştirilen öğrenci var mı?
C: 209 öğrencimiz Çok Programlı Lise (ÇPL) tercihinde bulundu. Bu gruba İmam Hatip Lisesi de dahil olduğundan, buraya yerleştirildi.
S: Tercih etmediği halde İmam Hatip Liseleri’ne yerleştirilen gayri Müslim öğrenci var mı?
C: Yerleştirmeye esas alınan kriterler arasında din hanesi yok. Bunu önceden tespit etmemiz ve yönlendirmemiz mümkün değildir.
S: Nakillere okullar açıldıktan sonra da devam edilebilecek mi?
C: Evet. Bu nakiller Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre nakiller yapılacak.
BAKAN’IN AÇIKLAMASI
TEOG yerleştirmeleri ile ilgili bilgi veren Bakan Avcı, “Sistem 1 milyon 300 bin öğrenciden 1 milyon 57 binini tercih ettiği okullardan birine yerleştirdi. 200 kadar öğrenci bulundukları yerlere çok uzak yerlere yerleştirilmiş. Bunlarla ilgili araştırmayı şimdi yaptırıyoruz. Bizim otomatik olarak yerleştirdiğimiz öğrenciler, yerleştirildikleri okullara gitmek zorunda değil” şeklinde konuştu.