Trabzon'a 2. devlet üniversitesi gelecek mi?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof.Dr. Süleyman Baykal, Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi kurulması çalışmasının gündeminde olmadıklarını belirtti. Bu yıl tercihlerle birlikte KTÜ bünyesinde 57 bin öğrencinin eğitim göreceğini belirten Re
Trabzon'a 2. devlet üniversitesi gelecek mi?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof.Dr. Süleyman Baykal, Trabzon’a ikinci devlet üniversitesi kurulması çalışmasının gündeminde olmadıklarını belirtti. Bu yıl tercihlerle birlikte KTÜ bünyesinde 57 bin öğrencinin eğitim göreceğini belirten Rektör Baykal, yeni eğitim öğretim yılı ile ilgili öğrencilere iyi dilek mesajlarını iletti.

ÜNİVERSİTE YETERLİ Mİ İKİNCİ BİR ÜNİVERSİTEYE İHTİYAÇ VAR MI?

Gündemlerinde ikinci bir üniversitenin kurulmasıyla alakalı bir maddenin bulunmadığını kaydeden Rektör Baykal, şöyle konuştu: “KTÜ’nün ikinci üniversite ile ilgili bizim taleple ilgili söylediğimiz bazı ön ifadelerimiz var. Onlar da şu, birincisi yeni bir devlet üniversitesi kurulacaksa bu üniversite KTÜ’nün aynı programlarıyla kurulmuş bir üniversite olmasın. KTÜ üniversitesi araştırma temelli bir üniversiteye dönüşsün bu anlamda hazırlıklar yapılsın. Yeni kurulacak üniversite eğer kurulursa öğrenci temelini eğitim ağırlıklı üniversite olsun. Dolayısıyla bu üniversite iki üniversite birbirini destekleyen, besleyen yapıda olsun. Bizim gündemimizde ikinci üniversite ile alakalı olarak kendimizin özel bir gündemi yok."

ÖĞRENCİ SAYIMIZ 57 BİNİ BULDU DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİNDE SIKINTIMIZ VAR

Öğrenci sayısının 57 bini bulduğunu ve bu yıl tercihlerde doluluk oranının yüzde 98 olduğunu kaydeden Rektör Baykan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu an ulaştığımız öğrenci sayısı 57 bin. Yeni eğitim öğretim yılında tercih sayımız 9 bin 156. Bu tercihlerde doluluk oranı yaklaşık yüzde 98. Özellikle meslek yüksek okulu kayıtlarında bir miktar azlık var. Yaklaşık 670 öğrenci henüz kayıt yaptırmadı. Her yıl buna benzer durum olur. Ek kayıtlarla bu genelde bu rakam çok cüzi bir rakama iner. Yani şu anda 8 bin 500 öğrenci birinci sınıfa kayıt oldu.

Hiç tercih edilmeyen bölümümüz yok ancak sayısal olarak bazı bölümlerde tercih sayısı az. Sürmene Deniz Bilimlerinde geçen yıl olduğu gibi bu yılda sıkıntımız var. Bu genel bir sıkıntı bize özgü bir sıkıntı değil. Fizik öğretmenliği bölümünde sayısal azlık var. Fizik bölümüne zaten YÖK öğrenci vermedi.”

Yabancı öğrenci sayısının bin 300 olduğunu ve bunların ağırlıklı olarak sağlık alanlarını tercih etiğine dikkat çeken Rektör Baykal, şunları söyledi: “Yabancı öğrenciler sağlık ağırlıklı Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği, Eczacılık Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık fakültelerini ilk tercih olarak seçiyor. Yabancı öğrenci sayımızı bu yıl kontenjanları geçen yıla oranla artırdık. Şu an bin 300'e yakın yabancı öğrencimiz var. Ülke dağılımlarına göre ilk sıralarda Azerbaycan, İran, Gürcistan, Irak gibi ülkelerden gelen var. Almanya, Fransa ve Avusturya’dan gelen var. Afrika ülkelerinden, komşu çevremizden Türk Cumhuriyetlerinden gelen öğrencilerimiz var."

YURT BAKIMINDA TRABZON ÇOK ŞANSLI

Trabzon’un yurt bakımından en şanslı illerden biri olduğunu belirten Rektör Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yurt konusunda en şanslı illerden biri Trabzon bu bilinen bir gerçek. EYOF kapsamında 2 bin 500 kişilik modern yurtlarımız yapıldı. Yurt kapasitemiz 4-5 yıl içerisinde ikiye katlandı. Yeni yapılan yurtlarımız var. Bizim arazisi sağladığımız ilahiyat fakültemizin hemen bitişiğinde aynı alanda 600 kişilik bir yurt projesi var. İhale aşamasında. Fatih kampüsünde binin üzerinde öğrenci istihdam edilecek. Öğrencinin barınabileceği yeni yurtlar devam ediyor.”

PROJE SAYIMIZI YÜKSELTTİK

Aktivite olarak proje sayısı artırdıklarını belirten Rektör Baykal, sözlerine şöyle devam etti:“Sıralamada kullanılan parametreler ağırlıklı olarak sanayi bakanlığının kullandığı parametreler fen bilimlerine dayalı parametrelerdir. Yani sizin aldığınız proje öğretim üyesinin yayın sayısı öğretim üyesinin sanayiciyle ilişkisi TEKNO Kent faaliyetlerimiz ve değerlendirmede bütün öğretim üyeleri yani hem sosyal branşta hem fen branşları için değerlendirme yapılıyor.

KTÜ şu anda bütün sosyal branşları içinde bulunduran bir üniversite. Dolayısıyla üniversiteyi bir bütün olarak değerlendirdiğinizde maalesef puanımız sosyal branşların faklı faaliyetlerinden dolayı biraz aşağıda gözüküyor. Bu da doğaldır. Çünkü örnek söylüyorum diğer sosyal branşlara yoğun olduğu diğer üniversitelere bakıldığı zaman aynı şeyi görürsünüz. Bu bir savunma değildir. Bizim eksik olduğumuz konular vardır. Üniversiteyi en etkileyen faktörlerden bir tanesi üniversitenin içinde yaşadığı şehrin ve çevrenin sanayi potansiyeli.

Bu çıtayı yukarıya yükseltmeye çalışırken aslında çevrenizde güçlü bir sanayi güçlü bir aktivite sizi yukarıya doğru taşır. O anlamda Trabzon’da çok büyük sanayi olduğu söylenemez. Proje sayısında aktivite olarak çok katlanan sayıda proje almaya başladık. TÜBİTAK’tan Avrupa Birliğinden. Bu bir süreçtir, inşallah zaman içerisinde daha yukarılara çıkacağız."

HİÇ İLK 10 İÇERİSİNDEN ARKAYA DÜŞMEDİK MEZUN OLAN MÜHENDİSLERİMİZ ASLA İŞSİZ KALMAZ

Başarı oranı bakımından hiçbir zaman ilk 10 içerisinden arkaya düşmediklerini kaydeden Rektör Baykal, şunları söyledi: “ Sadece mühendislik fakültesini değerlendiren bir endekse baktığımız zaman mühendislik fakültesi hiçbir zaman ilk on içerisinden arkaya düşmez. Veya sadece tek mimarlık, orman fakültesi söz konusu olduğunda fakülteler arasında değerlendirme yaptığınız zaman KTÜ’nün bu bölümlerden çok üst olduğunu görürsünüz.

Ama bir bütünü içine aldığınız zaman aktivite farklılığını alacağız. Çünkü sosyal bilimlerinin aktivite türü ile fen bilimlerinin aktivite türleri çok farklı. Bir bütün olarak değerlendirildikleri zaman farklı görürsünüz. Mesela bir İTÜ’de sosyal branşlar yoktur bizim gibi bir ODTÜ’de yoktur ya da bir BİLKENT’te yoktur ama öğrenci boyutuna da baktığımız zaman biz iki ODTÜ’yüz. Aşağı yukarı BİLKENT belki üç dört katıyız daha da fazlayız bunları da hesaba katmalıyız. Şunu diyelim mühendislik bölümü birçok üniversiteden büyüktür. Laboratuvar hizmetleri ve laboratuvar olarak baktığınız zaman diyebilirim ki çok az üniversitede bizim mühendislik alt yapısı ve laboratuvarı görürsünüz. Mezun olan mühendisler piyasada asla işsiz kalmaz. Tabi ki çocuk gayretliyse.”

Yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere mesaj veren Rektör Baykal, "Çok güzel bir üniversitedeler. Kıymetini bilsin, çalışsınlar, buradan mezun olduklarında değil Türkiye’de istedikleri her yerde mesleklerini ilerletebilecek bir kapasiteye sahip olacaklar ama önemli olan şey çalışmaları, çalışmaları, çalışmaları” dedi.

ŞEHRE UZAK DEĞİLİM

Şehre uzak olduğu yönündeki söylemlere katılmadığını belirten Rektör Baykal, sözlerine şöyle devam etti: “Bu konu tartışmalı. İnsanların uzak ifadesinde neyi yakın konusunda neyi kastettikleri önemli. Biz üniversiteyle sınırlı kalma gibi düşüncemiz asla yok. Üniversite, sanayi, sivil toplum üniversitenin ilişki kurabileceği her kesimle ilişki kurulabilmesi konusunda her zaman yakın olma hevesindeyiz. Ama bizim şehrin her faaliyetinin içinde bulunmamız da mümkün değil. Belki bu anlamda farklı algı oluşabilir. Bunu rektörün ya da rektörlüğün sadece bir faaliyet olarak da bunu düşünmemek lazım. Bizim öğretim üyemiz şehrin her kesimiyle alanıyla beraber iyi ilişki içerisindedir. Bu bakıştan bakışa değişir.”

ACİLİN İNŞAATI BİTİ YAKINDA HİZMETE AÇACAĞIZ

İçerisinde 70 yataklı yoğun bakım ünitesinin yer aldığı acil servis inşaatının bittiğini ve yakında açılacağını ifade eden Rekttör Baykal, sözlerini şöyle tamamladı: “Acilin inşaatı bitti teslim aldık. İç inşaatını tamamlıyoruz. Araç gereçlerle alakalı eksiklerimizi giderdikten sonra bütünüyle açacağız. Acil tek başına bir acil değil aynı zamanda 70 yataklı bir yoğun bakım üniteleri de içeren bir kompleks. 15 yanık ünitesi bu bölgede Samsun’dan sonra tek yanık ünitesi. Yanık ünitemizi ikiye de katlanmış olacağız. Yoğun bakım sayılarımız ikiye katlanmış olacak.

Tabi bunlar özellikli birimler olduğu için hemşire ve teknisyen sayısı belirttiğimizden çok daha gerekli oluyor. Bu sıkıntıları hallettiğimizde inşallah bütünüyle açma imkânımız olacak ama önümüzdeki ay nasip olursa yeni ameliyathanemizi açıyoruz. Ameliyathane oda sayımız ikiye katlanıyor. Onu bir ay içerisinde açacağız. Acili de bu dediğimiz eksikleri tamamladığımız an açacağız. Helikopter alanının çevresi yapılmış. İhalesi zaten yapılmıştı. İhalesi bizim tarafımızda yapılmadı. Özel bir ihale tarafından yapıldı. Müteahhit biraz farklı işleri var inşallah zamanında tamamlar.”

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir