Fındıkta fiyatı piyasa belirleyecek

Uzun yıllar fındık fiyatında belirleyici rol oynayan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK) yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle piyasada etkin olamaması, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl ki alım yapmama kararının ardından b

Fındıkta fiyatı piyasa belirleyecek

Uzun yıllar fındık fiyatında belirleyici rol oynayan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (FİSKOBİRLİK) yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle piyasada etkin olamaması, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçen yıl ki alım yapmama kararının ardından bu yıl da fındık fiyatı serbest piyasa koşullarına göre oluşacak

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, yaptığı açıklamada, FİSKOBİRLİK'in geçmiş dönemden 47 milyon lirası üreticiye olmak üzere toplam 65 milyon lira dolayında borcu bulunduğunu belirterek, ''Birliğin durumu ortada ne alım yapabilecek ve ne de piyasaya müdahale edebilecek gücü var'' dedi.

FİSKOBİRLİK'in piyasaya olan borcu nedeniyle alım yapmakta zorlanacağından hükümetin 2006 yılında fındık alımları için TMO'yu görevlendirdiğini, 2008 yılına kadar ürün alımı yapan TMO'nun bundan sonra fındık alımı yapmama yönünde karar aldığını anımsatan Akbaşlı, ''Fındık fiyatının oluşmasında iş artık üreticiye kaldı. Üretici benim fındığım en az '6 lira' diyebilme kararlığını gösterip, ürününü bunun altında fiyattan satmamalı. Çünkü piyasa artık aktörsüz'' diye konuştu.

2010 YILI TAHMİNİ FINDIK REKOLTESİ

Akbaşlı, Türkiye'nin 2010 yılı tahmini fındık rekoltesinin belirlenmesi amacıyla bazı kurum ve kuruluşların çalışmalar yaptığını kaydederek, şöyle konuştu:

''Bunlardan Ulusal Fındık Konseyi (UFK) tahmini rekolteyi 597 bin ton, fındık bölgesindeki tarım il müdürlükleri ise 655 bin ton olarak açıkladı. Üretici kuruluşu olarak bizler de çalışma yaptık.

Çalışmamızda rekolte tahminimiz UFK'nın açıkladığı rakam dolayında çıktı. Depolarında 300 bin ton dolayında fındık bulunan, piyasanın fiyat dengesini bozmamak için aldığı fındığı 5,5 liradan satacağını açıklayan ve bu kararlığını sürdüren TMO'ya güveniyoruz.

Türkiye'nin iç fındık ihracatı yıllık ortalama 250 bin tondur. Bu 500 bin ton kabuklu fındık demektir. İç piyasada ise yaklaşık 60 bin ton iç fındık yani 120 bin ton kabuklu fındık tüketilmektedir. Buna göre bu yıl en az 20 bin ton daha fındığa ihtiyaç duyulacağını düşünmekteyiz.''

Kakao fiyatındaki artışın çikolata üretici firmaları daha fazla fındık alımı ve kullanımına yönlendireceğini savunan Akbaşlı, ''Sanayici çikolatayı daha az maliyete üretmek için çikolatada  daha fazla fındık kullanımını tercih edecektir.

Bu sezon sıfır stokla yeni ihracat sezonuna gireceğiz. Ne üreteci, ne manavın, ne ihracatçının, ne de sanayicinin elinde fındık var. Üreticimiz bunu bilerek ürünü pazara indirmelidir.

Üretici bilinçli hareket ettiği takdirde binbir zahmetle topladığı ürününden alın terini elde edebilmeyi başarabilecektir'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler