Erhan Eroğlu
İş var ama insanlarımız iş beğenmiyor öyle mi!
Ülkemizde ve ilimizde genç işsizlik oranı artmaya başladı… Neden mi? Çünkü her ilde bir üniversitemiz var artık!
Gençlerimiz; ‘ben üniversite mezunu oldum’ diyerek okudukları alanda iş bulmak istiyorlar. Doğrusu da bu aslında fakat durum pek de öyle olmuyor…
Çünkü ilimizde olduğu gibi birçok ilde kurumsallaşmış işletme sayısı yok denecek kadar az, sanayi sektörü gelişmemiş. Bu nedenle de birçok işyerinde uzmanlık alanlarına göre meslek ayrımı yapılamıyor.
Örneğin; işyerindeki işe alım süreçlerini ve mülakatları o işyerindeki muhasebeci gerçekleştiriyor. Bu durumda da benim Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden mezun olan bölümdaşım işsiz kalıyor ya da farklı alanlarda iş arama sürecine giriyor. Bir süre sonra pes ederek işsiz kalıyor ve ülke ekonomisine zarar veriyor.
Üniversitelerde hemen hemen her bölümün gündüz öğrenimi ve gece öğrenimi (ikinci öğretim ) bulunuyor. Bu da yetmiyor aynı bölüm için açık öğretim sisteminden de mezun veriliyor.
Hiç aklınız alabiliyor mu mesela, Hukuk eğitiminin bile gece öğrenimi var…
Gençlerimize ‘mezun olduktan sonra rakiplerinle yarışacaksın’ diyoruz. Fakat bulundukları ilde iş imkanı sunamıyoruz.
Bunu dediğimde bazı arkadaşlarımız; ‘Olur mu, iş var ama Trabzon’da iş beğenmemezlik var ‘diyorlar.
Kısmen doğru olabilir fakat fen bilgisi öğretmenliği okuyan bir arkadaşımıza gel telkari örücülüğü yap diyemezsin, peyzaj mimarlığı okuyan bir gencimize gel muhasebeci ol diyemezsin, işletme bölümünden mezun olan bir arkadaşımıza gel döner ustası ol diyemezsin, orman mühendisliğinden mezun bir arkadaşımıza gel mağaza da satış ve pazarlama yap diyemezsin.
Kısacası 2 yıl, 4 yıl, 5 yıl ya da 6 yıl yüksek öğrenim eğitimi verdiğin bir bireye kendi uzmanlık alanları dışında bir mesleğe yakınlaştırmak çok zor. İşsiz genç ya bunu kendine yediremez, ya toplum baskısından korkar ya da ben koca üniversite mezunuyum bu işi mi yapacağım zaten asgari ücret veriyorsun diyerek bir şekilde o işlerden uzak durur.
Siz buna iş beğenmemezlik diyorsanız haklısınız! Sözüm ona senin kızın, senin oğlun ya da senin kardeşin olduğunda da bu kadar rahat konuşabiliyor musun? Bence konuşamıyorsun… O zaman lütfen bu algıyı yıkalım, işsiz kalan gençlerimizin neden işsiz kaldığını anlamak için sorunun temeline inelim. Genç işsizliğin artışının nedenini bu basit cümlelerle geçiştirmeyelim, sorunu görmezden gelmeyelim.
Her ilin istihdam politikası farklıdır ya da farklı olmalıdır. Trabzon’da örneğin 2018 yılı içerisinde 50 makine mühendisine ihtiyaç varsa İzmit’te 5 bin makine mühendisine ihtiyaç vardır. Eskişehir’de 40 ön büro ( resepsiyonist ) personeline ihtiyaç varsa Trabzon’da 300 ön büro personeline ihtiyaç vardır.
Çünkü ilimizde sanayi değil hizmet sektörü daha ön plandadır. O zaman üniversite sanayi işbirliğinden daha çok üniversite esnaf işbirliği olmalıdır. Birçok bölümün 4 yıllık lisans programı olana kadar Turizm ve Otelcilik ile ilgili 4 yıllık lisans programı olmalıdır.
Çözüm basit fakat önemli olan egosuz, yürekli ve geleceği düşünen insanların bu İŞE bir el atması.