Erhan Eroğlu

Erhan Eroğlu

Yeni mezunlar ve işverenler ; bu destekler sizin için

Devletin işverenlere yönelik birçok desteği bulunmaktadır ve bu destekler arasında en önemli olanlardan biri de personel desteğidir. Fakat işverenlerimizin büyük bir kısmının bu desteklerden haberdar olmadığını ya da haberdar olsa da evrak işleriyle uğraşmak istemediği için zaman ayırıp başvuru yapmadığını görüyoruz.

Oysa İŞKUR ve KOSGEB personel desteği başta olmak üzere bütün destekleri işverenlere duyurma konusunda oldukça istekli. Örneğin; Geçenlerde sosyal medyadan Trabzon İŞKUR İl Müdürü Adnan Zengin’in İŞKUR destekleri arasında yer alan işbaşı eğitim programı, bir senden bir benden personel desteği ve ilave istihdam desteğini Uzungöl’deki işverenlerle yerinde toplantı yaparak anlattığını gördüm. Bu nedenle işverenlerimizin kamu kurum kuruluşları bizlere destekler konusunda bilgi vermiyor serzenişi çok da haklı görmüyorum.

Her ne kadar işverenlere sağlanan bir destek olsa da bence bu destekleri öncelikli olarak bilmesi gerekenler işsizlerdir.

Kendinizi kısa bir süreliğine işveren yerine koyun. Bir alanda personel arıyorsunuz ve ilan verdiniz. İş görüşmesine yüzlerce iş arayan geldi fakat iş arayanlar arasında bir kişi size ‘ eğer beni şu şartlarda işe alırsanız KOSGEB’in ya da İŞKUR’un şu konularda desteği var, bu sayede hem siz kazanırsınız hem de ben iş sahibi olurum’ dedi.

Sizce de iş arayan adaylar arasında bir farkındalık yaratmış olmaz mı ? Bu ay itibari ile binlerce gencimiz mezun oldu ve çalışmak için hazır durumda. Bu nedenle bu yazım hem işverenlere hem de işsizlere umarım bir fayda sağlar. Önceki yazılarımda İŞKUR personel desteği hakkında bilgilendirme yapmıştım bu yazımda da sizlere KOSGEB’in nitelikli personel desteği konusunda bilgilendirme yapacağım.

KOSGEB Genel Destek Programları kapsamında; 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları ile öğrenim durumlarına bakılmaksınız en az Seviye 5 Mesleki Yeterlilik Belgesi sahipleri için 1.500 (binbeşyüz) TL, 4 yıllık yüksekokul veya fakülte mezunları için 2.000 (ikibin) TL, Yüksek Lisans ve üzeri dereceden mezunlar için 2.500 (ikibinbeşyüz) TL maaş desteği sağlamaktadır.

Ayrıca istihdam edilecek elemanın; şirket sözleşmesi ile şirketin yönetimi ve temsili için görevlendirilmiş olması veya kadın veya başvuru tarihi itibariyle 30 (otuz) yaşından gün almamış olması halinde bu üst limitlere 1.000 (bin) TL daha ilave edilmektedir.

Fakat şöyle de bir şart var; bu destek kapsamında istihdam etmeyi düşündüğünüz personelin o işletmede son 12 (oniki) ay içinde istihdam edilmemiş olması gerekmektedir. Yeni mezun olan arkadaşlarımızın büyük bir kısmı bu şartı sağlamaktadır.

Bu destek kapsamında işverenler aynı anda 2 personel istihdam edebilirler. Nitelikli personel desteğinin her bir işletme için üst limiti toplam 50.000 (ellibin) TL’dir. Trabzon KOSGEB teşvikleri konusunda 3. Bölgede yer aldığı için destek oranı %60’dır.

Küçük bir örnekle açıklamak gerekirse; bir ticari işletme önlisans, lisans ya da 5. Seviye Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip bir personeli istihdam etmek istiyor. Ticari işletmenin KOSGEB veri tabanına kaydı var ve istihdam etmek istediği kişi son 12 aylık süreçte sigorta listesinde bulunmuyor. Bu durumda gerekli olan bütün şartları hem işletme hem de personel sağlıyor. Ticari işletme bu şartlarda istihdam edeceği personele net ücret olarak 2.000,00 TL maaş vermek istiyor bu durumda KOSGEB 2.000,00 TL’nin %60’ı olan 1.200,00 TL’yi hibe olarak işverene veriyor. İşveren de kalan 800,00 TL’yi ve 2.000,00 TL üzerinden sigortasını kendi bütçesinden karşılıyor.

Bu kadar detaylı açıklamamın nedeni bu tür destekleri göz ardı etmeyelim, evrak çok, zaman yok demeyelim. Yeni mezunlar ve işverenler bu destekleri sonuna kadar kullanmanın yollarını deneyelim. Hiçbirimiz Sabancı Holding, Koç Holding ya da Çalık Holding kadar zengin değiliz.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.