Semih Sarıalioğlu

Semih Sarıalioğlu

Gayrimenkul satışında noter dönemi başladı

Gayrimenkul satışında yeni bir dönem başladı. Bugüne kadar sadece tapu dairelerinde yapılabilen alım-satım işlemleri artık noterlerde de gerçekleştirilebiliyor.

Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği, arsa, tarla, konut, işyeri gibi tüm taşınmazların alım-satımındaki hareketlilik nedeniyle tapu dairelerinde oluşan yoğunluğu azaltmak için, devir işlemlerinin noterlerde de yapılmasının önü açacak bir uygulama üzerinde bir süredir hazırlık yapıyordu. Adalet Bakanı Sayın Yılmaz Tunç’un 4 Temmuz’da Ankara'daki bir noterlikte gerçekleştirdiği ilk işlemle uygulama hayata geçmiş oldu.

Uygulamanın detaylarını siz kıymetli takipçilerim için özetlemek isterim.

RANDEVU SÜRECİ

Taşınmazını satmak isteyen mülk sahibi Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesindeki 'e-randevu/başvuru' uygulaması üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunacak. Noterler Birliği Bilgi Sistemi'ne (TNBBS), tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeler yüklenecek. Noterler, tarafların ve taşınmazın tüm bilgileri ile başvuru belgesi düzenleyecek ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne iletecek. Taşınmaza ait ayrıntılı tapu kayıt bilgileri Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi’nden (TAKPAS) sorgulayacak. Bilgilerde eksiklik olması durumunda taşınmazın kayıtlı olduğu tapu müdürlüğünden bilgi talep edilecek. Yüklenen belgelerin asılları, randevu tarihi ve saatinde ibraz edilecek.

NOTER HUZURUNDA SÖZLEŞME

Başvurunun kabul edilmesiyle birlikte noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenecek ve satış yapmaya engel bir durum olup olmadığı kontrol edilecek. Taşınmazın satışına engel durum bulunmadığının belirlenmesiyle birlikte gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için alıcı ve satıcının cep telefonlarına mesajla bildirim yapılacak. Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet edilecek. Sözleşmeler noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanacak ve imzalanan sözleşmeler sisteme kaydedilecek. Bunun ardından da sözleşmelerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmaz, tapu kütüğüne tescil edilecek. Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek tapu ve diğer belgeler noter tarafından teslim edilecek.

NOTERLER İŞLEMDEN EKSTRA ÜCRET ALACAK MI?

Bilindiği üzere tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar bir tapu harcı ödeniyor. Alım-satım işleminin noterde gerçekleştirilmesi durumunda ise tapu harcına ek olarak bir hizmet ücreti daha alınacak. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 Türk Lirası’ndan az ve 4.000 Türk Lirası’ndan fazla olamayacak. Ayrıca bu miktarlar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

HAFTA SONU DA SATIŞ İMKANI

Noterden alım-satım dönemi ile vatandaş işlemlerini daha hızlı yapabilme imkanına kavuşuyorlar. Üstelik tapu dairelerinde işlemler sadece hafta içi yapılırken, nöbetçi noter uygulaması sayesinde hafta sonunda da taşınmaz alım-satımı yapılabilecek. Böylece tapu müdürlüklerindeki yoğunluk azalırken vatandaşlar işlemlerini daha kısa ve hızlı sürede tamamlayabilecekler.
Gayrimenkul alım – satım işlemlerinin hızlanmasına önemli katkıda bulunacağına inandığım uygulamanın sektörümüze ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.

Ben Gayrimenkul Yatırım Uzmanınız Semih Sarıalioğlu. Gayrimenkuldeki 24 yıllık tecrübemle köşemde gayrimenkul ile ilgili konularda sizi aydınlatmaya, sorularınızı cevaplamaya, gayrimenkul alanında rehberiniz olmaya çalışacağım. Gayrimenkul alanındaki tüm sorularınızı bekliyorum.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.