Evcil 740 milyon liraya el koymuş

  Miyonlarca lira sermayeye sahip olan 20 şirkete elkoyan mahkeme bu şirketlerin kaynağı belli olmayan paralar ile kurulduğunu bildirdi. Erol Evcil’in de sanıkları arasında bulunduğu ‘kara para aklama davasında’ mahkeme gerekçeli kararını açıkladı. Karard
Evcil 740 milyon liraya el koymuş

 

 
Miyonlarca lira sermayeye sahip olan 20 şirkete elkoyan mahkeme bu şirketlerin kaynağı belli olmayan paralar ile kurulduğunu bildirdi.
 
Erol Evcil’in de sanıkları arasında bulunduğu ‘kara para aklama davasında’ mahkeme gerekçeli kararını açıkladı.
 
Kararda şirketlerin kara para akladıkları belirtildi. Bu paranın öldürülen Nesim Malki'ye ait ve Erol Evcil'in el koyduğu 740 milyon liradan gelmiş olabileceği belirtildi. El konulan şirketlere yargılama aşamasında tedbir konulduğu ve kayyum atandığı hatırlatıldı. Ancak şirketlerin bu süreçte dahi kara para aklamaya devam ettikleri kaydedildi. Bu durumun şirkete atanan kayyumların raporlarına yansıdığı vurgulandı.
 
ÜNLÜ ŞİRKETLER VAR
 
El konulan şirketler arasında Nilüfer Turizm Seyahat ve Otobüs İşletmeciliği, EREGE Metal, ve SİDEMİR Sivas Demir Çelik İşletmeleri gibi büyük sermayeli 20 şirket bulunuyor. Mahkeme Erol Evcil ve Nilüfer Turizm'in sahibi Hüseyin Kayapalı’ya , ‘suç örgütü kurmak’, ‘nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘kara para aklama’ suçlarından toplam 15'er yıl hapis cezası vermişti. 173 sanık ise değişik oranlarda cezaya çarptırılmıştı. Sanıklara 100 milyon liradan fazla para cezası kesilmiş, yaklaşık 100 milyon lira  tutarındaki nakit para,  çok sayıda lüks araç ile sanıkların tüm malvarlıklarına el koymuştu. Erol Evcil’in, Alaetin Çakıcı ile iritbatlı olduğu kaydedilmişti.
 
2005 yılında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame ile başlayan süreçte 2006 yılında Özel Yetkili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Yaklaşık 6 yıl süren dava 2012 Haziran ayında karara bağlandı. Ancak gerekçeli kararın yazılması mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu'nun sağlık sorunları nedeniyle bu ay tamamlanabildi.
 
Gerekçeli kararda tedbir konulan şirketlere kara para ile kurulduğu gerekçesi ile el konulmasına karar verildiği belirtildi. Şirketlerin Erol Evcil'in eline geçmesinden önce tefeci Nesim Malki'nin öldürüldüğü ve Malki'nin öldürüldüğü hatırlatıldı. Mahkeme gerekçeli kararda Malki'nin kullandığı kaynağı belirsiz para ve kıymetli evrakın cinayet sonrası Evcil’in eline geçtiğini belirtti. Evcil’in bu dönemde mafya lideri Alaattin Çakıcı’nın gücünden faydalandığı ifade edildi.
 
PARALAR GİZLİ HESABA
 
Evcil’in bu olay nedeniyle Alaattin Çakıcı’ya 2 Milyon ödediği kaydedildi. Mahkeme Evcil'in kullandığı kara para aklama yöntemini de anlattı. Evcil’in, şirketler ile organik bağının tespit edilmemesi için, şirketlerin yönetim kurullarına yakın akrabalarını ya da sadık adamlarını monte ettiği belirtildi. Evcil’in kara para aklama sürecinde BDDK ve MASAK’ın fark etmemesi için gizli hesaplar üzerinden para aktardığı, bu durumun yapılan incelemede ele geçirilen ajanda ve harddisk incelemelerinde tespit edildiği vurgulandı. Gerekçeli kararda, “Bu şirketlerin faaliyetleri sırasında tespit edilemeyecek kadar sayıda birbirlerine devamlı surette borç verme-alma işlemlerine ilişkin ödemelerde bulunmaları gibi eylemlerden sanıkların şirketlerin kara para aklama sürecindeki işlemleri gizleyerek mali sisteme aktarma yolunu tercih ettikleri sonuç ve kanaatine varılmıştır" denildi.
 
KAYYUMLAR ENGELLEYEMEDİ
 
Erol Evcil’in savunmalarında, şirketlerin kızkardeşlerinin malvarlıkları ile satın alındığını ileri sürdüğü ancak, soruşturmada Evcil’in kızkardeşlerinin malvarlığı bulunduğuna dair bir delil elde edilemediğine dikkat çekildi. Erol Evcil'in bankalara para yatırarak önce güven telkin ettiği, sonra aldığı yüksek vadeli kredilerle şirketleri satın aldığı, çok sayıda gayrımenkul alım-satımı yapılarak kara paranın aklandığı ve banka borçlarının kapatıldığı gerekçeli kararda yer aldı.
 
USULSÜZ KREDİ ÇEKİLDİ
 
Müsaderesine karar verilen şirketlerin sanıkların eline geçtikten sonra karar tarihine kadar ve halen aynı biçimde kara para aklama faaliyetlerini sürdürdükleri, bu durumun kayyumlar tarafından düzenlenen yıllık faaliyet raporları ve bu raporlar içerisinde bulunan mizan cetvellerinden anlaşıldığı vurgulandı. Şirketlerin devralınma sırasındaki mali kaynaklarının bulunmadığı, devir sürecinde karapara aklama ile alınan bir kısım gayrimenkullerin ipotek gösterilmesi suretiyle bankalardan usulsüz olarak kredi çekildiği vurgulandı. Evcil’e kredi veren bazı banka müdürlerinin de bu davada sanık olduğu, Evcil’in sanık olan bazı banka şube müdürleri aracılığıyla bazen de bankaların çalışanları ile irtibat kurarak, usulsüz bir şekilde kredi kullandığı belirtildi.
 
ARINDIRMAK MÜMKÜN OLMADI
 
Kararada, “Yurtdışında sanıklar tarafından kurdurulan naylon şirketler aracılığıyla kara para aklama sürecinin devam ettirilmesi ve yukarıda açıklanan şirketlerin birbirlerine borç verme usulleri ile iç içe girmiş olmaları itibariyle bu şirketlerin kara para yönünden mal varlıklarının büsbütün ayıklanmasının mümkün olmayışı itibariyle anılan şirketlerin ve bu şirketlere kayıtlı tüm malvarlıklarının müsaderelerine karar verilmiştir" denildi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir