Dil Kurumu 2024 yılının sözcüğünü belirlemek için bir sormaca düzenlemiş. Sonuç: kalabalık yalnızlık. Niye "kalabalık yoksulluk" değil? Çünkü seçenekler arasında yok. Ben bir sormaca yapsam, seçeneklere "enflasyon, şrinkflasyon, skimpflasyon" bir de "kalabalık yalnızlık" yazsam hangisi birinci olurdu?
DW Türkçe de 4 sözcükle bir oylama düzenlemiş. "Geçim" birinci, "yozlaşma" ikinci, "emekli" üçüncü, "savaş" dördüncü seçilmiş.
Oxford Sözlüğü'nün düzenlediği sormacaya katılanların tercihi ise "beyin çürümesi" olmuş. Özellikle sosyal medyada aşırı miktarda düşük kaliteli içerik tüketmenin sonuçlarından birine dikkat çekmek için yeğlemişler bu sözü. Bütün gün akşama kadar abuk sabuk videolar izlemenin kafamızı çöp tenekesine çevirdiğinin farkında olalım diye.
Ahmet Haşim Bey şöyle bir laf etmiş: "Öküz aleladedir, ağaç aleladedir. Ne zaman ki öküz ağaca çıkar, harikulade ortaya çıkar... Şairin her dakika yaptığı iş." (Bakınız: Manda yuva yapmış söğüt dalına.)
Harikulade "olağanüstü" demek. Fevkalade de öyle. Ben olsam “fevkalade”yi son yılların sözcüğü seçerdim. Şairlerin hep yazdığı, siyasilerin hep yaptığı.
İlkokulda yaptığımız gibi sözcüğü cümle içinde kullanacak olursak...
Sudan'da tarım arazisi kiralamak fevkalade mantıklıdır. Katar ile kurduğumuz yakın iş birliği fevkalade ehemmiyeti haizdir. Singapur'a vizesiz gidebilmek fevkalade mühimdir. 2024 Emekliler Yılı'nda emekliler fevkalade mutlu oldular...
Herkesin kendine göre önemli sözcükleri vardır. 24 yaşında dünyamıza veda eden Muzaffer Tayyip Uslu'nun önemli gördüğü bazı sözcüklerle bitirelim sözümüzü:
"Sevmek" bir kelimedir
"Sarı saçlı" dersem bir kız için
Sıfat söylemiş olurum
"Ben sarı saçlı bir kız sevdim"
Bir cümledir. Sevda dolu bir cümle
Nokta koymalı, durmalı zira
Zira "açlık" da bir kelime
Cümleye gelmez sarı saçlı kız gibi
Ah elbet dolaşırsa ölüm sık sık dilime
"Öleceğim, ölüyorum, öldüm"
Diyeceğim bir gün...