Geçici kimlik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır?

Yaklaşan YKS sınavı öncesi, "Geçici kimlik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır" sorularına yanıt aranıyor. Detaylar haberimizde.

Geçici kimlik belgesi nedir, nasıl ve nereden alınır?

Geçici kimlik belgesi, kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunan kişilere, kimlik kartlarının gelmesi sürecinde kimliksiz kalmamaları amacıyla verilen ve sadece 15 gün süreyle geçerli olan bir belgedir. Bu belge, kimliğin kaybolması, tahrip olması veya çalınması gibi durumlarda verilir.

Eskiden, nüfus cüzdanı başvurusu yapıldıktan sonra kısa sürede alınabilirdi. Ancak yeni sistemde, kimlik yenilemek veya yeniden çıkarmak isteyenlerin 10-15 gün beklemeleri gerekiyor. Yeni kimlik belgeleri, başvuru sahibinin adresine gönderiliyor. Bu süreçte kimliksiz kalacak kişilere geçici kimlik belgesi veriliyor. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, daha önce 10 gün geçerli olan geçici kimlik belgesinin süresi sonradan yapılan bir duyuru ile 15 güne çıkarıldı.

Geçici kimlik belgesi, yeni kimlik belgesi gelene kadar, yani 15 gün boyunca kullanılabilir ve nüfus cüzdanı yerine geçerek tüm işlemlerde kullanılabilir.

Geçici Kimlik Belgesi Nasıl Çıkarılır?

Geçici kimlik belgesi, T.C. Kimlik Kartı başvurusu yapılan İlçe Nüfus Müdürlüğünden alınır. Her nüfus müdürlüğü bu belgeyi vermemektedir. Geçici kimlik belgesine ihtiyaç duyduğunuzu (kayıp, çalıntı, tahrip olmuş nüfus cüzdanı) belirtmezseniz bu belgeyi alamayabilirsiniz. Yalnızca yeni kimlik başvurusu yaptığınız nüfus müdürlüğü bu belgeyi düzenleyip verir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler