Jean-Paul Belmondo Kimdir?

Jean-Paul Belmondo Kimdir? İşte hayatına ve kariyerine dair tüm detaylar...

Jean-Paul Belmondo Kimdir?

Jean-Paul Belmondo, 9 Nisan 1933'te Fransa'nın Paris şehrinin batısında yer alan Neuilly-sur-Seine banliyösünde doğdu. Kariyerine 1960'larda Fransız Yeni Dalga akımı ile başlayan Belmondo, sanat filmleri ile başladığı oyunculuk hayatını aksiyon ve komedi filmleriyle devam ettirdi.

Aile ve Eğitim

Jean-Paul Belmondo'nun babası Paul Belmondo, Sicilya kökenli tanınmış bir heykeltıraştı. Lise yıllarında sanattan çok futbol ve boksla ilgilenen Jean-Paul, yirmi yaşına geldiğinde oyunculuğa ilgi duymaya başladı. Paris Konservatuvarı'na (Conservatoire National Supérieur d'Art Dramatique (CNSAD)) devam etti ve burada bazı tiyatro oyunlarında küçük rollerde oynadı. 1950'lerin ilk yarısını tiyatro ile uğraşarak geçirdi ve 1956 yılında ilk filminde rol aldı.

Kariyeri

Jean-Paul Belmondo, 1960 yılında Jean-Luc Godard'ın yönettiği "Serseri Aşıklar" (À bout de souffle) filmi ile büyük bir çıkış yaptı. Aksiyon filmlerinde kendine özgü bir tarz geliştiren Belmondo, dublör kullanmadan tehlikeli sahnelerde bizzat kendisi oynadı. Ancak, 1985'te "Hold-Up" filminin çekimlerinde bir kaza geçirdikten sonra bu prensibinden vazgeçti. Kariyeri boyunca çoğunluğu macera ve komedi türünde olmak üzere 81 filmde rol aldı. Oyuncu Alain Delon gibi kendi film şirketi olan Cerito'yu kurdu.

Ödülleri ve Başarıları

Fransız sinemasında seçkin bir yer edinen Belmondo, 1963 yılında "Fransız Oyuncular Birliği" başkanlığına seçildi. 1988 yılında Claude Lelouch'un yönettiği "Itinéraire d'un Enfant Gaté" filmindeki rolü ile "En İyi Oyuncu" dalında Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen César Ödülü'ne layık görüldü. Ancak, ödülün heykelciğini tasarlayan ve kendi adını veren heykeltıraş César'ın bir zamanlar babasının eserlerini karalaması nedeniyle bu ödülü geri çevirdi.

Kişisel Hayatı ve Son Yılları

1980'lerden itibaren Fransa'nın en çok kazanan oyuncuları arasında yer alan Belmondo, 1963 yılında "30 Yıl ve 25 Film" adlı otobiyografik kitabını yayımladı. 2001 yılında geçirdiği felç nedeniyle film çalışmalarına ara verdi. Jean-Paul Belmondo, 88 yaşında, 6 Eylül 2021 tarihinde hayatını kaybetti.

Jean-Paul Belmondo'nun hayatı ve kariyeri, Fransız sinemasının önemli bir dönemine damgasını vurmuş ve onun mirası uzun yıllar boyunca hatırlanacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler