Mehmet Şal
Şu fani dünyadan bir "Koca Sinan" geldi geçti!
Türk mimarlık ve sanat tarihinin eşsiz tasarımıları, zarif çizimileri, estetik anlayışı öne çıkaran, adeta taşa ruh veren, eserlerini anlatılmakla değil çıplak gözle temaşa ettikçe doyumsuz haz aldığımız, ardında sayısız eserler bırakan Mimar Sinan geldi geçti tarihten.
Mimar Sinan, Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya gelmiştir. Mimarlık ve Mühendislik alanında dehaya ve estetik zekaya sahipti.
Küçük yaşta İstanbul'a getirilmiş ve saraya alınmıştı.
Zekası ile göz kamaştırıyor, farklı alanlara ilgi duyuyor, yeteneklerini konuşturuyor, her haliyle ön plana çıkıyordu.
Yetenekli, azimli, ileri görüşlü bir deha olduğunu her hali ile belli ediyordu.
Kanuni Sultan Süleyman, 2. Selim, 3. Murat dönemlerinde Türk mimarlık tarihindeki en iyi mimarlardan biri olup Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine damgasını vurmuş Koca Sinan...
Matematik zekasını, mühendislik dehasını mimariye uygulayıp muhteşem eserlere hayat vermiş Mimar Sinan.
Mimar Sinan'ın bırakmış olduğu eserlerinin hemen hemen tamamı 16. yüzyıl Osmanlı hat, çini, oyma işi, süsleme sanatlarını içeriyor.
Kendisinin mesleki sırlarını günümüz mimarları şaşkınlıkla karşılamakta, sırlarını çözmek için uğraş vermeye devam ediyor.
Bugün çoğu insanın bildiği çıraklık, kalfalık, ustalık ve diğer onlarca eseri ilgiyle ziyaret ediliyor, turizmin önemli cazibe alanlarını oluşturuyor.
İstanbul'daki çıraklık eserim dediği Şehzade Camisi ve kalfalık eserim dediği Süleymaniye Camisi, Edirne'de ki Selimiye Camisi; estetik, ruh, incelik, zerafet, tasarım, gizem, mühendislik, matematik zekasının her yönünü ortaya koymuş olup, görenleri hayrete düşürmeye devam ediyor..
Koca Sinan her eserinde ayrı bir tarz ile mimariye hayat verdi. Her bir eserinde bir önceki eserinin üzerine farkındalık koyarak muhteşem mimari yapıtlar inşa etti.
Tüm bunların yanında özel hayatının umutsuz sevgisini de eseriyle duyurmaya çalışmış.
Rivayet odur ki; Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'a aşık olması ancak Mihrimah Sultan'ın Rüstem Paşa ile evlenmesi üzerine gönlüne gömdüğü aşkını, inşa ettiği Mihrimah Sultan Camisinin estetik ve inceliklerine yansıtarak dışa vurduğu söylenir.
Muhteşem eserleri ile Türk mimarine kalıcı izler bırakan Mimar Sinan, 1588 yılında İstanbul’da vefat etmiş. Kendi eseri olan Süleymaniye Camii’nin yanında bulunan türbeye defnedilmiştir.
Günümüz mimarisi ile karşılaştırıldığında çağının çok ötesinde işlere imza atan Koca Sinan'ın adı ve eserleri her geçen gün değer bulmaya devam ediyor.
Uluslararası Astronomi Birliği, Merkür’de keşfedilen bir kratere Mimar Sinan’ın adını vermiş,
2000 yılında da UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine giren Selimiye Camii ve Selimiye Külliyesi, 2011 yılında Dünya Mirası olarak kabul edilmiştir.
Betona yatım yapmayı mimarlık zanneden, beton yığınlarını mimari eser gören, insan ve zihniyetin örnek alması gereken geçmişe dair çok örnekleri var tarihimizde.
Sıradan, kaba, estetiği olmayan, ruhumuzu daraltan, göz zevkimizi yerle bir eden mimari anlayışın değişmesi temennisiyle...