Yeni İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu Kimdir?

İşte İbrahim Kaboğlu'nun hayatı ve kariyerine dair önemli detaylar:

Yeni İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu Kimdir?

İbrahim Kaboğlu, Türkiye’nin önde gelen hukukçularından biridir ve İstanbul Barosu Başkanı olarak görev yapmaktadır. İşte İbrahim Kaboğlu'nun hayatı ve kariyerine dair önemli detaylar...

İbrahim Kaboğlu Kaç Yaşında ve Nereli?

İbrahim Kaboğlu, 10 Nisan 1950 tarihinde Artvin'in Borçka ilçesinde doğdu. Eğitim hayatına Artvin’de başladıktan sonra, hukuk alanındaki kariyerine Ankara’da yön verdi.

Eğitim Hayatı ve Akademik Kariyeri

1974 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Kaboğlu, hukuk alanında önemli adımlar attı. 1981 yılında Limoges Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Akademik kariyerine hızla devam eden Kaboğlu, 1987 yılında doçent, 1994 yılında ise profesör unvanlarını aldı. Anayasa hukuku alanında uzmanlaşan Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürüttü.

İnsan Hakları Çalışmaları ve Davalar

2003 yılında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. İnsan hakları alanında çalışmalarıyla öne çıkan Kaboğlu, 2008 yılında hakkında açılan "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlamasından, raporunun bilimsel olduğu gerekçesiyle beraat etti.

Üniversiteden İhraç ve Yazarlık

İbrahim Kaboğlu, 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile üniversitedeki görevinden ihraç edildi. İhraç edilmesine rağmen hukuk ve insan hakları alanındaki çalışmalarını sürdürdü ve 2007 yılından beri Birgün gazetesinde yazılar yazmaya devam etmektedir.

Siyasi Kariyeri

İbrahim Kaboğlu, 2018 Türkiye genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)'nden İstanbul milletvekili olarak seçildi. 2023 genel seçimlerinde tekrar aday adayı oldu ancak aday gösterilmedi.

Fransa'dan Aldığı Ödül

Kaboğlu'nun uluslararası alandaki başarısı, Fransa'nın en prestijli nişanlarından biri olan Légion d'Honneur madalyası ile ödüllendirilmesiyle taçlandı. Bu madalya, 2 Haziran 2022 tarihinde kendisine takdim edildi.

İbrahim Kaboğlu, Türkiye'de anayasa hukuku ve insan hakları alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve bu alanlarda akademik katkılar sunan önemli bir isim olarak öne çıkmaktadır.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler