Eyüpoğlu hayatı belgesel oldu
''Gözleri Anadolu'yu Gören Adam'' adlı belgeselin senaryosunu yazarak, yönetmenliğini yapan Erdal Eksert, yaptığı açıklamada, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılar arasında olduğunu söyledi.Belgeseli yaklaşık 6 ay süren bir ç
''Gözleri Anadolu'yu Gören Adam'' adlı belgeselin senaryosunu yazarak, yönetmenliğini yapan Erdal Eksert, yaptığı açıklamada, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun Türkiye'nin yetiştirdiği önemli sanatçılar arasında olduğunu söyledi.
Belgeseli yaklaşık 6 ay süren bir çalışmayla hazırladıklarını belirten Eksert, ''Belgeselin, görüntü yönetmenliğini Adnan Taç, tasarımını ise Bülent Sümer yaptı. Belgeseldeki sunumları ise Hüseyin Sabri Kurtuldu gerçekleştirdi'' dedi.
Belgeselin 35 dakika olduğunu anlatan Eksert, ''Belgeselde, Bedri Rahmi Eyüpoğlu ile ilgili bilgiler, şiirler, görüntüler ve fotoğraflar yer alıyor. Bedri Rahmi ilgili böyle bir belgesel çalışması Türkiye'de ilk defa yapıldı'' diye konuştu.
Belgeselin hazırlanması sırasında, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun çocuklarından ve çeşitli yazarların arşivlerinden de yararlandıklarını belirten Eksert, belgeseldeki müziklerin özenli seçildiğini kaydetti. ''Amacımız, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nu halka daha iyi anlatmak'' diyen Eksert, belgeselin tamamen kültürel amaçla hazırlandığını, ticari olmadığını söyledi.
''BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU, ÇOK BEREKETLİ BİR TOPRAĞIN ADIDIR''
Şair ve yazar Sunay Akın da, Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun sadece resim alanında değil şiirde de çok başarılı olduğunu ifade ederek, ''Sanatın birçok alanında çok başarılı çalışmalar yapmıştır. Hem çok iyi ressam hem çok iyi şairdir. Bu beni çok etkilemiştir'' dedi.
Eyüpoğlu'nun sanatı hem toplum hem de sanat için yaptığını belirten Akın, ''Bedri Rahmi Eyüpoğlu, tartışmaların ortasında hiç kalmamıştır. Çok nitelikli sanat eserleri sunmuştur. Çok büyük insanlar yetiştirmiştir. Bedri Rahmi Eyüpoğlu, çok bereketli bir toprağın adıdır. En bereketli vadinin adı Bedri Rahmi Eyüpoğlu'dur'' diye konuştu.
BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU KİMDİR?
Giresun'un Görele ilçesinde 1913'te doğan Bedri Rahmi Eyüpoğlu, Trabzon Lisesi'nde eğitim gördüğü sırada, öğretmeni Zeki Koçman'ın ilgisiyle resme yöneldi.
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi'nde Nazmi Ziya Güran ve İbrahim Çallı'dan ders alan Bedri Rahmi Eyüpoğlu, okulunu bitirmeden 1931'de Fransa'ya gitti. Fransa'da Djon ve Lyon'da özel atölyelerde çalışan Bedri Rahmi Eyüpoğlu, daha sonra Paris ve İngiltere'de de resim çalışmaları yaptı. Yaptığı resimlerle, yurtiçi ve yurt dışında sergiler açtı.
Mozaik pano ve duvar resimleri de yapan Bedir Rahmi Eyüpoğlu'nun birçok eseri, birçok binada yaşatılıyor. Lise yıllarında şiir yazmaya da başlayan Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun birçok eseri, Yeditepe, Ses, Güney, İnsan, İnkılapçı Gençlik ve Varlık dergilerinde yayımlandı.
Arkadaş Dökümü, Aşık Veysel'e Selam, Bahar ve Biz, Can Tükenir, Çakıl, Deniz Türküsü, Kara Sevda, Karadut, Paramparça, Sevgi Üstüne, Sitem, Türküler Dolusu, Yaradana Mektuplar, Yetim Bahçe, Zindanı Taştan Oyarlar gibi şiir kitapları bulunan Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun, deneme ve gezi yazıları da yayımlandı.