Roman dilinin de artık sözlüğü var
Mersin'deki Akdeniz Roman Dernekleri Fedarasyonu'nun AB fonuyla hayata geçirdiği proje sayesinde artık "Roman Dili'nin de bir sözlüğü oldu.Mersin'de, Roman dilinin yaygınlaşması için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı tarafından hazır
Mersin'deki Akdeniz Roman Dernekleri Fedarasyonu'nun AB fonuyla hayata geçirdiği proje sayesinde artık "Roman Dili'nin de bir sözlüğü oldu.
Mersin'de, Roman dilinin yaygınlaşması için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı tarafından hazırlanan "Romanes Dinliyorum, Romanes Konuşuyorum" adlı eğitim projesi tanıtıldı. Roman dilinin yaygınlaşması için hazırlanan Türkçe-Romanes sözlük hakkında bilgiler verildi.
Akdeniz Roman Dernekleri Federasyon binasında gerçekleşen etkinliğe, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Akdeniz Belediyesi Eş Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş, Projede eğitmenlik yapan Roman Dili Araştırmacısı ve İletişim Uzmanı Orhan Galjus ve davetliler katıldı.
Etkinlikte bir konuşma yapan Ali Daylam, roman dilinin unutulmaya yüz tuttuğunu belirterek, "Dilimiz neredeyse unutulmuş durumda. Roman dernekleri yöneticileri bile Roman dilini bilmiyor. Yaptığımız istatistiklere göre roman topluluğunun yüzde 95'e yakın bir kısmı bu dili konuşamıyor. Sivil Düşün Programı'na verdiğimiz proje ile bu dilin yaşatılmasını hedefliyoruz" dedi. Türkiye'de 5.5 milyon Avrupa'da ise yaklaşık 15 milyon Romanın yaşadığını vurgulayan Daylam, "2008 yılında Avrupa Konseyi'ne gittiğimde 46 ülkeyle aynı dili aynı kültürü paylaşmıştık. Daha önce hiç görmediğimiz insanlarla roman dili üzerine çalışmalar yaptık. Toplumları toplum yapan kültür ve dildir. Çıkaracağımız sözlükle ve yapacağımız çalışmalarla dilimizin gelişeceğine inanıyorum" diye konuştu.
Projede eğitmenlik yapan Orhan Galjus ise Mersin'de faaliyet gösteren Roman Federasyonu'yla çalışmaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek, "Mersin, Roman kültürü ve Roman dili için bir merkez durumunda yer alıyor. Buradayken Roman dilini öğrettiğim kişileri görmek beni çok sevindirdi ve hala bu dilin yaşadığını gördüm" ifadelerini kullandı. Derslere devam ettikçe eğitime katılanların Roman dilini hatırlamasıyla ve çabuk öğrenmesiyle karşılaştığını kaydeden Garyus, çalışmalar sonunda Türkçe ve Roman dilinde bir sözlük hazırladıklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan, 20 gün boyunca eğitmen ve Roman Dili araştırmacısı Orhan Galjus'dan ders alan 20 Roman, sertifikalarını aldıktan sonra eğitmen olarak Türkiye'de yaşayan Romanlara, Romanes'i öğretecek. Dil bilgisi, kelime yapısı ve konuşma dersleri alan kursiyerler, 150 sayfalık Romanes Dil Sözlüğü yardımıyla Roman dilinin yaygınlaşması ve yaşatılması için eğitimler verecek.