Trabzonlu Devlet Sanatçısına ödül
Devlet Sanatçısı Dr. Teoman Önaldı, 26. Mavi Nota Müzik Ödülleri Geleneksel Türk Sanat Müziği Emek Ödülü 'nü kazandı.
Trabzon'da 26 yıl önce sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan "Mavi Nota Müzik Ödülleri" kapsamında bu yıl "Geleneksel Türk Sanat Müziği Emek Ödülü" Devlet Sanatçısı Teoman Önaldı'ya verildi.
Mavi Nota Müzik Ödülleri Koordinatörü Müfit Semih Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, Mavi Nota Müzik ve Sanat Dergisi kuruluşu Mavi Nota e-Müzik Gazetesi tarafından düzenlenen Mavi Nota Müzik Ödülleri'nin 26'ncısının bu yıl "Geleneksel Türk Sanat Müziği Emek Ödülü" dalında verildiğini belirtti.
Baylan, organizasyonun seçiciler kurulunda Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah Akat, TrabzonÜniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri Eylem Derçin ve Merve Küçükaksoy, emekli TRT ses sanatçısı Cemile Karabulut, Balıkesir Türk Müziği Korosu Şefi Sıtkı Sahil ile kendisinin yer aldığını aktardı.
Seçici kurulun, değerlendirmelerini ödül şartnamesinde belirtilen kriterler çerçevesinde yaptığının altını çizen Baylan, "Kurul, 'Geleneksel Türk Sanat Müziği Emek Ödülü'nün Devlet Sanatçısı Dr. Teoman Önaldı'ya verilmesini oy birliği ile kararlaştırdı." ifadelerini kullandı.
Baylan, geleneksel müziğe devrim niteliğinde katkıları dolayısıyla Önaldı'ya teşekkür ederek, ödül törenini haziran ayında yapmayı planladıklarını kaydetti.
Devlet Sanatçısı Dr. Teoman Önaldı kimdir?
1936 yılında Trabzon’da doğdu. Müzik yaşamına küçük yaşlarda teyzesinden ud dersleri alarak başladı. İlk ve orta öğrenimini Trabzon’da gerçekleştirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Üniversite yaşamı sırasında müzik hep ön plandaydı. 1964 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Korosu’nu kurarak şefliğini yaptı. Tıbbiyeliler marşını besteledi. Bu yıllarda müzikolog Hüseyin Sadettin Arel’in kurduğu ileri Türk Musikisi Konservatuarı’nda başkanlık, koro şefliği ve hocalık yaptı. 1965’teki “Arel Çok Sesli Beste Yarışması’nda dört sesli Segâh şarkısı ile birincilik kazandı. 1967 - 1972 yılları arasında İstanbul Radyosu’nda koro şefliği ve ud sanatçılığı yaptı. Burada Mesut Cemil, Refik Fersan, Sadi Işılay ustalarla çalıştı. Vatani görevi için gittiği Isparta’da” Isparta Musiki Derneği”ni kurdu ve on bir yıl bu derneğin başkanlığını, koro şefliğini yaptı. 1983 yılında İzmir’e yerleşti. TRT İzmir Radyosu’nda koro şefi ve ud sanatçısı olarak çalıştı. 1985’te Kültür Bakanlığı İzmir Devlet Klasik Türk Müziği kurucu şefliğine atandı. Kültür Bakanlığı’nın talebi üzerine bestelediği “Mevlana’nın Ulusesi” adlı oratoryosundaki başarısı ile Devlet Sanatçısı oldu. 2001 yılında İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu şefliğinden yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldı. Aynı zamanda Dermatolog Tıp Doktoru olan Teoman Önaldı yaşamını İzmir’de sürdürmektedir. Türk Halk Müziği Sanatçısı Şenel Önaldı’nın ağabeyidir.