Android Root nasıl yapılır? Root Faydası ve Zararları Nelerdir?

Android telefonu olanların merak ettikleri konulardan biri de Android Root nasıl yapılır?,
Android Root nasıl yapılır? Root Faydası ve Zararları Nelerdir?

Root Yapmak Nedir?

Root yetkileri olmayan bir kullanıcı hesabı, cihaz üzerinde belirlenen sistemsel bir çok şeyi değiştiremez. Android telefon ve tablet üreticileri root yetkilerini kullanıcılara kapatarak cihaza tam kontrol sağlamamızı engelliyorlar. Genel deyim olarak root yapma veya root atma işlemi aslında telefona veya tablete root yetkileri sağlamak anlamındadır.

Android root nasıl yapılır?

Root işlemi iki farklı yolla yapılır. İlk yöntem bilgisayar kullanmadan, cihaza uygulama yüklenerek yapılır ve oldukça kolaydır.

Diğer yöntem daha ayrıntılı ve uğraştırıcıdır. Tüm cihazlarda yapılabilir. Cihaza TWRP yüklemek için bir bilgisayara ihtiyaç duyarsınız. Kullanım açısından hiçbir farkı olmayan bu iki yöntem arasından birini seçerek cihazınıza root atabilirsiniz. Ancak birinci yöntem daha pratik ve daha yaygın kullanılan bir seçenektir.

 root yapma

Root yapmanın faydaları nelerdir?

  • Telefonunuza ya da tabletinize, özelleştirilmiş ROM kurabilirsiniz. Yani telefonla gelen yazılım hoşunauza gitmiyorsa daha farklı ROM lar deneyebilirsiniz. Örneğin MIUI veya CyanogenModROM’ları.
  • Telefonunuzun titreşim ayarları, ekran ayarları, işlemci hızı, gizli dosyaları, ses şiddeti ayarı, flaş ışığı yükseltmesi, kamera yazılımları gibi her türlü noktasını özelleştirerek performansını artırabilirsiniz.
  • Play Store’daki root gerektiren uygulamaları kullanabilirsiniz. Mesela telefon konuşmaları temiz bir şekilde kaydeden yazılımlar. Titanium Backup gibi uygulamalar root edilmiş telefonlarda çok daha fazla fonksiyonellikler sunar.
  • Telefona yüklü gelen gereksiz uygulamaları silme şansı elde edersiniz. Normalde telefon operatörleri birçok kullanışsız uygulamalar (bloatware) yükleyip size verirler ve bunları kaldıramazsınız. Bunlar tabiki bellekte yeterince yer işgal ederler. Ayrıca birçoğu arkaplanda gereksiz yere çalışıp cihazın bataryasının daha hızlı bitmesine sebep olurlar. Sadece bunlardan kurtulmak için bile root yapmaya değer.

Android Root nasıl yapılır? Root Faydası ve Zararları Nelerdir?

  • Telefonunuzda SD bellek yuvası varsa uygulamaları SD belleğe taşıyarak telefonun ana belleğini rahatlatabilirsiniz. Normalde bu işi sadece bu işlemi destekleyen bir kaç uygulama ile sınırlısınız.
  • Custom Recovery denilen özel kurtarma paketleri ile telefonunuzun recovery fonksiyonları genişletebilirsiniz. Böylece telefonun kolayca full yedeğini alabilirsiniz, gerektiğinde eski haline kolayca döndürebilirsiniz. Rom Manager uygulaması popülerdir.
  • Bir çok yasaklı siteye veya ülkemizden ulaşılamayan sitelere DNS değiştirme yöntemi ile kolayca ulaşabilrisiniz. Normalde DNS değiştirme işlemini root yapmadan da yapabilirsiniz, ancak sadece WiFi bağlantıda işe yarar. 3G şebeke internet bağlantısında DNS değişikliği için root yapılmış telefona ihtiyaç var.
  • Burada yazmayı atladığımız başka faydalar varsa lütfen yorum alanında bildiriniz, ekleyelim.

Android Root nasıl yapılır? Root Faydası ve Zararları Nelerdir?

Root yapmanın zararları nelerdir?

  • Telefonun veya tabletin yazılımına direk müdahale yapıldığı için bir çok üretici bu işlem sonuncunda cihazı garanti dışı bırakabilir. Ancak root edilmiş bir telefonu servise göndermeden önce un-rootdenilen yöntemle eski haline getirmek bir çok telefonda mümkün.
  • Root işlemi genelde basit ve sorunsuz bir işlem olsa da, deneyimsiz ve dikkatsizseniz telefona kalıcı zarar verebilirsiniz.
  • Root işlemi Türkiye’de kanuni bir engel yok ama bazı ülkelerde bu işlem yasak olabilir.
  • Root yapılmış bir telefona yazılımlar üreticiler tarafından otomatik gönderilmeyebilir (OTA Update). Bu durumda internetten yeni yazılımı indirip kendiniz kurmanız gerekir. Aslında bu durumu henüz ülkemize gelmemiş güncellemeri herkesten önce yükleme şansı elde ederek avantaja çevirebilirsiniz.
  • Gelişigüzel uygulama yükleyen biriyseniz virüslü veya ajan tipi uygulamalar yüklemişseniz telefona normalden daha fazla zarar verebilirler.
  • Burada yazmayı atladığımız başka sakıncalar varsa lütfen yorum alanında bildiriniz, ekleyelim

Android Root nasıl yapılır? Root Faydası ve Zararları Nelerdir?

ROOTLU TELEFONA GÜNCELLEME YAPMA

Beta veya Stabil romda olmanız farketmeksizin ilgili roma ait ZİP/ Recovery rom dosyasını indirerek veri kaybı olmadan yeni sürüme geçiş yapılabilmektedir. Bu işlemleri yaparken cihazınızdaki verileri bir bilgisayara yedeklemeniz her ihtimale karşı önlem açısından önemlidir.

İlk olarak indirdiğiniz ROM'u telefonunuza atmalısınız. Sonrasında ses arttırma ve güç tuşuna aynı anda basarak TWRP'yi başlatmalısınız. Ardından sırasıyla Wipe- Advanced Wipe bölümüne girerek çıkan ekranda Sadece Dalvik / ART Cache / Cache kısmını işaretleyip diğer kısımların işaretli olmamasına dikkat ederek Swipe to Wide butonunu sağa kaydırınız.

Bu işlemi yaptıktan sonra geri dönüp TWRP ana sayfasında bulunan Install butonuna tıklayıp indirip telefonunuza attığınız ROM dosyasını seçerek Swipe to Confirm düğmesini sağa kaydırın.

İşlemin tamamlanmasının ardından Reboot System'e bastığınızda güncelleme kurulacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
39 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir