Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazarken uyulacak kurallar: Örnek dilekçe

Dilekçenin nasıl ve ne şekilde yazılması gerektiği araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

Dilekçe nasıl yazılır? Dilekçe yazarken uyulacak kurallar: Örnek dilekçe

Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir.

Dilekçeler yazılırken belli başlı uyulması gereken kurallar bulunmaktadır.

Her dilekçede bulunması gereken temel öğeler şunlardır:

Tarih: Dilekçenin yazıldığı tarih belirtilmelidir.

Makam Adı: Makam adı büyük harflerle yazılmalıdır. Gerekirse ili veya açık adresi eklenmelidir.

Metin: Açık ve anlaşılır bir üslupla yazılmalıdır.

İmza: Dilekçeyi hazırlayan kişinin imzası bulunmalıdır.

Ad ve Soyad: Dilekçeyi yazan kişinin adı belirtilmelidir.

Adres (İletişim Bilgileri): Dilekçeyi yazan kişinin adresi açıkça belirtilmelidir.

Dilekçe, ilgili kuruma hitap ederek başlamalıdır. Yalnızca makamlara hitaben yazılmalı, kişilere hitap edilmemelidir. Makam adı büyük harflerle vurgulanmalıdır.

Dilekçe, ciddi, resmi ve saygılı bir dil ve üslupla hazırlanmalıdır. A4 boyutunda temiz, çizgisiz ve beyaz kâğıt kullanılmalıdır. Mümkünse arka yüzüne yazı yazılmamalı ve gerekiyorsa ikinci kâğıt kullanılmalıdır.

Dilekçe, bilgisayar ortamında veya el yazısıyla hazırlanabilir. El yazısı kullanılacaksa yazılar dik harflerle açık ve okunaklı olmalıdır. Bilgisayarda hazırlanan dilekçe, standart siyah renkte, Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto veya Arial yazı karakteriyle 11 punto büyüklüğünde olmalıdır.

Yazı kağıdı düzeni; üst, alt, sol ve sağ kenarından her birine 2,5 cm boşluk bırakılarak düzenlenmelidir.

Dilekçe, Türkçe yazım ve imla kurallarına uygun olmalıdır. Genel kısaltmalar dışında kısaltma kullanılmamalı, özenli ve anlaşılır bir dil kullanılmalıdır.

Dilekçede talep edilen işlem ya da bilgi yasalara uygun olmalı ve açık bir şekilde ifade edilmelidir. Şikâyet varsa, belgeler eklenmeli ve tanıklar belirtilerek açıklanmalıdır.

Dilekçe sahibinin adı, soyadı, imzası, iletişim numarası ve açık adresi doğru bir şekilde yazılmalıdır.

Ek belgeler, dilekçe yazısının sonunda "Ek/Ekler" başlığı altında maddeler halinde belirtilmeli ve dilekçeye eklenmelidir.

Eğer üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanıyorsa, cümle "Durumu bilgilerinize arz ederim" şeklinde bitirilmelidir. Üst makamdan bir işlem isteniyorsa, "Gereğini arz ederim" şeklinde cümle sonlandırılmalıdır. İzin isteniyorsa, "İzninizi arz ederim" gibi saygı ifadeleriyle dilekçe tamamlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki "arz etmek" zaten "saygıyla sunmak" anlamına geldiğinden, "saygıyla arz ederim" ifadesi kullanılmamalıdır.

Önemli Not: Üst makam alt makamdan isterken "rica eder", alt makam ise üst makamdan isterken "arz eder". Vatandaşlar ise yalnızca "arz eder".

ÖRNEK DİLEKÇE

... ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ'NE
İSTANBUL

15/06/2021

Üniversiteniz……….numaralı öğrencisiyim. “2024 ………………… Etkinlikleri” kapsamında okulunuzca düzenlenen tiyatro yarışmasında yer almayı talep ediyorum.

Gereğini arz ederim.


İletişim bilgileri

Adı Soyadı
İmza

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler