Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Epilepsi, nöbetlerle seyreden bir hastalıktır ve nöbetler dışında kişi genellikle sağlıklıdır. Peki epilepsi belirtileri nelerdir? Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir? İşte detaylar haberimizde...
Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Her insanın beyninde sürekli bir elektrik aktivitesi bulunur. Bu elektriksel aktivite belirli bir eşiğin üzerine çıktığında, epilepsi ya da halk arasında bilinen adıyla sara hastalığı ortaya çıkar. Peki Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir? İşte tüm merak ettikleriniz haberimizde...

Epilepsi, beyin nöronlarındaki ani ve kontrolsüz elektriksel deşarjlarla karakterizedir. Bu deşarjlar, istemsiz kasılmalara, bilinç değişikliklerine ve duygusal dalgalanmalara neden olur.

Epilepsi, nöbetlerle seyreden bir hastalıktır ve nöbetler dışında kişi genellikle sağlıklıdır. Nöbetler basitçe parsiyel (bölgesel) ve jeneralize (genel) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Ayrıca, başkaları tarafından fark edilmeyen hafif nöbet türleri de mevcuttur. Genellikle nöbetler 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Ancak bazı nöbetler 5 dakikadan uzun sürebilir ve bu durumda status epileptikus adı verilen daha ciddi bir durumdan söz edilir.

Epilepsi nedir? Epilepsi belirtileri nelerdir?

Epilepsi Belirtileri ve Tanısı

Epilepsi belirtileri arasında bilinç kaybı, istemsiz kasılmalar, duygusal dalgalanmalar ve kısa süreli bellek kayıpları bulunur. Epilepsiye neden olabilecek faktörler arasında doğumsal anomaliler, doğum travması, beyin-damar hastalıkları, beyin enfeksiyonları ve beyin tümörleri yer alır.

Epilepsi tanısı, kapsamlı bir fizik muayene ile başlar ve genellikle Kranial BT (Bilgisayarlı Tomografi), MR (Manyetik Rezonans) görüntüleme ve EEG (Elektroensefalografi) testleri ile desteklenir. Bu testler, beyin yapısındaki anormallikleri ve elektriksel aktiviteleri inceleyerek tanıyı kesinleştirir.

Tedavi Yöntemleri

Epilepsi teşhisi konmuş hastalarda nöbetleri kontrol altına almak için anti-epileptik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar, nöronların aşırı elektriksel aktivitesini azaltarak nöbetleri önler. İlaçlarla kontrol altına alınamayan durumlarda ise cerrahi müdahaleler gündeme gelebilir. Cerrahi yöntemler, beynin nöbetlere neden olan bölgelerinin çıkarılmasını veya bu bölgelere müdahale edilmesini içerir.

Epilepsi, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile epilepsi hastaları, sağlıklı ve normal bir yaşam sürdürebilirler.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir