Gizlenen Depresyon: Atipik Bir Depresyon Türü! Maskeli depresyon nedir?

Maskeli depresyon olarak da bilinen gizlenen depresyon, atipik bir depresyon şekli olarak nitelendiriliyor.

Gizlenen Depresyon: Atipik Bir Depresyon Türü! Maskeli depresyon nedir?

Gizlenen depresyon, aynı zamanda atipik veya maskeli depresyon olarak adlandırılan, kişinin geleneksel depresyon belirtileri yerine bedensel veya farklı psikolojik semptomlarla ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Bu durumda, kişinin ruh halinde belirgin bir düşüş gözlenmeyebilir, ancak çeşitli bedensel ve psikolojik belirtiler mevcut olabilir. Konu hakkında önemli bilgiler sunan Uzmanlar, gizlenen depresyonun ne olduğunu ve nasıl başa çıkılması gerektiğini açıklıyor.

Gizlenen (Maskeli) Depresyon Nedir?

Gizlenen depresyon, tipik depresyon belirtileri yerine bedensel veya başka psikolojik semptomlarla kendini gösteren bir depresyon türüdür. Kişi, ruh halinde belirgin bir düşüş yaşamasa da diğer belirtilerle başa çıkmak zorunda kalabilir.

depresyon.jpg

Gizlenen (Maskeli) Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Gizlenen depresyonun belirtileri majör depresyonla benzerlik gösterebilir, ancak bu belirtiler daha çok bedensel şikayetlerle ilişkilendirilebilir. Şikayetlerden bazıları ağrılar ve baş dönmesi dışında mide yada bağırsak sorunlarının baş göstermesi, bulantı, kusma, halsizlik hali, unutkanlık durumu, takıntılar içinde olmak, içki imak ve sigara kullanımı gibi belirtiler yer alabilir.

Gizlenen (Maskeli) Depresyonu Tetikleyen Sebepler

Gizlenen depresyonun ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler arasında stres, travma, genetik yatkınlık ve yaşam olayları yer almaktadır.

Kimlerde Daha Sık Görülür?

Gizlenen depresyon, çocuklar, gençler ve yaşlılar arasında daha sık görülebilir. Özellikle yaşlı bireylerde bedensel şikayetlerle başvurulan bir depresyon türüdür.

Gizlenen (Maskeli) Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gizlenen depresyonun tedavisi, bireyin özel durumuna göre planlanmalıdır. Psikoterapi, ilaç tedavisi veya her ikisinin bir arada kullanılması tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır. Tedavi süreci, kişinin semptomlarına ve ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler