Nesli tükenmekte olan hayvanların listesi

Bir çok hayvan nesli tükenme riskiyle karşı karşıya. Peki hangi hayvanların nesli tükenme tehlikesi altında? İşte nesli tükenmekte olan hayvanların listesi
Nesli tükenmekte olan hayvanların listesi

Dünyada yıllar geçtikçe bir çok hayvan ne yazıkki nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Gerek doğal şartlar gerekse de insanların etkisiyle bir çok hayvanın popülasyonu azalmaya başladı. Özellikle iklimde yaşanan bozukluklar ve insanların hayvanların yaşam yerlerini katletmesi sebebiyle bir çok hayvanın sayısı oldukça azaldı.

İşte nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi

Javan Gergedanı: Hayatta kalanların sayısı: 60'dan az Doğal ortamı: Endonezya ve Vietnam Durumu: Bu gergedanlar, belki de dünyanın en nadir bulunan memelileridir. Kaçak avcılar boynuzuna değer verirken, müteahhitler ise gergedanların yaşadığı ormanları yok ediyorlar. Her ikisi de türler için ölüm hükmünü veriyor.
İşte nesli tükenmekte olan hayvanlar listesi

Vaquita (Meksika yunusu): Hayatta kalanların sayısı: 200 ile 300 arası Doğal ortamı: California Körfezi Durumu: Dünyada nadir görülen memeli deniz hayvanlarından biri olan Meksika yunusunun nesli sınırlı alanda bulunması ve balıkçı ağlarına çok kolay takılmaları nedeniyle tükeniyor.

Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği: Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık 1000 tane Doğal ortamı: Kuzey Amerika Durumu: Kıtanın tek yerli gelincikleri ve nesli tükenmekte olan memelilerden biridir. 1986 yılında, yalnızca 18 dağ gelinciği kalmışken, şimdi soyu tekrar geri kazanılmaya çalışılıyor.

Pigme Borneo Fili: Hayatta kalanların sayısı: Yaklaşık bin 500 Doğal ortamı: Kuzey Borneo Durumu: Asya fillerinden yaklaşık 50 cm daha kısa olan fil, aynı zamanda daha uysal. Palmiye ekimi fillerin otlaklarını azaltıyor, bu nedenle fillerin yaşama alanları daralıyor.

Cross River Gorili: Hayatta kalanların sayısı: 300'den daha az Doğal ortamı: Nijerya ve Kamerun Durumu: 1980'lerde soyu tükenme tehlikesiyle karşılaştığı düşünülen gorilin soyu şimdilik yok olmaya karşı direniyor. Bol eti nedeniyle avlanan ve geliştirme için toplanan gorillerin soyu yakında tükenecek.

Sumatra Kaplanı: Hayatta kalanların sayısı: 600'den daha az Doğal ortamı: Endonezya'daki Sumatra adası Durumu: Kaplanın milyonlarca yıldır sadece Sumatra adasında yaşaması, insanoğlundan kaçmasını zorlaştırıyor. Hayatta kalanların çoğu koruma altına alındı, ancak yaklaşık 100 tanesi doğal ortamında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.

Altın Başlı Langur: Hayatta kalanların sayısı: 70'den daha az Doğal ortamı: Vietnam Durumu: 10 yıldır koruma altında olan bu langurlar bir türlü çoğalamıyor. Halen soyları ciddi tehdit altında olan langurların sayısı, on yılda ilk kez 2003 yılında artmıştı.

Kutup ayısı
Hayatta kalanların sayısı: 25 binden daha az Doğal ortamı: Kutup dolayları Durumu: İnsanoğlunun gelişimi ve izinsiz avlanma kutup ayılarının yaşamını tehdit ediyor, ancak iklim değişikliği ve buzların erimesi nedeniyle kutup ayıları da nesli tükenen hayvanlar listesine dahil oldu.

Dev Mekong Yayın Balığı: Hayatta kalanların sayısı: Yüzler Doğal ortamı: Güneydoğu Asya'nın Mekong bölgesi Durumu: Çok büyük olması (yaklaşık 293 kg) nedeniyle oldukça değerli olan yayın balığı, şu anda Tayland, Laos ve Kamboçya'da koruma altına alındı.  

Panda (Bambu Ayısı)
Penguenler
Kısa Gagalı Yunus
Su samurları
 

Türkiyede Nesli Tükenmekte Olan Hayvanlar

Asya aslanı (Panthera leo persica)
Kafkas öküzü (Bison bonasus caucasicus)
Çita (Acinonyx jubatus raddei)
Kelaynak Deniz kaplumbağaları
Akdeniz foku (Monachus monachus)
Telli turna (Anthropoides virgo)
Ceylan (Gazella gazella)
Yırtıcı kuşlar
İç su balıkları
Dağ horozu
Van kedisi    
 

Nesli Tükenmekte Olan İlginç Canlılar


Deniz lalesi karidesleri
Honduraslı hayalet yarasaları
Ebe kurbağası
Ördek kurbağası
Cam kurbağa
Ayaklı amfibiler
Dev Komodo ejderi
Kagu Kıllı burunlu kangurular
Çizgili tavşan
Meksikalı yürüyen balık
Kuş yiyen örümcek
Islık çalan örümcek
Dev Çin semenderi
Dev su böcekleri
Dev Palouse solucanı
Dev hindistan cevizi pavuryaları

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir