Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır ? Öpücük Hastalığı nedir?

Öpücük Hastalığı ya da diğer isimleriyle Monositer Anjin, Glandüler Ateş hastalığı en fazla çocuklarda görülmektedir. Peki öpücü hastalığı nasıl bulaşır, tedavisi nasıldır? İşte detaylar

Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır ? Öpücük Hastalığı nedir?

Öpücük hastalığı özellikle çocuklarda olmak üzere genç erişkinlerde de kendini göstermektedir. Peki öpücük hastalığı nedir, öpücük hastalığı nasıl bulaşır? İşte konuyla ilgili merak edilenlerin yanıtları

Öpücük Hastalığı Nedir?

Öpücük hastalığı Epstein-Barr Virüsünün (EBV) neden olduğu bir hastalıktır. Bu hastalık çoğunlukla çocuklarda olmakla birlikte genç erişkinlerde görülür. Daha çok ateş,lenf bezi büyümesi, boğaz ağrısı veya anjin ile seyretmektedir. Monositer Anjin,  Glandüler Ateş gibi isimleri de vardır.

Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır ? Öpücük Hastalığı nedir?

ÖPÜCÜK HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

İnsanlar arasında tükürük salgısıyla ve en çok öpüşme gibi yakın temaslarda bulaşmaktadır. Kan verilmesi durumunda da bulaştırıcılığı vardır.

Tüm dünyada görülebilen bu tarzdaki hastalıklar küçük yaşlarda daha hafif geçerken 15-25 yaş grubunda daha sıkıntılı seyretmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra çocuklarda 10-14 gün büyüklerde ise 30-50 gün içinde hastalığa dönüşmektedir.  Başlangıçta baş ağrısı ile birlikte üşüme, titreme, halsizlik, ateş gibi belirtiler gösterir. Daha sonra ise şiddetli boğaz ağrıları ile, ateşlenme lenf bezlerinin şişmesi, öksürük gibi şikayetler ortaya çıkar. Akşam saatlerinde artış gösteren ateş 40 dereceyi bulabilir. Bu durum genel olarak 10 gün sürebilir.

Ayrıca hastalığı geçiren kişilerde bağışıklık oluşmaktadır. Genelde ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde daha fazla görülmektedir.

ÖPÜCÜK HASTALIĞI TEDAVİSİ

Genel olarak hastalanan kişiler 2-3 hafta içinde iyileşmektedir. Çoğunlukla destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Yatak istirahati olmazsa olmazdır. Aspirin ve buna benzeyen ilaçlarla ateş düşürülmeyue çalışılır ve boğaz ağrısı dindirilmesi hedeflenir.  Ayrıca solunum yolu tıkanıklığı gibi ağırlaşan durumlarda kortizon verilmektedir. 

Öpücük Hastalığı Nasıl Bulaşır ? Öpücük Hastalığı nedir?

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler