Oruçluyken mide bulantısı neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

Ramazan ayında oruçluyken birçok kişi mide bulantısı yaşayabiliyor. Peki, mide bulantısı neden oluyor? Ne iyi gelir ve nasıl geçer? Nelere dikkat edilmeli? Detaylar haberimizde.
Oruçluyken mide bulantısı neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

Sağlıklı yaşam ve beslenme, genellikle insanların öncelik verdiği konular arasındadır. Ara sıra, bazı bireyler bilinçli olarak açlık durumunu tercih edebilirler. Bu terciğin altında yatan nedenler bazen diyet yapma amacıyla olabilirken, bazen de ibadet amaçlı oruç tutmak olabilir.

Oruç tutmak, bir kişinin Allah'ın rızası için kötü alışkanlıklardan veya yiyecek-içecekten kendini uzaklaştırmasıdır. Oruç tutanlar bazen küçük rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bunlardan biri de oruç sırasında mide bulantısı yaşanmasıdır. Şimdi, oruçta mide bulantısı neden olur ve Ramazan'da mide bulantılarını nasıl engelleyebiliriz sorularına yanıt arayacağız.

Oruçta Mide Bulantısı Neden Olur?

Oruç, genellikle ülkemizde Ramazan ayında veya üç aylarda tutulur. Ancak bireysel olarak belirli zamanlarda da tutulabilir. Oruç sırasında yaşanan mide bulantısı, bazı insanlar için endişe kaynağı olabilir. Bu bulantılar, günün her saatinde ortaya çıkabilir ve kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Oruç sırasında mide bulantısının sebepleri şunlar olabilir:

  • Açlık nedeniyle tansiyonun yükselmesi veya düşmesi,
  • Sahur vaktinde aşırı yağlı veya tuzlu yiyecekler tüketilmesi,
  • İftardan önce veya sonra kafein içeren içeceklerin tüketilmesi,
  • Nikotin bağımlılığı.
  • Diyanet'in açıklamalarına göre, mide bulantısı oruca engel olmasa da kişinin sağlığı açısından risk oluşturuyorsa oruç tutmaması daha uygun olabilir.

Ciddi mide bulantısı şikayeti olan kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurması önerilir. Uzmanlar tarafından yapılacak tetkiklerle durum belirlenip tedavi edildikten sonra kişiler tekrar oruç tutabilirler.

Ramazan'da Mide Bulantıları Nasıl Engellenir?

Oruç tutarken mide bulantısı yaşayanlar için bazı önlemler alınabilir. Bunlar:

  • Sahurda aşırı yağlı veya tuzlu yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • İftar sonrası kafein içeren içecekler tüketilmemelidir.
  • Nikotin alımından kaçınılmalıdır.
  • İftardan sonra maden suyu içmek mideyi rahatlatabilir.
  • Nane ve limonun kaynatılarak içilmesi de bulantıyı engelleyebilir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir