Serviks kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nasıldır?

Rahim ağzı kanseri(Serviks) nedir? Yunus Emre Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İlkay Oral, Rahim ağzı kanseri ile ilgili önemli açıklamalar yaptı
Serviks kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri ve tedavi yöntemleri nasıldır?

 " Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında Op. Dr. İlkay Oral konuyla ilgili bilgilendirdi. Serviks hastalığının risk faktörlerini sıralayan Op. Dr. Oral, hastalığın tanısı ve tedavisi hakkında da bilgilendirmeyi ihmal etmedi.

RAHİM AĞZI KANSERİ FARKINDALIK AYI

Hayat güzel… Yaşamak güzel…Peki bu hayatta sağlıktan daha önemli ne var ? Tabi ki her şeyin başı sağlık…

Bir hastalık tespit edildikten sonra tedavi etmek tabi ki sağlık hizmetlerinin en önemli görevi. Fakat tarama testleri yapılarak herhangi bir hastalığı henüz başlangıç evresinde tespit etmek hasta açısından en faydalı yöntem. Gelin Ocak ayı serviks kanseri farkındalık ayı iken biraz bu hastalığı ve belirtilerini konuşalım…

Rahim ağzı kanseri, ‘serviks ’ denilen rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Serviks (rahim ağzı) kanseri; Dünya genelinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü olup, meme ve akciğer kanserlerinden sonra kanserlerden ölümlerde 3. sıradadır. 

Sık görülen bir kanser türü olmasının yanında en önemli özelliği; erken evrede tespit edilebilmesi ve tespit edilebildiği zamanda tedavi edilebilmesidir. 

Rahim ağzı kanserinin ilk belirtileri anormal vajinal kanama, kanlı, sulu akıntıdır. Kanamalar; özellikle cinsel ilişki sırasında veya sonrasında görülmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİ 

•    HPV enfeksiyonu!!!!!!!!!!
•    Erken yaşta ilk cinsel ilişki
•    Birden fazla cinsel partner varlığı
•    Düşük sosyoekonomik seviye
•    Erkeğin çok partnerli olması
•    Bilinen anormal PAP smear test sonucu olması
•    Sigara kullanımı
•    Kötü genital hijyen
•    Doğum kontrol hapı kullanımı
•    HIV enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıkların varlığı
•    Bağışıklık sisteminin zayıf olması

TANI VE TARAMA YÖNTEMLERİ 

İlk bulgu; Jinekolojik muayene ve takibi sırasında PAP smear testi uygulanan hastalarda anormal PAP smear sonucu ortaya çıkar. 

Normal şartlarda 20-30 yaş arasındaki kadınlarda üç yılda bir sadece smear testiyle takip önerilmektedir. 30 yaşından sonra PAP smear’de yapılan sitolojik incelemeye HPV DNA testi de eklenmektedir. 

Hastalığın tanısında; hasta anksiyetesini azaltan, inceleme maliyetini düşüren, doğruluk oranını yükselten bu testin sonucu negatif çıkarsa, hastanın bir sonraki takibi beş yıl sonra yapılmaktadır.

Tarama testi serviks yüzeyindeki hücrelerden az miktarda örnek alacak doktor ya da hemşire gerektirmektedir. Bu işlem, vajina içine spekülüm denilen bir aleti yerleştirip, sonrasında küçük bir fırçayla serviksi kazımak suretiyle gerçekleştirilir. Fırça ve hücreler sıvı dolu küçük bir kaba alınır ve laboratuvara gönderilir. 

TEDAVİ

Rahim ağzı kanserlerinin ilk tedavisinde kullanılan yöntemler, cerrahi ve radyoterapitir.

UNUTMAYIN ! KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR!

İlimiz KETEM’ de 40-69 yaş aralığındaki bayanlarımıza meme kanseri, 30-65 yaş aralığındaki bayanlarımıza rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş aralığındaki tüm halkımıza bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca Aile Hekimliklerimizde 50-70 yaş aralığındaki tüm halkımıza Bağırsak Kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmakta olup, Rahim ağzı ve Meme kanseri taraması için başvuran kadınlarımız, Müdürlüğümüz hizmet araçları ile KETEM birimimize taşınmaktadır.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir