TSK Bordo Bereli Olma Şartları Nelerdir?
Bordo bereli olmak bir çok kişinin hayalidir. Peki bordo bereli olma şartları nelerdir, nasıl olunur? İşte detaylar nın şartları nelerdir,Bordo berelilerin tam anlamıyla açıklaması nedir?
Türk Silahlı Kuvvetleri bordo bereli olmanın şartları nelerdir, Bordo berelilerin tam anlamıyla açıklaması nedir? İşte detaylar
Bordo Bereli olmak isteyen adaylarda aranan en büyük özellik sağlık şartlarına uygun olmaları. Temmuz ayında gerçekleştirilen değişiklikle TSK'ya doğrudan Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görev yapabilecek sözleşmeli astsubay ve subay alımının önü açılmıştı.
Şimdi de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Subay ve Astsubay Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Böylece söz konusu personelin atanma şekli de belirlendi. Bu durumda uygulamaya geçişin son işlemi de gerçekleştirildi.
BORDO BERELİLERİN ÖZELLİKLERİ
1-Subay ve Astsubaylardan oluşuyor. 2-üç-üçbuçuk yıl eğitim alıyorlar. 3-Gönüllülük esasına göre seçiliyorlar. 4-Yurt içinde 72 haftalık temel nitelikli kursları var. 5-Daha sonra ihtisas alanına göre 10-52 hafta arasında değişen yurt içi ve yurt dışı ihtisas eğitimleri var.
A- YURT İÇİ TEMEL KURSLARI
-Muharebe temel eğitimi -Göğüs göğüse muharebe -Uzak mesafeli keşif devriye -Sızma -teşhis ve tanıma -Hayatı idame -kaçma kurtulma -Hedef atrifi,Ateş tanzimi -Psikolojik Harekat -Tahrip -Paraşüt -Kurbağa adam -Gayri nizami savaş -Özel harekat ürleri konularında eğitilirler. Bordo-Berelileri anlatan belgeseli izleyiniz
B-İHTİSAS KURSLARI
-yer ekip komutanlığı -tahrip teknikleri.mayın ve bubi tuzakları -İlk yardım -Cerrahi müdahale teknikleri -Mühimmat imha -Hafif ve ağır silah uzmanlığı -İstihbarat uzmanlığı -Muhabere kursları -psikolojik harekat kursları
C-YURT DIŞI KURSLARI
-Hava İndirme -Sivil İşler -Halkla İlişkiler -Hayatı İdame -Psikolojik harekat. Tümü iyi paraşütçüdür. Çeşitli yabancı dilleri iyi bilirler.
Bordo berelilerin görevi özel harekât ve savunmadır. Yıllarca PKK dâhil birçok yasadışı örgüte kan kusturmuşlardır. Farklı aralıklarla yapılan dünya özel kuvvetler taarruz, savunma yarışmalarında 2 defa dışında hep birincilikle dönmektedirler. Ne amor’u ne delta force'u bordo berelilerin önünde ayakta kalamadı. Almanya, Fransa dâhil birçok Avrupa ülkesi özel kuvvet eğitimi aldırmak için sıradalar. Ama bordo berelilere verilen eğitimin %30 u o ülkelere gösteriliyor.
Özel operasyonlrda sessizlik ve hız en önemli değerdir.
K.loca dedikleri kilitleri delta forte dâhil diğer ülkeler 10,13 saniye arası acarken bordo bereliler maksimum 7 saniyede acıyorlar.
200 metrede hâlâ nokta atıŞı yapabiliyorlar.
Ordudaki çoğu askerin hayalidir bordo bereli olmak. Ama bu iş her babayiğidin altından kalkabileceği bir iş değildir. Bordo bereliler çoluğunu çocuğunu, anasını babasını yok sayabilir.
Bordo bereli bildiğiniz askerlere benzemez. Tabiri yerindeyse yanında ailesini kesseler umursamazlar. O askerlerin eğitiminde duygusallık diye birsek yoktur. Komutanları vurun beni dese 2. emri beklemeden vururlar. Eğitimlerinde bir insanın başarabileceği noktanın üstünde ki işler için eğitim alırlar. Kısacası en ağır şartlar onlar içindir. İste bordo bereliler bundan dolayı bir numaradır. Iraktaki çatışmalarda komando ve piyade birlikleri PKK'lılarla çatışırken bordo berelileri her zaman çatışmanın arasına atarlar. Ve belki 3 saattir süren bir çatışma 20 dakikaya son bulur.
PKK mağarasında bulunan bir yazı;
Eğer bir asker sizi Gördüğü Zaman Durmadan Ateş Ediyorsa, Bilin Ki O Acemidir... Kurşununun Bitmesini Bekleyin... Bittiği Zaman Gidin Ve Kafasına Sıkın...
Eğer Sadece Sizi Gördüğü Zaman Ateş Ediyor Saklandığınız Zaman Duruyorsa O Bir Komandodur... Kaçın Ve Canınızı Kurtarın...
Eğer Sizi Gördüğü Zaman Ortadan Kaybolmuşsa Ve Etraf Sessizce Bilin Ki O Bordo Berelidir... Merak Etmeyin O Sizi Bulur...
PKK'lılara yakalandığı zaman sorulmuş;
'Türk askerinin geldiğini nasıl anlarsın'?
Şarjörünü üstümüze boşaltarak.
Komandonun geldiğini nasıl anlarsın'?
Yarım şarjörü üstümüze boşalttığı zaman
'Peki bordo berelinin geldiğini nasıl anlarsın'?
TAK!
Bordo Berelilerle ilgili 3 olay
Olay 1: Doğuda bir gece 12 kişilik bir komando birliği aldığı talimat üzerine dağa çıkıyorlar. Dağda gezerken PKK'lılarla çatışmaya giriyorlar. Ama PKK zannettikleri aslında o gece orda devriye gezen başka bir bordo bereli tim. Komandoların hepsi şehit düşüyor. Bordo berelilerde de ise hiç kayıp yok. Olaylar öğrenildiğinde Komando birliğinin komutanı çatışma yerine gidiyor. Gittiği zaman şehitlerin olduğu yerde yüzlerce bos kovan görüyor. Bölgeyi araştırdıklarında biraz aşağısında 12 bos kovan buluyorlar.
Şifrelerin birbirlerine söylenmemesi ve aradaki ihmalkârlıklar yüzünden 3 komutan ceza alıyor.
Olay 2: 11 kişilik bir bordo bereli timi bir köyün güvenliğini sağlıyor. Halk onlara çok samimi ve sıcak davranıyor. PKK'lılar bu timi bir gece pusuya düşürüp hepsini şehit düşürüyor. Ve kıyafetleri dâhil bütün eşyalarını alıp kendileri giyiyor. O köyde bordo bereliler şehit düştü diye bayram havası var. Aylarca korudukları o köyden bir hain PKK'lılara bilgi sızdırıyor. Köyün komple PKK'lı olduğu sonradan çıkıyor ortaya. PKK'lıların bu yaptığı anca 2.ci ayında çıkıyor ortaya. Ve oraya 4 kişilik bir bordo bereli birliği gidiyor.
Sonuç: 2 saat sonra o köyden tabiri caizse eser yok.
Olay 3: Amerikanın askerlerimizin kafasına çuval geçirdiği o olayda orda 2 bordo bereli vardı. Eğer orda başlarındaki komutan emir verseydi, ne oradaki 45 Amerikalı asker ne diğer 20 kişilik Kürtler hiçbiri sağ çıkmazdı. Orayı öyle bir savunurlardaki çok kanlı biterdi. Ve o binanın altında kilolarca patlayıcı vardı güvenlik için. En kötü ihtimal orayı uçurmaları bile bazı şeylere net bir cevap olurdu.
O olaydan sonra orda bordo bereli olduğunu o zamanki Amerikalıların basındaki komutan öğrendi ve telefonla genelkurmayı aradı.
'Askerlerinizin gösterdiği anlayış beni çok mutlu etti. Tanrıya bin şükür ki askerleriniz askerlerimizi evlerine sağsalım gönderdi'
Ayrıca bordo bereliler dünyada "güven atışı eğitimi" alan tek birlik.
Nedir bu güven atışı?
-iki adet bordo bereli karşı karşıya geçer.
-ilk önce ikiliden birisi başının üzerinde kitap büyüklüğünde bir hedef tutar.
-diğer bordo bereli iki elinde iki tabancayla yürüyerek o hedefe gerçek mermilerle ateş eder.
-yolun yarısına geldiğinde arkasını dönüp, tabancaları bacaklarının arasından hedefe doğru sıkmaya devam eder. mermiler bitince roller değişir, bu kez ateş eden kişi hedefi tutar, atış sırası diğerine gelir. bu eğitim hergün yapılır.