UMKE nedir? Görevleri neler?

Ülkemizde yaşanan depremlerde sıkça gördüğümüz UMKE'nin açılımını merak eden okuyucular UKME nedir? sorusunu arama motorlarında sorgulamaya başladılar.

UMKE nedir? Görevleri neler?

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından tüm dünyadan arama kurtarma ve sağlık ekipleri onay yerlerine sevk edildi.
Depremlerin ardından olay yerine giden ekiplerden biri de UMKE oldu.

Peki UMKE nedir? Neden kurulmuştur? Görevleri nelerdir? İşte detaylar…

UMKE NEDİR?
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Türkiye’de 2004 yılında arama-kurtarma örgütü olarak kuruldu.

UMKE, yurt için ve yurt dışında her türlü afet durumunda yaralılara sağlık hizmeti sunabilmek için olay yerine intikal eden gönüllü ve eğitimli sağlık personellerinden oluşur.

UMKE, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır.

UMKE ekipleri, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden Afrin Harekatı bölgesine kadar birçok alanda görev almıştır.

UMKE NEDEN KURULDU?
Türkiye’yi derinden sarsan 1999 depreminde ve sonrasında afetlerde eksikler ve müdahalede gecikme gibi nedenler tespit edilmesi üzerine oluşabilecek olumsuz durumları en aza indirebilmek adına 2004 yılında kuruldu.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Afetlerde Sağıl Organizasyonu Projesi kapsamında kurulan UMKE, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Daire Başkanlığı’na bağlı olarak 81 ilde örgütlendirildi.

UMKE nedir? Görevleri neler?

UMKE PERSONELİ
UMKE Personeli olabilmek için sağlık personeli olmak zorunludur. UMKE’ye katılmak üzere başvuru yapan sağlık personeli içinden İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygun görülen UMKE personeli olmak için temel eğitim alır.

Temel eğitim ve tatbikatı başarıyla tamamlayanlar, görevlendirilen UMKE tatbikatları ve sahadaki müdahalelerde UMKE’ye bağlı personel olarak görev alır.

UMKE’NİN GÖREVLERİ NELER?
Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkân ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak,

Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek,

Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek,

Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,

Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak,

Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak,

Gerekli hâllerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler