Vavelya ne demek? Ne anlama gelir?

Vavelya kelimesinin anlamı araştırılıyor. Detaylar haberimizde.

Vavelya ne demek? Ne anlama gelir?

Arapça kökenli "vaveyla" kelimesi, zamanla Türkçeye yerleşmiş ve çeşitli alanlarda karşımıza çıkan bir sözcüktür.

Pek çok kişi, "vaveyla" kelimesinin ne anlama geldiğini merak etmektedir. Peki, vaveyla ne demek? Vaveyla nedir? TDK'ya göre vaveyla ne anlama gelir? İşte bu soruların yanıtlarını derledik.

Vaveyla Ne Demek?

Vaveyla kelimesi "çığlık" anlamına gelir ve bu anlamı doğrudan ifade eder. Günlük yaşamda "çığlık" kelimesi daha yaygın kullanılsa da, özellikle edebi metinlerde "vaveyla" sıkça karşımıza çıkar. Bu kelime ile karşılaşıldığında, "çığlık" anlamında kullanıldığı bilinmelidir.

Vaveyla Nedir?

Türkçeye yerleşmiş olan vaveyla, her ne kadar sık kullanılmasa da "çığlık" anlamı taşır. Bir örnekle açıklamak gerekirse:

"Mısır'ın değme ağıtçıları bile sanırım vaveylalarında benimle yarışa giremezlerdi." (Yakup Kadri Karaosmanoğlu)

Burada "vaveyla", "çığlıklarında dahi" anlamında kullanılmıştır.

Vaveyla TDK Kelime Anlamı

Türk Dil Kurumu'na göre vaveyla, "çığlık" anlamına gelir. Günlük yaşamda sıkça kullanılmasa da yazılı metinlerde ve eski dönemlerden kalma kaynaklarda yaygın bir şekilde görülür. Ayrıca şiirlerde de kullanılan bir kelimedir. Günümüzde kullanımı azalmış olan bu kelime, amaca bağlı olarak farklı cümlelerde "çığlık" yerine kullanılabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler