Warren Buffett Nasıl Zengin Oldu?
Dünyanın önemli yatırımcılarından Warren Buffet'in nasıl zengin olduğu merak ediliyor. Peki Warren Buffett nasıl zengin oldu? İşte detaylar
Milyarlarca dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ve en popüler yatırımcılarından Warren Buffett'ın hikayesi oldukça merak konusu. Warren Buffett nasıl zengin oldu? sorusunun yanıtı araştırılıyor.
Warren Buffett zengin olmak için üç şeyin gerektiğini söylüyor. Gelecekte ailenizin sahip olduğu varlıkların başına geçmeyecekseniz ya da ailenizden gelecek bir maddi zenginlik sizi beklemiyorsa, Warren Buffett gibi milyarderlere kulak verin. Özellikle ülkemiz şartların bu nasihatlere ihtiyacımız olabilir.
Buffett’un hikayesi, büyükbabasının marketinden alarak daha yüksek ücrete sattığı Coca-cola şişelerinden kar elde etmesiyle başlıyor. Daha ucuza alıp, daha yüksek fiyata satarak kar elde etmek istiyor. Size de tanıdık geldiğini biliyorum. Warren Buffett’un babadan gelen bir borsa düşkünlüğü var. 11 yaşında borsa simsarı babasının yanında işe başlayan Buffett aldığı hisse senetleri değerlendirdiğinde satmaya başlıyor, tıpkı ucuza aldığı Coca-cola şişelerini daha pahalıya satmak gibi. Fakat bu hisse senetlerinin yıllar içinde değerlerinin daha da yükseldiğini görüyor, onlar şişe değil, hisse senedi! Uzun dönemli yatırım yapması gerektiği dersini böylece çıkarıyor.
Gelelim asıl konumuza, Warren Buffett nasıl zengin oldu? “Money: Master the Game” adlı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Buffett’a, bu soru Tony Robbins (@tonyrobbins) tarafından soruldu. Warren Buffett bu soruyu şöyle cevapladı: “Fırsatlar Ülkesi Amerika’da yaşamak, uzun ömürlü olmak ve bileşik faiz.”
Bunu açmak istiyorum.
Şimdi başa dönecek olursak, uzun vadede yatırımın ne kadar önemli olduğunu küçük yaşlarda tecrübe etmiş birinin bileşik faize çok da uzak olması beklenemezdi. Diğer taraftan, birleşik faizin hesaplanabilmesi için anaparaya ihtiyaç var, anapara olmadan zaten zenginlikten, varlıktan ya da elde edilecek faizlerden bahsetmek mümkün de değil.
Buffett’un şöyle bir sözü de var “Harcadıktan sonra kalanı biriktirme, birikimi kenara ayırdıktan sonra kalanı harca.” diyor. İşte, yatırım yapmak için birikimde son derece önemli. Öylesine önemli ki, Buffett kısaca önce biriktir, sonra harca diyor. Buffett’un formülüne göre birikimi anapara olarak görebiliriz.
Peki, fırsatlar ülkesinde yaşamak gerçekten de BÜYÜK BİR FIRSAT, kabul edilebilir. Ama sadece zengin olmak için yeterli mi? En az sizin kadar bende buna inanmıyorum. Amerika’da yaşamak büyük bir fırsat olsa da yetenek, zeka veya benzeri herhangi bir şey olmadıktan sonra bu da bir kriter değil. Zaten öyle olsa, 300 milyona yakın ABD nüfusunun en az yarısının milyoner olması gerekirdi. Dünyada örneklerine baktığımızda Çin’deki milyoner sayılarının ABD’yi geride bıraktığını görüyoruz. Hindistan’da güzel bir örnek olabilir. Bizi soracak olursanız, dünya milyonerler sıralamasında geçen yıl 15. sıradaydık. Demek ki, sadece fırsatlar ülkesinde yaşamak gerekmiyor.
Servetinin büyük çoğunluğunu 50 yaşından sonra kazanmış Buffett’un zenginlik formülü, oturduğu yerden kimseyi zengin etmeyecek fakat başarıları ve verdiği sinyaller; birikim ve yatırıma başlamayı sağlayacak gerekli yaşamsal ilkeleri edinebilmek için güzel bir adım olacaktır. Birçok zengin insanın hayatında örnek alınacak onlarca olay olduğu gibi Buffet’un hayatından da örneğimizi cebimize koyalım.