87. alay Trabzon gönüllüler taburu anıldı!

Balkan Harbi sırasında 87. alay içinde yer alan ve gönüllüler taburunda bulunan şehitler, Trabzon'da Ortahisar Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Trabzon’da, İstanbul işgalini durdurmak için Trabzon Kale Park’tan Karadeniz'e açılan Trabzonlular taburunda hayatını kaybeden şehitler anıldı.

İstanbul’un Bulgarlar tarafından işgalini önlemek için 17-18 Ekim ve 16 Kasım 1912 tarihlerinde Gülcemal vapuruyla Trabzon’dan yola çıkan Trabzon Gönüllüler Taburu’nda yaklaşık 511 gönüllü yer alıyordu.

trabzon-gonulluler-alayi-anildi.jpg

Karadeniz Yazarlar Birliği ile Ortahisar Belediyesi’nin düzenlediği etkinlikte Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç ve Karadeniz Yazarlar Birliği Başkanı Sabahattin Saruhan açıklamalarda bulundu.

Başkan Saruhan “1912'de Trabzon'da 87. alay oluşturuluyor. Alayda 4 tabur var ama 3. tabur Trabzon taburundan oluşturuluyor. Gönüllüler bölüğünde yetişkinler var. Bölüğün başına hafız Arap Mehmet efendi geliyor. Kale Park’tan yola çıkıyorlar“ ifadelerini kullanarak gönüllü taburun yaşadığı zorlukları anlattı. İstanbul'a yola çıkan şehitleri andı.

trabzon-gonulluler-alayi-anildi-1.jpg

Ortahisar Belediyesi Başkanı Ahmet Metin Genç ifadelerinde, “ Fatih’in torunları olan 87. Alay gönüllüleri de 1912 yılında İstanbul düşerse Trabzon düşer anlayışına sahip çıkarak, İstanbul’un Bulgarlar tarafından işgaline direnmek, işgali durdurmak için 511 kahraman dedemiz 16 Kasım 1912 yılında yola çıkmış. Ve bu kutsal vatanımızı savunmak için bu 511 kahraman dedemiz Çatalca’ya gitmiştir. Bu alaya da Uşak Alayı deniyor. Düşmana karşı da çok atik oldukları ve mukavemet gösterdikleri için de Fişek Alayı olarak da anılıyorlar. Bizim bu tarihi yaşanmışlıkları gün yüzüne çıkarmak gibi bir sorumluluğumuz ve zorunluluğumuz var ki, bugünü daha iyi okuyabilelim. “ dedi.

Programa Trabzon Büyükşehir Başkan Vekili Atilla Ataman ve Trabzon Vali Vekili Hacı Osman Hökelekli’de katılım göstererek Trabzon’dan yola çıkan Gönüllüler taburundaki 511 şehidi andı.

Etkinlik yapılan konuşmalardan sonra, yürüyüş konvoyunun gönüllülerin Gülcemal Vapuruyla hareket ettiği Trabzon Limanı’nda denize çelenk bırakmasıyla son buldu.

trabzon-gonulluler-alayi-anildi-3-001.jpg

trabzon-gonulluler-alayi-anildi-2-001.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler