Türkiye'de kaç kişi yoksul!
TOBB Üniversitesi, parası yetmediği için çocuk bakımı ve temizliğini kendi yapanları da dikkate aldı. Buna göre Türkiye’de 1.8 milyon hanede 7.6 milyon kişi ‘gizli yoksul’ görünüyorTürkiye’deki gerçek yoksul sayısının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK)
TOBB Üniversitesi, parası yetmediği için çocuk bakımı ve temizliğini kendi yapanları da dikkate aldı. Buna göre Türkiye’de 1.8 milyon hanede 7.6 milyon kişi ‘gizli yoksul’ görünüyor
Türkiye’deki gerçek yoksul sayısının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı sayıdan 7.6 milyon kişi daha fazla olduğu ortaya çıktı. TOBB Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, TÜİK hesaplarında eksik kalan, çalıştığı halde çocuk bakımı ve temizlik gibi işleri kendisi yapmak zorunda olan kişiler de hesaba katıldı. Literatürde ‘zaman yoksulu’ olarak anılan bu kişilerin hesaba katılmasıyla, yoksulluk oranı yüzde 24’ten 35’e çıktı.
Yoksulluk oranının 11 puan yükselmesi, 7.6 milyon kişinin daha ‘aslında yoksul’ olduğu anlamına geliyor. Zaman yoksulluğunu da dikkate alan hesaplamaya göre, Türkiye’deki yoksulların sayısı böylece 21.4 milyon kişiden 29 milyon kişiye yükseliyor. TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM) bünyesinde ‘Sosyal Politikalar Platformu’ kuruldu. Platform bünyesinde yapılan ilk araştırma Ankara Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Memiş’in “Türkiye’nin Gizli Yoksulları” başlıklı araştırması oldu.
TEMİZLİĞİ KENDİ YAPAN DA YOKSUL
Araştırmaya göre, TÜİK’in yoksulluk araştırması, sadece gıda, barınma ve sağlık gibi ihtiyaçlara göre yoksulluk hesabını yaparken, bu geleneksel yöntem yoksulluk hesaplamasında eksik kalıyor. Çünkü insanlar, yaşamlarını sürdürebilmek için çocuk bakımı ve temizlik gibi hizmetlere de ihtiyaç duyuyor. Geliri yetmediği için bu işleri satın alamayıp, kendi dinlenme zamanından fedakârlık ederek karşılıyor. “Zaman yoksulu” olarak tanımlanan bu kişilerin bulunduğu hanelere de “gizli yoksul” deniliyor. Memiş’in araştırmasına göre Türkiye genelinde, açıklanan yoksul sayısından 7.6 milyon kişi fazlası yoksul olarak yaşıyor ve bu da 1.8 milyon hanenin “gizli yoksul” olduğunu gösteriyor.
KENTLERDE 994 BİN GİZLİ YOKSUL AİLE VAR
İlan edilen yoksulluk oranı kırda yüzde 39 iken, zaman yoksulluğu da hasaba katılınca yüzde 51’e çıkıyor. Bu da kırdaki yoksul hane sayısının 2 milyon 359 bin iken, 758 bin gizli yoksulun eklenmesiyle 3 milyon 117 bin haneye çıkması anlamına geliyor. Kentte ise resmi oran yüzde 17 iken, zaman yoksulluğu dikkate alındığında yüzde 26’ya çıkarak 994 bin hanenin daha yoksul sayılması gerektiğini gösteriyor. Bu da yoksul hane sayısını 1 milyon 875 binden 2 milyon 869’a çıkarıyor.
ÇALIŞAN KADINLARIN YÜZDE 68'LİK KISMI ZAMAN YOKSUNU
Türkiye’de, bir işte çalışsa da çocuk bakımı ve hane bakımı gibi ihtiyaçların kadın tarafından karşılandığı biliniyor. Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 68’inin çocuk ve hane bakımı ihtiyaçları nedeniyle zaman yoksulu olduğu belirlendi. Bu oran çalışan erkeklerde yüzde 42. Araştırmayı değerlendiren Memiş, Türkiye’de sosyal bakım hizmetleri açığının giderek arttığına dikkat çekerek, bakım hizmetlerinin devlet tarafından yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Memiş, “Eşitsiz, cinsiyetçi işbölümü ve piyasada ayrımcı tutumlar sebebiyle ortaya çıkan zaman açığı, kadınları çok etkiliyor. Kadın istihdamını destekleyici politikaların zaman açığını önleyici olması gerekli” dedi.