Zigana geçidinde 1930’lu yıllarda onarım ve yenileme sırasında yapılan Çığ Barınağı!..
Yüzyıllardır antik Trabzon kentini Anadolu'ya ve tarihi ipek yoluna bağlayan bu yol, 1980 sonrası yapılan yeni yol ile eski önemini kaybetmiş olmasına rağmen buradaki köylere ulaşımda ve turizm amaçlı kullanılmaya devam etmiştir.
Hitit dönemlerinden ve belki de daha eski dönemlerden beri kullanımda olan, her dönemin izlerini taşıyan Trabzon - Tebriz Transit Yolu, 1930 - 1957 yılları arasında Genç Türkiye Cumhuriyeti tarafından Başmühendis olarak görevlendirilen İsveç vatandaşı Rudolf William Cramer tarafından yenilenmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır.
Çığ barınağı da bu dönemde yapılmış ve bu yolu kullananların belleğinde yer etmiş, belki de yüzlerce canın kurtulması sağlayan bir yapı olmuş; yıllardır hiçbir onarım görmemesine rağmen sert doğa şartlarına ve yıllara meydan okuyarak ayakta kalmayı başarmıştır.
Ve şimdi az bir restorasyon çalışması ile yıllarca daha ayakta durabilecekken yıkılarak, yerine, o estetik anlayıştan çok daha uzak yeni bir Çığ Tüneli (şimdilerde böyle adlandırılıyor) yapılıyor!..
Binlerce yıldır gelen medeniyetler tarafından oya gibi işlenerek oluşan Trabzon kenti, yıllardır kendi insanları ve kurumları tarafından ihanete uğruyor.
Yeter artık!.. İnsanlık mirası tarihi değerlerimize dokunmayın!..