Recep Ergenç
"Et"oburluk zor iştir
Kolayı "ot"oburluktur. Niye derseniz; Bir kere ot bulmak kolaydır, ot savunmasızdır, kaçamaz. Cinlik düşünüp size saldırmaya da kalkmaz.
"Et"oborluk öyle mi... Eti yenecek bir hayvan bulacaksın (işin en zor kısmı da budur). İster denizde, ister karada, isterseniz havada; hiçbir hayvan gel beni ye demez, kaloy kolayda teslim olmaz. Tehlike karşısında kırk çeşit cinlik düşünür. Kendini savunurken insanı çok zor durumlara da düşürür. Dediğim gibi "et"oburluk zor iştir...
İnsanlık tarihi bir çeşit "ot"oburluk ve "et"oburluk tarihi olarak da okunabilir.
İnsanın toplayıcılıktan- tarlarlaları ekmeye biçmeye başlaması, avcılıktan çobanlığa geçişi; "ot" ve "et"oburluk sürecinde yaşanan gelişmeler olarak da okunabilir.
Ülkeler, işletmeler ve kişiler de ya "ot" ya da "et"obordur...
"Ot"obur bir ekonomi savunmasızdır. Bir nevi teslim olmuştur. Satan değil, satılandır, pazardır .
"Ot"obur insan ise ya marabadır ya da maraba olmaya adaydır...
Bölgemizde ekonomin temeli olan KOBİ'lerimiz küçük (micro) "ot"obur şletmelerdir.
"Ot"oburlar bahane, eleştiri ve slogan üretirler
Uruguay'dan Angus sığırı getirmeye karşı çıkmak (çıkılmasında bir sakınca da yoktur) yerine, Bölgemizde hayvancılığın geliştirilmesi, sorunları çözecek proje/ projeler ve politikaların üretilmesi üzerine de kafa yormak, zor olanıdır.
Bölgedeki KOBİ'lerin ölçek ekonomisi (kabul edilebilir büyüklük) düzeyine çıkarılması kaçınılmazdır, cümlesi sloganvaridir.
Nasıl olacak, bunu nasıl başarırız? sorusuna verilecek yanıtlar ise proje ya da uygun politika üretilmesine başlangiç oluşturur.
Bankaların KOB'lere sağladığı kredi olanakları yetersizdir, bir sorunsa... Bunun tersi, yeterli hale getirilmesi için kafa yormak, proje üretmek için önemli basamak oluşturur.
Üniversite- sanayi işbirliği kalkınma ve gelişmenin olmazsa olmazıdır. Bu işbirliğinin olmamasını eleştirmek yerine, geliştirilmesine kafa yormak da öyle...
KOBİ sahipleri girişimci olmalıdır
KOBİ sahibininin yeni adı "girişimci"dir. Girişimcilik dünyada olduğu gibi bizde de okullaştırılmalıdır. Trabzon'da girişimci yetiştirmek için "KOBİ Fidanlığı ya da KOBİ kuluçkahanesi" kurma üzerinde kafa yormak, projelendirmek kaçınılmazdır.
Girişimci KOBİ sahibi; her üç senede üç yeni ürün geliştirmeyi, üç yeni müşteri müşteri kazanmayı, en az bir kat büyümek zorunda olduğunu bilendir.
Girişimci KOBİ sahib;i ARGE ve İnovasyon (yeni ya da yeniliçilik) çalışmalarına açıktır. Deneyimlerini komşuları ile paylaşır, işbirliği yapandır.
Girişimci KOBİ sahibi; farklılaşmanın rekabet avantajı sağlayacağını, işbirliği- güçbirliğinin kazan- kazan olduğunu bilendir.
Girişimci KOBİ sahibi; 9. Yedi Yıllık Planın Kümelenmeyi desteklediğini, kümelenmenin rekabette avantaj sağlayacağını; KOSGEB'in, TTGV'nin, TÜBİTAK'ın... desteklerinden yararlanarak kendini farklılaştıracağını, bunun için de proje yapmak lazım geldiğini bilendir.
Girişimci KOBİ sahibinin; danışman ya da danışmanları vardır. Verimliliği Çıktı: Girdi olarak görür, kendi yaşamında zamanının değerini iyi bilir..
Trabzon'da KOBİ sahiplerinin girişimci bir kimliğe kavuşması, danışmanlığa (bilgiye) artan bir iltifat göstermesi zamanı gelmiş de geçmektedir.
"Ot"oburluktan, sloganlarla değil, sloganları projelendirerek kurtulacağız.