Diğer

Diğer

Kalp Krizi ve Spor Çelişkisi!

Son zamanlarda sporcuların ya da spor ile uğraşan kişilerin kalp krizi geçirmesi ile ilgili yorumlar ve haberler yapıldığını gördüğümden bu konuyu bu hafta irdelemek istedim.

Peki sporcular sağlıklı bireylerdir. Spor kalbi, kasları, ciğerleri güçlendirir. Evet bunlar doğru bilgiler, fakat bu sporcunun arka taraftaki gizli hastalıklarını bilmemesine, kulak arkası etmesine de neden olur. Kişi kendini spor yaptığı için hep sağlıklı ve güçlü bilmekte olduğundan hiçbir sağlık kontrolü yaptırmaz. Bu da sonuç itibari ile bir gün hepimizin şaşkınlıkla karşılaşacağı bir olaya yol açar.

kalpkrizivespor4.jpg

Sporcular neden kalp krizi geçirir?

Genetik yatkınlığı olan sporcular kalp krizi geçirebilir. Çünkü kalp krizi geçirmede en önemli faktör, genetiktir. Ayrıca obezite, sigara kullanma gibi çevresel faktörler de kalp krizi riskini artırır.

Ayrıca üst düzeydeki sporcular, yani birinci ligdeki basketbolcular, futbolcular ve voleybolcularda; iyi huylu kolesterol değil, kötü huylu kolesterol yüksek olabilir. Bu sporcular genetik koşullar nedeniyle ne yaparlarsa yapsınlar iyi kolesterol olarak adlandırılan HDL kolesterolü yükseltemez. Ayrıca kötü kolesterolü, yani LDL'yi düşüremezler. Bu nedenle sporcu ölmez, yaralanmaz, kalp krizi geçirmez gibi inanışlar doğru değildir. Sporcu da limitlerini zorlarsa sıkıntı yaşayabilir.

Kalp Krizi Riskini Nasıl Azaltabiliriz?

45 yaşın üzerindeki erkekler ile 55 yaşın üzerindeki kadınlar; doktor kontrolünden geçmeli. Bazı Hastane ve Çalışmalar, ailesinde ani ölüm veya kalp krizinden ölüm gibi hikayeler olanların, şeker, yüksek tansiyon hastalarının, sigara içenlerin, kan yağları yüksek olanların ve fazla kiloluların spora başlamadan önce hekim kontrolünden geçmesini öneriyor. Ayrıca bu kişilerin, muayeneden geçtikten sonra tempolu egzersiz yapmasında fayda var. Ancak sadece hafif tempolu yürüyüş yapacaksa, kendisini zorlamayacaksa hekim kontrolüne gerek kalmayabilir. Sporu haftada bir kez yapmak daha riskli, haftada üç gün, belli bir tempoda spor yapmak, vücut daha fazla hareket etme olanağı bulacağından daha sağlıklıdır.

kalpkrizivespor3.jpg

Ayrıca, kalp krizinden korunmak için, ailede genetik yatkınlık varsa rutin incelemelerin yapılması ve beslenme alışkanlığının düzenlenmesi gerekir. Ayrıca günde beş defa az az ve sık sık yemek, karbonhidrat ve yağı az tüketmek, proteini üst düzey tüketmek ve düzenli spor alışkanlığı kazanmak lazım. Haftada üç-beş gün orta tempo veya yüksek tempoda yüzme, bisiklet, koşu, tenis, basketbol gibi sporlar yapmak uygun olur. Ayrıca haftada iki defa ağırlık antrenmanı denilen şınav çekme, mekik ve barfiks de çalışmak lazım. Bunun yanında kötü havada ve çok soğuk sıcakta koşmamak, kalp sıkıntısı olanların mutlaka koşmadan önce hekim kontrolünden geçmesi önemli. Her spor, herkese uygun değildir. Şunu unutmamalıyız ki spor da bir ilaçtır; kişilerin risklerine, durumlarına göre ayarlanmalıdır, belirli sıklıkta yapılmalıdır.

Kalp krizinin belirtileri nelerdir? Önceden hissetme şansı var mı?

kalpkrizi-ve-spor2.jpgKalp krizinin en önemli belirtisi göğüs ağrısıdır. Özellikle göğüs orta kesiminde basınç hissi, yanma, dolgunluk ve sıkışma hissi tarzındaki bir ağrı; karakteristik kalp krizi belirtileridir. Bu ağrıya genellikle terleme ve yoğun bir endişe eşlik edebilir. Ancak kadınlarda, diyabet hastalarında ve yaşlılarda ağrı farklı şekillerde görülebilir. Diyabet hastaları ve yaşlılar ise hiç ağrı hissetmeyebilir. Özellikle yaşlılarda kalp krizinin ilk belirtisi ani bayılma olabilir.

İster spor yapalım, ister yapmayalım ama mutlaka sağlık kontrollerimizi yapalım. Sağlıklı olmak kontrol işidir. Bedenimizi nasıl spor ile kontrol edebiliyorsak, diğer organlarımızı da kontrol altında tutmalıyız.

Çok yorgunum, çok yoğunum demeden önce mutlaka bir kez daha düşünüp, kendi bedenimize önem vermeliyiz.

Herkese sağlıklı günler dileği ile.... 

kalpkrizivespor.jpg

YAZIYA YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.