Recep Ergenç
Marş Motoru
Marş Motoru
Önemli midir?
Evet önemlidir.
Kalkınma Ajansları da (KA) öyle;
Bütün dünyada yerel ve bölgesel kalkınmanın marş motoru görevini görmektedirler.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı da –DOKA- ;
Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinin gelişimi için marş motoru görevini yapacak.
DOKA’nın Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Yönetim Kulunu Doğu Karadeniz’in altı ilinin Valisi, Belediye Başkanları, İl Genel Meclisi Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları oluşturuyor.
DOKA’nın ayrıca 100 kişiden oluşan bir de Kalkınma Kurulu Var.
Yaklaşık 50 kişilik de teknik ve lojistik destek ekibi oluşturuluyor.
Biz marş motoru diye tanımlıyoruz ama DOKA Kamu ağılıklı tam bir amiral gemisi.
DOKA için marşa basma anı nasıl oluşacak?
Bana sorarsanız bu en sorunlu alan.
Trabzon’la birlikte diğer altı ilin desteklenecek potansiyelleri ve rekabet üstünlükleri en doğru biçimde nasıl bir süreç sonunda ve hangi yöntemle belirlenebilir? Sorusuna yanıt bulunmalı.
Örneğin Trabzon’un rekabet üstünlüğü olan sektör ya da sektörleri hangileridir?
Size sorsalar; Ordu’nun diğer beş ile(Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhene’ye) fark atacağı, güçlü olduğu sektör ya da sektörleri hangileridir? diye…
Eğer yanıtınız turizm ise, diğer beş ilde de öncelikli sektör olarak saptanacağına eminim (!)
Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illeri içinde sorulacak, rekabet üstünlüğünü saptamaya yönelik sorulara ve alınacak yanıtlara göre öncelikli sektörler belirlenmiş olur.
DOKA’nın çıkış noktası bu olmalı.
DOKA; bu saptamaları katılımlı toplantı tekniklerini kullanarak ve eş zamanlı yapılmalıdır.
Bölge insanın görüşleri saptanmalı, bugüne kadar yapılan çalışmalar didiklenmelidir. Saptamalar teknisyenlere havale edilmeli, onlar verileri DOKA’nın Stratejik Planına dönüştürülmeli; bu Stratejik Plan; DOKA bölgesinin Kamu, Özel ve Sivil sektörlerine de ışık tutmalıdır.
Bu bahsedilen yol haritasında sorunlar, sorunlara çözüm üretecek kurum ve kuruluşlar somut olarak işaret edilerek, bir takvime bağlanmalı, uyum için yasal düzenlemeler ile desteklenmelidir.
DOKA’nın merkezi Trabzon’da.
İkinci sorunla alan; DOKA en çok da tüm bölgeye olumlu katkı yapacak ulaştırma, enerji, çevre, büyük ölçekli yatırımlar vb. projelerin altı ilden hangisinde yaşama geçirileceği konusunda karar alma sürecinde yaşanacaktır.
Altı ilin DOKA Yönetim kurulundaki temsilcilerinin, dağıtılacak bütçeden kendi iline büyük payı koparmak için yönetim kurulu üyelerinin tüm atakları; en büyük sorunlu alanlardan birini oluşturacak.
Yaşanabilecek sorunlar ve bu sorunları ortadan kaldırabilecek uygulamalar, çıkabilecek sorunların nasıl çözüleceğini ise zaman içinde göreceğiz.
DOKA KOBİLERE destek verecek mi?
DOKA bölgesindeki işletmelere (KOBİLERE) proje karşılığı destek verecek.
Bu destek ile;
Dokuzuncu Yedi Yıllık Kalkınma Planında da vurgu yapıldığı gibi “kümelenme “ , “ işbirliği güçbirliği “, “şirket evlilikleri”, “yerli ya da yabancı ortaklıklara açılmak” başta olmak üzere;
ARGE ve İnovasyon çalışmaları da desteklenerek, işletmelerin biran önce ölçek ekonomisi boyutuna geçmeleri sağlanacak.
DOKA hakkaniyeti nasıl sağlayacak?
DOKA’da kararlar yönetim kurulunda alınacak. Karar alma sürecinde yaşanabilecek sorunlar ve bu sorunları ortadan kaldırabilecek uygulamaları üretmenin ne kadar zor olacağını bugünden görmemek olanaksız.
Örneğin; altı ilden her hangi birine çevre, sosyal yaşam, rekabet koşulları vb. üzerinde olumsuz etki yapacak bir projenin hangi kentte hayata geçirileceği konusunda; karar alma sürecinde hakkaniyeti sağlamak...
İşte asıl zor sorun bu.
Zor mutlaka başarılır.
Ama biz DOKA’dan Bölgemizin kalkınması için imkansızı başarmasını istiyoruz.
İmkansız için DOKA’ya biraz zaman tanısak mı?
Ne dersiniz?
NOT: Londra Kalkınma ajansı toplam 9 kişi tarafından koordine edilmektedir.