Recep Ergenç
ORGİ Havaalanı
Derler ki Karadeniz insanı o kadar bireyseldir ki; ekonomik çıkarı bile olsa bir araya gelmez.
Bırakın iki Karadenizli’yi, Doğu Karadeniz’in iki şirin kenti Ordu ve Giresun nerdeyse tek bir ses olmuş ve ORGİ Havaalanı üzerinde tam bir uzlaşma ile birlikte seslendiriyorlar; ORGİ üzerine saatlerce konuşabiliyorlar.
ORGİ önceliğimizdir, diyorlar.
Ordu’da 24 Haziran tarihinde geçekleşen “Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu” toplantısına da ORGİ Havaalanı damgasını vurdu.
Toplantının da ana konusu ORGİ üzerine bir proje sunumunu izledik; sunum Kalkınma Kurulunun yanlız Ordu ve Giresunlu üyelerini değil izleyen herkesi etkiledi.
Sunum etkisi o kadar yayıldı ki, Kalkınma Kurulunun Trabzonlu Başkanvekili Zeyyat Kafkas da on dakika kadar projeyi destekleyen bir konuşma yaptı. Ayni zamanda Trabzon SİAD Yönetim Kurulu Başkanı da olan Kafkas, salondan büyük bir alkış aldı. Verilen arada ise Ordu Valisi de Zeyyat Kafkas’ın ORGİ’yi destekleyen konuşması için teşekkür etti.
Turizm yolu tartışma yarattı
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı en kalabalık Ajans; tam altı il bu ajansın kapsama alanında. Bu nedenle Kalkınma Kurulunun tam 100 üyesi var.
İşte bu altı ili ilgilendiren turizm master planı Barlas müşavirlik firması tarafından Kurul Üyelerine sunuldu.
Plan sunumundan sonra katkı istenen bölümde, hem sorulan sorulara, hem de eleştirilere “Planda var okumadınız, çalışın da gelin…” gibi azarlayıcı ses tonu ile yanıtlayan firma yetkilisine ayni tarzda cevap Kalkınma Kurulundan geldi. Kurul Üyelerinin büyük bölümünün ilk kez karşılaştığı planı okumalarının nasıl mümkün olacağı, sorusu soruldu.
Yaşanan gerginliğin bir iletişim sorunu olduğu, raporun Kalkınma Kurulunun oluşturacağı teknik bir komite tarafından incelenmesi kararlaştırıldı.
Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım bu toplantıya katılmadı. DPT’de Kalkınma Ajansları Genel Sekreterlerinin toplantısına katılmak üzere Ankara’da olduğu öğrenildi.
Dış gözü önemsemek lazım
Soçi limanı önümüzdeki ay sonu kapanıyor. Yalnız Trabzon için değil, İhracat için Soçi limanı önemlidir. Bu liman önümüzdeki aydan başlayarak “turizm limanı” olarak işlev görecek.
Trabzon’daki gemiler bundan böyle Samsun – Grasnadar çalışacaklar. Onlarda da Samsun’a göç telaşı başladı…
Soçi limanının kapanacak olması, Trabzon için sonun başlangıcı gibi. Yolcu beraberi (bir nevi bavul ticareti) ihracatının da sonu olacak.
Geriye uçak seferleri kalıyor. Soçi – Trabzon, Trabzon - Soçi uçak seferleri ile soruna çözüm aranıyor.
THY İstanbul – Soçi uçuşlarını başlatıyor. Trabzon önemli irtifa kaybedecek. Yakışanı Trabzon – Soçi uçuşu idi. THY Hem İstanbul – Soçi uçsun hem de Trabzon – Soçi.
Bakalım başarabilecek miyiz?
Derler ki Trabzon’un en güçlü yanı etkin insan gücüdür.
İşadamı, bürokrat ve Trabzon kökenli Milletvekilleri,,,
Trabzonlu ve etkin konumdaki insan gücünü temsil ediyor.
Bu doğru. Ama Trabzon, Başbakan nezdinde çözeceği bir sorunla yüz yüzedir.
Soçi’de 2014’de kış olimpiyadı yapılacak. Çok büyük yatırımlar yapılıyor.
Liman ticari mal taşımacılığına kapatılıyor, turizmin emrine veriliyor.
Trabzon bu yeni duruma göre yolcudan geçtik, kargo konusunda sorunu çözmelidir.
Bu konuda TÜRSAB, Trabzon – Soçi hava hattı olarak açılması çalışmalarını sürdürüyor.
Gelelim Trabzon’a
Trabzon’da da işsizlik- istihdam sorununu KOBİLER çözecektir.
Ancak, her gün binbir sorunla boğuşan küçük ve orta ölçekli İşletmelerden (KOBİLER’den) hem kendi sorunlarını, hem de işsizlik- istihdam gibi sorunun çözümüne katkı için yeni, yenilikçi çözüm yöntemlerini bulmalıyız.
Trabzon’da işletmelerin ölçek küçüklüğü ile sermaye yetersizliği; düşük karlılığa neden olmaktadır
Ölçek küçüklüğü ile yetersiz sermaye banka finansmanını zorunlu hale getiriyor.
Pek çok işletmeden duyduğumuz “bankalara çalışıyoruz” sözü bu nedenle söylendiği bilinmelidir.
Trabzon’a içinden bakarak yapacağımız saptamalara, bir de rekabetin en keskin yaşandığı yerlerden, en yakın İstanbul’dan, orta uzak Avrupa’dan ve uzak ara ABD ya da Çin’den bakarak yapmalıyız.
Trabzon’un küresel düzeyde nasıl göründüğü önemlidir.
Sahi siz nasıl görüyorsunuz?