Otomobil alımlarında ilk tescilde ödenecek ÖTV tutarlarının belirlendiği ÖTV matrah limitleri Cumhurbaşkanlığı kararı ile yeniden belirlendi.
Buna göre, Motor 1600 cm3 geçmeyenler için yüzde 45, 50, 80 şeklinde üç farklı dilimde uygulanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarına ara kademeler eklendi. ÖTV matrahı 120 bin lirayı aşmayan otomobiller yüzde 45’lik vergi oranı diliminde yer alacak. Ancak piyasada çıplak fiyatı 120.000,00-TL ‘nin altında taşıt bulunmadığı düşünüldüğünde, döviz kurlarında anlamlı bir düşüş olmadığı müddetçe ilk dilimden araç alım satımı pek mümkün görünmemekte.
Yeni düzenlemenin ardından binek araçlar ÖTV oranlarının, vergi yükünün ve toplam vergi yükünün satış fiyatına oranı için topluca hesaplandığı bir çalışmayı aşağıdaki tabloda özetledik.
Tabloda matrah ve oranlar itibariyle önce ötv sonra ötv dahil taşıt bedeli üzerinden hesaplanan kdv ile birlikte nihai fiyatlar yüzde olarak hesapladık. Tablonun son sütununda yer alan araç satış fiyatlarında fiyat içinde yer alan vergi yükü hesaplanmıştır.
Binek araç alımında ne kadar vergi verildiğini merak edenler için, ÖTV dilimlerindeki limitler de dikkate alınarak belirlediğimiz örnek fiyatlar ile vergi yükünü gösterir örnek bir hesaplama tablosu aşağıdaki gibi olacaktır. Hesaplamaya trafik tescil sigorta ve motorlu taşıtlar vergisi ve sair giderler dahil edilmemiştir.
Tablodan da görüleceği üzere binek araç alımlarında ödenen her 100-TL’nin en az 41,55-TL ‘si KDV ve ÖTV olarak ödeniyor. Bu tutar aracın bedeli ve silindir hacmine göre 100-TL için 73,52-TL ‘ye kadar çıkabiliyor. Diğer bir deyişle, tüketici bir araç almak için yaklaşık aynı araçtan ez az bir, en çok üç araç bedeli kadar da vergi ödemek durumunda.
Hem otomotiv sektörünün canlanması hem de tüketicininn binek araç ihtiyacının karşılanması için ötv oranlarında daha makul oranlı vergilendirme yapılması zaruri görünüyor. Sıfır araç alımlarındaki bu vergi yükünün ikinci el piyasada da yüksek fiyatların oluşmasına neden olduğu da ortada.